Efectele cafelei asupra rinichilor

Consumul de cafea în cantități moderate aduce cantități importante de polifenoli (un tip de antioxidanți) care se asociază cu un risc mai mic de afecțiuni cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul. Cercetătorii au studiat și în ce măsură efectele cafelei pot influența activitatea normală a rinichilor sau dacă bolile renale pot fi influențate negativ de consumul de cafea.

Consumul de cafea este foarte răspândit, zilnic consumându-se pe glob peste 2 miliarde de cafele.

Consumul regulat de cafea (2-3 cafele/ zi) poate avea efecte protective ale funcției renale, probabil datorită conținutului mare de antioxidanți.

Dacă există deja probleme renale, nu înseamnă că trebuie să eliminăm complet cafeaua, dar este de preferat să nu depășim 3-4 cafele/ zi.

Ne deshidratează cafeaua?

Hidratarea este prima măsură pe care să o luăm dacă vrem să ne menținem rinichii sănătoși.

Cantitatea de apă necesară zilnic variază cu vârsta, greutatea corporală și gradul de efort fizic. Respirația și transpirația sunt procese fiziologice prin care pierdem și apă.

Ca și compus chimic, cofeina crește producția de urină, deci are efect diuretic. Cu cât tipul de cafea consumat are cofeină mai multă, cu atât efectul diuretic este mai semnificativ.

Cu toate acestea, numai atunci când consumăm mai mult de 5 cafele pe zi (mai mult de 500 mg de cofeină) efectul de deshidratare este semnificativ și ar trebui compensat printr-un aport mai mare de apă.

Află mai mult Necesarul zilnic de apă în mod normal și după efort fizic

Cafeaua și riscul de pietre la rinichi

Sunt situații speciale în care consumul de cafea trebuie să fie moderat, iar una din ele este litiaza renală.

Calculii de oxalat de calciu sunt cea mai frecventă varietate de pietre care se formează, iar unele din sursele de oxalat sunt cafeaua și ceaiul.

Din acest motiv este recomandabil un consum moderat de cafea și ceai atunci când am mai avut litiază renală de oxalat de calciu și vrem să evităm recidiva.

Află mai mult Excesul de calciu în urină. Măsuri obligatorii pentru evitarea litiazei

Efectele cafelei la persoanele cu obezitate

Un studiu clinic care a inclus persoane supraponderale și cu obezitate care sufereau de sindrom metabolic, a observat că, la un consum de 2 cafele/ zi, funcția rinichilor poate avea de suferit.

Efectele cafelei în boala polichistică renală

În trecut se considera că aportul de cofeină poate accentua creșterea în volum a chisturilor la persoanele cu boală polichistică renală. De aceea, majoritatea medicilor indicau reducerea consumului de cofeină, deși nu existau suficiente date clinice pe această temă.

Actualmente se consideră că un consum moderat de cafea este permis în boala polichistică renală deoarece nu există nicio dovadă directă că ar influența negativ progresia bolii.

Află mai mult Cum evităm complicațiile în boala polichistică renală?

Cafeaua, hipertensiunea și bolile renale

Hipertensiunea și diabetul sunt cauzele cele mai frecvente ale bolii renale cronice. De aceea, s-a pus problema în ce măsură cofeina influențează tensiunea arterială și poate afecta indirect funcția rinichilor.

Rezultatele cercetărilor arată că aportul de cafea crește pentru o durată scurtă de timp tensiunea arterială, mai ales la persoanele în vârstă și la cei care nu sunt consumatori de cafea în mod regulat.

Și cafeaua decofeinizată crește tensiunea arterială, ceea ce a dus la concluzia că nu doar cofeina este cauza creșterii tensiunii.

Efectul nu este același, tensiunea nu crește mai mult de 1-2 mmHg, la persoanele care consumă în mod regulat cafea.

Hipertensiunea este un precedent semnificativ în afecțiunile cardiovasculare: infarct și accident vascular. Dar studiile clinice nu au confirmat că aportul de cofeină ar crește riscul de infarct și AVC.

Un studiu clinic al Universității Harvard, care a inclus peste 45 000 de persoane cu vârste între 40-75 ani nu a găsit nicio legătură între consumul de cafea și riscul de boli coronariene și accident vascular, nici chiar la marii băutori de cafea.

Efectele cafelei la persoane cu boală renală cronică

Boala renală cronică necesită precauții în alimentație. Nu este recomandabil excesul de potasiu și fosfor.

O cafea de 240 ml, aduce și 116 mg potasiu. Acesta este considerat un aport mic de potasiu. Dar la un consum de 3-4 cafele pe zi și aportul de potasiu începe să fie semnificativ. Adaosul de frișcă sau lapte crește suplimentar aportul de potasiu.

Fosforul, sodiul sau clorul sunt în cantități minime în cafea.

Ceea ce este adăugat în cafea poate conta mai mult decât cafeaua în sine. De exemplu, cafeaua cu lapte și adaos de siropuri aromatizante aduce 183 mg de fosfor și 328 mg potasiu.

Ceaiul negru și ceaiul verde pot fi o alternativă la cafea pentru că aportul de cofeină și potasiu este mai mic.

În boala renală cronică și insuficiența renală este importantă și cantitatea de lichide pe care o consumăm zilnic. Cafeaua trebuie contabilizată la totalul lichidelor.

Află mai mult Regim alimentar în boli de rinichi: 5 principii de bază

De reținut

Hidratarea este prima și cea mai bună măsură protectivă pentru funcționarea rinichilor, fie că avem probleme renale, fie că nu. Cafeaua are efect diuretic, pierdem apă, dar pierderea devine semnificativă la peste 5 cafele pe zi.

Dacă ai probleme cu rinichii nu înseamnă că trebuie să elimini cafeaua în totalitate, dar este de preferat să nu depășești 3-4 cafele/ zi.

Cafeaua neagră este ideală, fără frișcă, lapte sau alte produse lactate care pot veni cu un aport suplimentar de potasiu și fosfor, nedorit în insuficiența renală.

Hipertensiunea arterială și litiaza renală sunt afecțiuni care necesită reducerea aportului de cafea, nu eliminarea completă.

Nu sunt argumente științifice pentru potențiale pericole ale consumului de cafea atunci când îl menținem la un nivel moderat (3-4 cafele/ zi).

Citește mai departe…

10 obiceiuri care ne pot afecta rinichii
Cum să folosești cofeina fără să-ți strici somnul?
Ce alimente ar trebui să eviți dacă ai avut pietre la rinichi?
Diuretice naturale pentru excesului de apă din organism
Pot să beau cafea dacă am probleme cu ficatul?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.