Calculii renali compuși din oxalat și calciu sunt cel mai frecvent tip de pietre la rinichi. Compoziția lor face logică întrebarea dacă ar trebui evitate lactatele și calciul din alimente și suplimente pentru a putea preveni formarea acestui tip de calculi.
Eliminarea unui calcul renal este descrisă ca una din cele mai dureroase experiențe umane. Din păcate, cine face pietre o dată, va mai face. Majoritatea știm asta, dar prea puțini facem ceva pentru a preveni recidiva.
Nu doar ceea ce mâncăm contează atunci când vine vorba de pietre la rinichi, ci și cantitatea de lichid consumată sau eventuale tulburări metabolice (de exemplu, hipercalcemia) necorectate.
Litiaza renală (calculi renali) se referă la depozitele de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Calculii renali pot afecta orice porțiune a tractului urinar, de la rinichi până la vezica urinară.
Cunoașterea tipului de calcul te-ar putea ajuta sa eviți formarea lor în viitor. De aceea când sunt eliminați, pot fi analizați pentru a li se stabili compoziția.
Majoritari sunt calculii de oxalat de calciu. Oxalatul predomină în anumite tipuri de alimente, dar este produs și de propriul ficat.
Anumite fructe si legume (cartofi dulci, spanac, sfeclă roșie, rubarbăr), nucile, alunele, ceaiul si ciocolata au conținut ridicat de oxalați.
Dieta, dozele mari de vitamina D, anumite tipuri de intervenții chirurgicale (bypass intestinal) și câteva afecțiuni metabolice pot crește cantitatea de oxalat din urina.
Fosfatul de calciu e un alt component frecvent al calculilor. Calculii de fosfat apar dacă sunt anumite perturbări ale metabolismului.
Află mai mult ⮕ Colica renală: cum scapi de pietre la rinichi?

Lactatele și calciul: ar trebui evitate?
Este o concepție greșită că scăderea aportului de calciu va reduce riscul de formare de calculi renali.
În realitate, studiile științifice au demonstrat contrariul: dacă nu este destul calciu în tractul digestiv pentru a se lega de oxalat, va crește eliminarea de oxalat în urină. Va crește astfel riscul de pietre la rinichi.
Surse de calciu: lactatele, suc de portocale, lapte de soia, tofu, anumite cereale, sardinele cu oase.
Este preferat calciul din surse naturale cum sunt lactatele, deoarece suplimentele alimentare cu calciu se asociază cu creșterea riscului de calculi renali. Dacă este absolut necesară administrarea de calciu, va fi preferat Calciu citrat și nu Calciu carbonat.
Necesarul de calciu este de 1200 mg/zi , echivalentul a 8 pahare de 120 ml de lapte.
Bine de știut
Lactatele și calciul nu trebuie evitate dacă ai avut pietre la rinichi. Dacă nu este calciu suficient pentru a se lega de oxalați, crește riscul de litiază.
Află mai mult ⮕ 10 metode de prevenire a calculilor renali
Alte sfaturi esențiale ca să reduci riscul de pietre la rinichi
Ai grijă la aportul de sare
Este ideal să combinăm aportul de produse alimentare cu calciu cu o dietă săracă în sare (sodiu puțin). Pentru fiecare 2300 mg de sare (1 linguriță) crește cu 23 mg calciul eliminat în urină. Crește, deci, riscul de litiază renală și vezicală.
Este demonstrat științific faptul că reducerea aportului de sare reduce și riscul de a face pietre la rinichi.
Ai grijă la transpirație
Sauna sau exercițiile fizice intense sunt bune pentru sănătate, dar pot crește riscul de litiază renală. Explicația este deshidratarea ca urmare a transpirației excesive. Debitul de urină produsă de rinichi scade și mineralele au condiții favorabile să se lipească și să formeze calculi.
Poți preveni pietrele, dar nu prin lipsa de mișcare, ci prin creșterea aportului de lichide.
Evită suplimentele cu vitamina C
Organismul nostru nu poate depozita undeva vitamina C pentru a o folosi mai târziu.
De aceea, când luăm suplimente cu vitamina C fără să avem deficit de vitamina C, surplusul se elimină prin urină.
Prea multă vitamina C eliminată prin urină poate crește eliminarea exagerată de oxalat în urină și riscul de apariție a calculilor.
Excesul de oxalat în urină este proporțional cu doza de vitamina C. La doze de 1000 mg/ zi vitamina C, riscul de litiază cu calculi de oxalat este substanțial mai mare.
Atenție și la suplimentele cu vitamina D
Vitamina D reglează nivelul de calciu și fosfați din sânge și depozite. Un nivel normal al vitaminei D are multiple beneficii, de la reglarea imunității, la scăderea în greutate.
La doze de peste 2800 UI/ zi, vitamina D poate crește însă riscul de pietre la rinichi.
De aceea, când vitamina D este necesar să fie corectată cu suplimente, trebuie alese cu grijă doza și durata tratamentului.
Citește mai departe…
Diabetul și pietrele la rinichi
Pietre la rinichi: de ce crește riscul pe timp de vară?
Ce alimente să eviți dacă ai avut pietre la rinichi?
10 obiceiuri care ne pot afecta rinichii
Excesul de calciu în urină. Măsuri obligatorii pentru evitarea litiazei
Bibliografie
- Alelign T, Petros B. Kidney stone disease: an update on current concepts. Adv Urol. 2018
- Mitchell T, Kumar P, Reddy T, et al. Dietary oxalate and kidney stone formation. Am J Physiol Renal Physiol. 2019
- Nojaba L, Guzman N. Nephrolithiasis. In: StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing;2021.