3 secrete ca să păstrezi creierul în formă

Creierul nostru are posibilități fabuloase. Aproximativ 100 miliarde de neuroni lucrează împreună ca să putem gândi. Cum să menținem abilitățile noastre cognitive pentru o cât mai lungă perioadă de timp? Ce secrete au cei longevivi care-și păstrează în formă și gândirea?

Acestea sunt întrebările la care au încercat să răspundă un studiu al cercetătorilor norvegieni apărut în Brain Sciences. Iar concluzia a fost: Use it or lose it. Cu alte cuvinte, antrenează-ți creierul dacă vrei să nu-l pierzi.

Dar care sunt cele mai sigure metode de antrenament? Mișcarea, conexiunile sociale și pasiunea ne ajută să menținem structurile de bază ale creierului nostru.

3 secrete ca să păstrezi creierul în formă

Mișcarea

Mișcarea este probabil cea mai mare provocare pentru noi astăzi. Sedentarismul nu ne afectează doar musculatura, articulațiile și greutatea corpului. Creierul se lenevește odată cu celelalte organe.

Statul pe scaun, lipsa de mișcare, provoacă modificări cerebrale în arii care sunt esențiale pentru memorare cum este lobul temporal. Constatarea a fost pusă în evidență de cercetători încă din 2018 cu ajutorul fRMN.

În plus, schimbând comportamentul și trecând la o activitate fizică intensă nu vom putea să mai contracarăm efectele sedentarismului dacă acesta a fost de lungă durată.

De exemplu, o profesie care a implicat ani de zile statul pe scaun, la birou, 8 ore/ zi, produce efectele sedentarismului fără a mai avea posibilitatea ulterior să le combatem în totalitate chiar dacă facem mișcare.

Un stil de viață activ ajută la contracararea efectelor îmbătrânirii creierului.

Află mai mult Cum să treci cu bine pragul de 50 ani?

Relațiile cu alte persoane

Relațiile cu alte persoane, interacțiunile sociale, contribuie la o serie de factori biologici complecși ce previn degradarea creierului, spune Hermundur Sigmundsson, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității norvegiene.

Contactele cu alte persoane, prezența fizică a altora, conversațiile, sunt secrete care mențin creierul în formă.

Află mai mult Cum să menții sănătatea creierului între 18-80 ani?

Pasiunea

Pasiunea sau interesul puternic pentru ceva anume este factorul care ne conduce către învățarea de lucruri noi, indiferent de vârstă.

În timp, această atitudine impactează dezvoltarea și menținerea rețelei de neuroni pe care se bazează funcționarea creierului nostru.

Nu lăsa ca lucrurile să se desfășoare zilnic la fel. Nu ești niciodată prea bătrân pentru ceva nou, ceva ce n-ai încercat niciodată.

Pasiunea pe care o punem în activitățile noastre ține și de personalitate. Capacitatea de a fi curioși față de o activitate nouă se poate însă și cultiva dacă ne dăm seama de importanța acestei atitudini.

Cele 3 secrete pentru menținerea abilităților noastre cognitive definesc stilul de viață pe care îl alegem.

Mișcarea, conexiunile sociale și interesul pe care-l punem în activitățile noastre mențin structurile de bază ale creierului odată cu avansarea în vârstă.

Memoria și gândirea: cum să le antrenezi?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente