Medicii atrag atenția frecvent că ar trebui să fim atenți la consumul zilnic de apă. Hidratarea corectă este una din măsurile esențiale pe care le putem lua pentru a ne menține sănătoși.
Setea este un semnal că trebuie să bem apă, dar unele persoane afirmă adesea că nu primesc acest semnal și de aceea nu se hidratează.
Un studiu recent apărut în JAMA Network Open și-a propus să analizeze rezultatele obținute până acum de cercetările referitoare la consumul regulat de apă. Au fost alese rezultatele semnificative statistic pentru a putea trage o concluzie corectă.
Au fost incluse în analiză studiile referitoare la beneficiile consumului de apă în mai multe situații:
- scădere în greutate
- litiaza renală (pietre la rinichi)
- valoarea glicemiei pe nemâncate și controlul diabetului
- infecția urinară recidivată
- prevenirea migrenei
- hipotensiunea
Beneficiile consumului de apă: concluzii utile în viața de zi cu zi
Analiza publicată în JAMA ia în considerare un număr de 18 studii clinice efectuate corect, prin comparație cu lot martor. Și, deși se atrage atenția că sunt necesare studii suplimentare pentru a avea rezultate mai substanțiale, ne sunt prezentate concluziile pentru cercetările de până acum.
1. Scăderea în greutate și consumul de apă
Consumul de apă înainte de masă (aproximativ 1500 ml/ zi, respectiv 500 ml înainte de fiecare masă), ajută la scăderea în greutate prin mai multe mecanisme:
- senzația de sațietate apare mai rapid
- se reduce consumul de sucuri îndulcite
- se reduce cu 13% consumul de calorii/ fiecare masă
O metodă atât de simplă cum este consumul de apă înainte de masă poate contribui substanțial la combaterea obezității și a consecințelor ei.
Se știe că obezitatea este responsabilă de numeroase consecințe metabolice care duc la apariția unor afecțiuni cronice și la scurtarea duratei de viață.
În SUA, de exemplu, un procent important (29%) de deces la vârsta medie se datorează problemelor vasculare apărute ca rezultat al obezității.
Efectele benefice ale unui consum regulat de apă înainte de masă s-au observat inclusiv la adolescenții supraponderali sau cu obezitate.
Este evident că, pe lângă atenția acordată hidratării, trebuie încurajată și alegerea alimentelor sănătoase pentru a obține efecte pe termen lung.
2. Glicemia de dimineață, pe nemâncate
Unele studii din analiza JAMA au inclus persoane cu diabet sub tratament și care au totuși valori mari ale glicemiei pe nemâncate (în jur de 220 mg/ dl). La aceștia recomandarea a fost pentru a consuma 250 ml apă înainte de micul dejun, 500 ml apă înainte de masa de prânz și 250 ml apă înainte de cină.
Alte studii au luat în observație persoane cu glicemia la limită (97-126 mg/ dl). La aceștia recomandarea consumului de apă nu a fost legată neapărat de mese.
Concluziile au fost similare. Glicemia pe nemâncate a scăzut semnificativ la ambele categorii de persoane care s-au hidratat corespunzător.
Află mai mult ⮕ Glicemia mare dimineața: cum corectezi fără medicamente?
3. Durerea de cap recurentă
Migrena și durerile de cap recurente de alt tip decât migrena, pot beneficia de pe urma hidratării corecte.
Hidratarea ar putea face parte din măsurile preventive ale cefaleei, spun cercetătorii.
Află mai mult ⮕ Hemicrania: durerea de cap pe o singură parte
4. Infecția urinară recidivată
La femeile cu infecție urinară recidivată, creșterea aportului de lichide cu 1500 ml/ zi peste consumul obișnuit (care, de obicei, este redus), conduce la episoade mai rare de infecție urinară.
Mecanismele posibil implicate sunt diluarea numărului de bacterii, îndepărtarea lor cu fluxul de urină, reducerea posibilităților de atașare a bacteriilor pe mucoasa urinară.
Află mai mult ⮕ Infecție urinară la femei: ghid de tratament explicat
5. Vezica hiperactivă
Pentru vezica hiperactivă, cercetările arată că, dimpotrivă, restricția consumului de lichide cu 25% reduce semnificativ intensitatea simptomelor: frecvența urinărilor, imperiozitatea (urgența de a urina) și nicturia.
Află mai mult ⮕ Vezica hiperactivă
6. Litiaza renală (pietre la rinichi)
Creșterea consumului de apă zilnic, suficient cât să atingem 2000 ml urină/ zi sau mai mult, reduce cu mai mult de jumătate riscul de apariție a calculilor renali.
Se știe că urina concentrată în săruri care stagnează în rinichi este condiția cea mai favorabilă formării pietrelor. Hidratarea combate acest factor favorizant și explică reducerea riscului de litiază.
Pentru persoanele care au mai avut calculi renali, se recomandă un consum de lichide care să ducă la eliminarea a cel puțin 2500 ml urină/ zi.
Află mai mult ⮕ Calculii renali: simptome, tipuri de calculi, riscuri
De ce uneori nu apare setea deși ne-am deshidratat?
Pe măsură ce avansăm în vârstă, setea ca semnal al deshidratării nu mai apare la momentul potrivit.
Seniorii nu resimt setea la fel ca adulții tineri. Așa se explică deshidratarea după efort fizic sau când climatul este cald.
Una din explicațiile cercetătorilor este aceea că odată cu vârsta scade abilitatea organismului de a detecta gradul de salinitate a sângelui.
Deshidratarea crește salinitatea sângelui. Organismul adultului tânăr detectează rapid acest semnal, apare setea și, automat, și necesitatea consumului de apă.
La seniori acest mecanism de detecție a salinității sângelui nu mai funcționează corect. Setea nu apare și există pericolul deshidratării.
De aceea, este bine să conștientizăm în fiecare zi consumul de apă sau alte lichide și să încercăm să atingem cantitatea recomandată.
Consumul de apă recomandat
Recomandarea populară cu cele 8 căni de apă zilnic nu în spate o cercetare științifică, dar este totuși o metodă bună de conștientizare a consumului de apă.
Pentru adultul sănătos, recomandarea cu baze științifice este:
bărbați: 13 căni/ zi (1 cană = 240 ml)
femei: 9 căni/ zi
Mai trebuie știut că în anumite afecțiuni este recomandată restricția consumului de lichide. De exemplu, în insuficiența cardiacă sau insuficiența renală. Colaborarea cu medicul este esențială în stabilirea aportului corect.
De asemenea, sunt situații în care aportul de lichide ar trebui crescut peste nivelul general recomandat. De exemplu, în sarcină sau alăptare, în infecții severe, la diaree sau când este caniculă și transpirăm exagerat.
Testul culorii
Culoarea urinei ne informează rapid despre gradul de hidratare. Urina de culoare galben pai înseamnă că ne-am hidratat suficient. Urina închisă la culoare, concentrată, este un semnal că trebuie să consumăm apă.
Care sunt semnele că te-ai deshidratat?
Deshidratarea ne afectează nu doar fizic, ci și emoțional și mental.
Semne de deshidratare:
- gura uscată
- tusea uscată
- durere de cap
- amețeală
- oboseală
- constipație
- crampe musculare datorate pierderilor de electroliți prin transpirație
- cantitate redusă de urină concentrată
- tensiune mică
Anxietatea, irascibilitatea, starea de confuzie, se pot datora, de asemenea, deshidratării. Aceste modificări de comportament sunt vizibile adesea la persoane vârstnice, mai ales la cele care suferă de demență.
Citește mai departe…
Infecția urinară cu E. coli: de ce reapare după ce te-ai tratat?
Semne de deshidratare la copii
10 obiceiuri care ne pot afecta rinichii
Efectele cafelei asupra rinichilor
Lactatele și calciul: trebuie evitate dacă ai avut pietre la rinichi?
Bibliografie
- Ageing attenuates the effect of extracellular hyperosmolality on whole-body heat exchange during exercise-heat stress. J. Physiology. 2020
- Outcomes in Randomized Clinical Trials Testing Changes in Daily Water IntakeA Systematic Review. JAMA Netw. Open. 2024
- Drink Up: The Connection Between Age and Dehydration. Cleveland Clinic
- How Much Water Do You Need?. Academy of Nutrition and Dietetics.