Afectarea memoriei în infecția cu Helicobacter

Cercetări recente arată că persoanele infectate cu Helicobacter au un risc de afectare a memoriei și boală Alzheimer cu 11% mai mare decât populația generală. Helicobacter pylori este o bacterie care infectează frecvent stomacul și care poate provoca ulcer, gastrită sau indigestii frecvente dacă rămâne nedepistată și netratată.

O echipă de la Universitatea McGill din UK a realizat un studiu în care au fost analizate peste 4 milioane de persoane de peste 50 ani în ceea ce privește afectarea memoriei și prezența bolii Alzheimer.

Cercetarea a scos la iveală faptul că cei care au avut infecție simptomatică cu Helicobacter au prezentat și un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer. Riscul a fost cu 11% mai mare decât la persoanele fără infecție.

Deși cauza bolii Alzheimer nu este clar identificată, este în studiu rolul posibil al diferitelor tipuri de infecții. Infecția cu Helicobacter este una din ele.

Rezultatul cercetării este util deoarece evidențiază faptul că infecția cu Helicobacter trebuie tratată eficient, mai ales la persoanele simptomatice.

Cum este posibilă afectarea memoriei în infecția cu Helicobacter?

Demența Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, în prezent afectând peste 40 milioane de persoane. Cercetările ce privesc această boală sunt multiple și multe din ele centrate pe importanța unor infecții în apariția bolii. Infecția cu Helicobacter este una din ele.

Cercetătorii care au realizat studiul au avansat și câteva ipoteze despre mecanismele posibile ale afectării memoriei:

1. Helicobacter ar putea pătrunde în creier via gură-nas-mucoasa olfactivă

2. Helicobacter afectează în timp flora intestinală (microbiom); alterarea microbiomului poate crește producția de citokine inflamatorii și poate crește permeabilitatea barierei hematoencefalice.

Bariera hematoencefalică protejează creierul în mod normal nelăsând să treacă particule care depășesc o anumită dimensiune. Permeabilizarea acestei bariere face creierul mai vulnerabil.

3. modificările structurale ale mucoasei gastrice provocate de infecția prelungită cu Helicobacter ar putea conduce la o scădere a absorbției de fier și vitamina B12 și la creșterea riscului de demență

Află mai mult Lipsa vitaminei B12: cauze, semne, corecție

Afectarea memoriei: semne precoce

Cu cât durata infecției cu Helicobacter este mai mare, cu atât riscul afectării memoriei este mai mare au precizat cercetătorii britanici care au observat legătura demenței cu infecția.

Semnele precoce ale demenței pot trece neobservate:

  • uităm informații pe care le-am memorat de curând
  • întrebăm repetat același lucru
  • uităm date și evenimente importante
  • uităm numele unor obiecte sau locuri

Odată cu înaintarea în vârstă, un anumit grad de afectare a memoriei intră în normal.Dacă uităm numele unei persoane, dar ni-l amintim mai târziu nu înseamnă că avem demență. Specific bolii Alzheimer este uitarea repetată a aceleiași informații.

Află mai mult Tulburări ușoare de memorie: ce risc este să apară boala Alzheimer?

Ce simptome sugerează că am putea fi infectați cu Helicobacter?

Helicobacter este o bacterie identificată în 1982 ca fiind cauza principală a apariției ulcerului și gastritei. Se crede că peste 50% din populația globului poartă această infecție, dar peste 80% din purtători nu au niciun simptom.

Helicobacter infectează stomacul și când simptomele apar, acestea sunt:

  • durere de stomac
  • greață
  • balonare
  • scăderea apetitului
  • vărsături

Durerea de stomac apare mai ales dacă stomacul este gol, între mese sau la prima oră a dimineții.

În timp se instalează gastrita și ulterior ulcerul peptic. Infecția cu Helicobacter este asociată și cu un risc mai mare de cancer gastric.

Infecția se tratează cu o combinație de medicamente și antiacide. Eșecul unei cure de tratament nu trebuie să ne descurajeze. Dacă simptomele persistă schema terapeutică se reia cu altă combinație de medicamente.

Tratament Helicobacter pylori

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

antiinflamatoare

Antiinflamatoare. Efecte secundare, precauții, sfaturi practice

0
Dureri musculare și articulare, dureri de cap, crampe menstruale, dureri postoperatorii sau durere de dinți, toate sunt situații în care folosim antiinflamatoare. Inflamația provoacă durere și febră. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au și proprietăți analgezice...
febra musculară

Febra musculară. De ce apare și cum te recuperezi rapid?

0
Febra musculară se manifestă prin dureri musculare și rigiditate care apar la o zi sau două după ce ne-am antrenat mai intens. Este considerată un răspuns normal de adaptare a musculaturii și survine atunci...
fit sau forma fizică

Află dacă ești fit. 8 teste necesare măcar o dată pe an

0
De ce ne străduim să fim fit sau în formă fizică bună? Fie din motive estetice, pentru că ne dorim să arătăm mai bine. Fie în scopuri funcționale: ne dorim să fim mai puternici,...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -