Infectie urinara la femei: 16 reguli de tratament

Infecția urinara la femei este frecventă. Aproximativ 60% din femei au cel puțin un episod de infecție urinară pe parcursul vieții. Totodată, 20-40% din cele care au avut o cistită, vor recidiva.

Ghidul terapeutic este elaborat de American Urological Association și aduce 16 recomandări pentru succesul tratamentului.

Infecția urinara este adesea incorect tratată și, de multe ori, aceasta este cauza pentru care infecția apare și re-apare.
Greșelile aparțin și celor care tratează, dar și lipsei de informare a pacienților.

Pentru a evita să fim pacienți care fac greșeli și suportă consecințe este esențial să știm că:

uroculturile și antibiogramele de la infecții urinare din antecedente trebuie păstrate

un dosar medical în care să se găsească consulturile medicale și tratamentele anterioare ajută medicul să ia decizia corectă
Iar dacă decizia medicală e corectă, este în beneficiul nostru

descrierea corectă a simptomelor și stabilirea unui plan de tratament cu medicul, iar apoi respectarea acelui plan, cresc mult șansele ca infecția urinară să fie tratată
Evident, și alegerea medicului contează; este esențial ca medicul să aibă răbdare și să stabilească un plan de tratament pe care să se asigure că pacientul l-a înțeles.

infecția urinară la femei

Infecția urinară la femei

EVALUAREA MEDICALĂ

1.Medicul trebuie să stabilească un istoric complet și să efectueze o examinare clinică la persoanele cu infecție urinara recidivată ( cu episoade multiple)

Ce trebuie să știi ca pacienta?

-să recunoști simptomele infecției urinare

-să te adresezi cât mai curând medicului de familie pentru îndrumare

2.Pentru a pune diagnostic de infecție urinară recidivată, trebuie să existe uroculturi pozitive și simptomele actuale să mai fi fost prezente și altădată.

Ce trebuie să știi ca pacientă?

-cum se recoltează corect o probă de urină pentru urocultură: din jetul urinar mijlociu, într-un recipient special destinat

-proba de urină nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 30 min

3.Dacă proba de urină din care s-a efectuat urocultura este posibil să nu fie recoltată corect, medicul trebuie să recomande repetarea uroculturii

4.Cistoscopia și investigațiile imagistice NU sunt absolut necesare pentru a diagnostica și trata infecția urinară recidivată

5.Înainte de a stabili tratamentul pentru infecția urinara, medicul trebuie să analizeze sumarul de urină, urocultura și antibiograma de la episoadele precedente de infecție urinară

6.Medicul trebuie să recomande un tratament inițial înainte de a primi rezultatul uroculturii recoltate cu ocazia consultului

Află mai mult Infecția urinară: Ghid vizual de simptome

Infecția urinară la femei

BACTERIURIA ASIMPTOMATICĂ

Ce trebuie să știi ca pacientă?

Bacteriurie asimptomatică este situația în care apar bacterii în urină, atunci când facem o urocultură, dar nu avem simptome de infecție urinară.

7.Nu sunt necesare analize de urină ( sumar de urină, urocultură) la persoanele cu bacteriurie asimptomatică

8.Bacteriuria asimptomatică NU se tratează

Află mai mult Infecții urinare: Prevenire eficientă

TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE

9.Medicul trebuie să aleagă prima linie de tratament pentru infecția urinară la prima manifestare, din următoarele antibiotice: nitrofurantoin, trimetoprim-sulfametoxazol sau fosfomicină.

Ce trebuie să știi pacientă?

Nitrofurantoin are o rată de succes a vindecării de 80-90%; acționează pe unele specii de E.Coli, dar nu pe toate; se urmează doza prescrisă de medic pentru 5 zile ( de obicei, 100 mg/zi)

Trimetoprim-sulfametoxazol ( mai cunoscut ca biseptol) are o rată de succes a vindecării de 90-100% și acționează pe microbii care dau de obicei infecții urinare; doza prescrisă de medic va fi urmată pentru 3 zile

Fosfomicina are o rată de succes de 80-90%, dar acționează pe microbi care de obicei sunt rezistenți la celelalte antibiotice; se administrează o singură doză de 3 g

-Dacă există alergii la unul din cele 3 antibiotice, medicul va decide altă alegere

Fluorquinolonele (ciprofloxacin, norfloxacin/ nolicin, etc) pe care obișnuim să ni le auto-administrăm când apar simptome, au efecte secundare cardiace importante.

10.Dacă infecția urinară este recidivată, cu episoade de cistită repetate, tratamentul antibiotic trebuie cât mai scurt posibil pentru a reduce la minim efectele secundare ( nu mai mult de 7 zile)

11.Dacă infecția urinară recidivată nu răspunde la tratamentul cu antibiotice per os, se va apela la un tratament antibiotic pe cale intravenoasă, conform antibiogramei.

Află mai mult Igiena după contact sexual. Reguli de bază

Infecția urinară la femei

PROFILAXIA CU ANTIBIOTICE

12.Profilaxia cu antibiotice pe termen lung trebuie luată în considerare la femeile cu infecții urinare repetate.

13.Profilaxia cu merișoare (sucuri, tablete) trebuie luată în considerare la femeile cu infecții urinare repetate.

14.Urocultura după tratament: nu este necesară dacă nu există simptome.

15.Dacă simptomele de infecție urinară persistă după antibiotice, urocultura trebuie repetată și stabilit un plan de tratament.

TERAPIA CU ESTROGENI

16.Tratamentul cu estrogeni intravaginal la femeile în pre-menopauză sau menopauză cresc șansele ca infecția urinară să nu se repete.

Ce trebuie să știi ca pacientă?

-administrarea estrogenilor sub formă de tablete sau cremă intravaginal NU are efectele secundare ale estrogenilor administrați pe cale generală

-studiile arată că administrarea estrogenilor intravaginal nu are riscuri nici la femeile cu cancer mamar în antecedente.

Infecția urinară cu E.coli: de ce reapare după ce ne-am tratat?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente