Creierul nostru are posibilități fabuloase. Aproximativ 100 miliarde de neuroni lucrează împreună ca să putem gândi. Cum să menținem abilitățile noastre cognitive pentru o cât mai lungă perioadă de timp? Ce secrete au cei longevivi care-și păstrează în formă și gândirea?
Acestea sunt întrebările la care au încercat să răspundă un studiu al cercetătorilor norvegieni apărut în Brain Sciences. Iar concluzia a fost: Use it or lose it. Cu alte cuvinte, antrenează-ți creierul dacă vrei să nu-l pierzi.
Dar care sunt cele mai sigure metode de antrenament? Mișcarea, conexiunile sociale și pasiunea ne ajută să menținem structurile de bază ale creierului nostru.
3 secrete ca să păstrezi creierul în formă
Mișcarea
Mișcarea este probabil cea mai mare provocare pentru noi astăzi. Sedentarismul nu ne afectează doar musculatura, articulațiile și greutatea corpului. Creierul se lenevește odată cu celelalte organe.
Statul pe scaun, lipsa de mișcare, provoacă modificări cerebrale în arii care sunt esențiale pentru memorare cum este lobul temporal. Constatarea a fost pusă în evidență de cercetători încă din 2018 cu ajutorul fRMN.
În plus, schimbând comportamentul și trecând la o activitate fizică intensă nu vom putea să mai contracarăm efectele sedentarismului dacă acesta a fost de lungă durată.
De exemplu, o profesie care a implicat ani de zile statul pe scaun, la birou, 8 ore/ zi, produce efectele sedentarismului fără a mai avea posibilitatea ulterior să le combatem în totalitate chiar dacă facem mișcare.
Un stil de viață activ ajută la contracararea efectelor îmbătrânirii creierului.
Află mai mult ⮕ Cum să treci cu bine pragul de 50 ani?
Relațiile cu alte persoane
Mulți dintre noi se bucură să fie singuri, să-și poată vedea de activitățile obișnuite și tabieturi fără să fie inoportunați de alte persoane.
Dar contactele sociale, conversațiile și contactul fizic, contribuie, printr-un complex de factori biologici, la menținerea unui creier antrenat.
Relațiile cu alte persoane, interacțiunile sociale, contribuie la o serie de factori biologici complecși ce previn degradarea creierului, spune Hermundur Sigmundsson, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității norvegiene.
Contactele cu alte persoane, prezența fizică a altora, conversațiile, sunt secrete care mențin creierul în formă.
Află mai mult ⮕ Cum să menții sănătatea creierului între 18-80 ani?
Pasiunea
Pasiunea sau interesul puternic pentru ceva anume este factorul care ne conduce către învățarea de lucruri noi, indiferent de vârstă.
În timp, această atitudine impactează dezvoltarea și menținerea rețelei de neuroni pe care se bazează funcționarea creierului nostru.
Pasiunea pe care o punem în activitățile noastre ține și de personalitate. Capacitatea de a fi curioși față de o activitate nouă se poate însă și cultiva dacă ne dăm seama de importanța acestei atitudini.
Dacă nu plecăm de la ideea că suntem deja prea bătrâni pentru a învăța ceva, dacă ne cultivăm și ne menținem curiozitatea, este mai simplu să facem efortul de a învăța ceva nou, fie că e vorba despre o limbă nouă sau un instrument muzical.
Nu trebuie să ne lăsăm dominați de ideea că nu mai folosește la nimic învățarea pentru că nu mai suntem în situația de a beneficia în profesie de abilitățile dobândite.
Poate că în profesie nu mai putem aplica ce învățăm, dar ne menținem creierul antrenat. Acesta este unul din secrete.
Este cu atât mai important cu cât, după ani în care practicăm aceeași meserie, multe lucruri le facem din rutină fără să mai forțăm creierul la prea multe conexiuni noi.
Folosește-l sau îl vei pierde
Trei factori cheie contribuie la păstrarea abilităților creierului nostru de a gândi, a memora și a coordona toate funcțiile organismului.
Observăm că cei 3 factori țin de stilul de viață. Iar stilul de viață îl putem construi din timp.
Mesajele cheie ale studiului sunt:
- funcționarea creierului este strâns legată de stilul de viață pe care-l adoptăm
- antrenamentul fizic contribuie major la menținerea și dezvoltarea structurii creierului de-a lungul timpului și este esențial pentru o bună calitate a vieții ca persoană vârstnică
- cu cât sunt mai mulți stimuli, cu atât ne menținem mai bine creierul antrenat
- mișcarea, interacțiunile sociale și pasiunile noastre mențin structura scoarței cerebrale și conexiunile neuronale.
Citește mai departe…
Memoria și gândirea: cum să le antrenezi?
Metode pentru îmbunătățirea memoriei
Abilități cognitive care cresc speranța de viață
Bibliografie
- Motion, Relation, and Passion in Brain Physiological and Cognitive Aging. Hermundur Sigmundsson et al. Brain Sciences. 2022