Flavonoide: ce sunt, la ce ajută, alimente recomandate

Flavonoide sunt un grup de compuși naturali care fac parte din familia polifenolilor, fiind prezenți în mod obișnuit în fructe, legume, ceai, vin roșu, ciocolată neagră și diverse plante aromatice. Cu siguranță ai auzit de quercitina din fenicul sau mărar, dar și de antocianinele din fructele și legumele de culoare violet. Acestea sunt flavonoide.

Beneficiile flavonoidelor se datorează proprietăților antioxidante, antiinflamatorii și chiar și antimicrobiene.

Flavonoidele din alimente nu sunt digerate și absorbite ca proteinele sau carbohidrații. Bacteriile florei intestinale descompun flavonoidele și organismul le utilizează în diverse părți ale corpului unde este nevoie de efectul lor antioxidant sau antiinflamator.

Flavonoidele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de structura lor chimică:

  • Flavone
  • Izoflavone
  • Flavanoli
  • Antociani
  • Flavanone
flavonoide

Flavonoide: beneficii pentru sănătate

Consumul regulat de flavonoide, printr-o dietă echilibrată bogată în fructe și legume, este asociat cu o serie de efecte pozitive asupra sănătății.

Beneficii cardiovasculare

Datorită proprietăților antioxidante, flavonoidele contribuie la reducerea LDL-colesterol și prevenirea aterosclerozei.

Au efect vasodilatator cu efect în menținerea unei tensiuni arteriale normale și prevenirea hipertensiunii.

Află mai mult ⮕ Tensiunea sistolică și tensiunea diastolică explicate

Ameliorarea durerii cronice și a inflamației

Flavonoidele blochează mai multe proteine reglatoare cum sunt citokinele implicate în inflamație. De aici rezultă efectul antiinflamator care poate contribui la reducerea durerii cronice.

Așa se explică rezultatele bune observate în osteoartrită, durerile neuropatice sau durerea din cancer.

Reducerea riscului de diabet

Consumul regulat de alimente cu flavonoide reglează digestia carbohidraților, producția de insulină și nivelul glicemiei.

Un studiu clinic cu 200 000 de participanți a confirmat legătura dintre consumul de flavonoide și reducerea riscului de diabet tip 2. Un aport regulat de mere, fructe de pădure și pere previne apariția prediabetului sau a diabetului.

Află mai mult ⮕ Lista de analize indicate pentru monitorizarea diabetului

Previn declinul funcțiilor creierului

Studiile clinice leagă consumul regulat de flavonoide de reducerea riscului de boală Alzheimer și alte tipuri de demență.

Efectul de protejare a neuronilor se explică prin activitatea antioxidantă, dar și printr-un posibil efect de blocare a formării plăcilor de amiloid beta, caracteristice în demența Alzheimer.

Efect antiviral

Alimentația sănătoasă, bogată în flavonoide, ne ajută și în lupta cu infecțiile.

Activitatea unor virusuri este blocată de flavonoide, fie prin acțiune directă cu modificarea structurii virusului, fie prin stimularea autoapărării cu ajutorul propriului sistem imunitar.

Efect anti-tumoral

Prevenția cancerului bazată pe agenții naturali din dietă este preocuparea multor cercetări științifice.

Flavonoidele, alături de alți fitonutrienți, au activitate tumorală prin inhibarea radicalilor liberi de oxigen ce alterează celulele.

Află mai mult Sfecla roșie: beneficii, vitamine, calorii

Cum să consumi mai multe flavonoide?

O alimentație bogată în flavonoide este benefică oricui, dar nu este suficientă ca să prevenim bolile cronice. Managementul stresului, mișcarea, hidratarea suficientă sunt, de asemenea, importante pentru un stil de viață sănătos.

Putem consuma flavonoide dacă suntem atenți la cumpărături și punem în coș alimente recunoscute pentru densitatea de fitonutrienți.

Antocianine

  • prune
  • mure
  • afine
  • cireșe
  • banane
  • struguri roșii
  • vin roșu
  • portocale

Flavanone

  • lămâi
  • grepfrut
  • portocale

Flavanoli

Flavone

  • ardei iute
  • cimbru
  • pătrunjel
  • țelină
  • oregano
  • mentă
  • mușețel

Izoflavone

  • soia
  • produse din soia
  • leguminoase

Alimentația de tip mediteranean, care se bazează pe consumul regulat de alimente bogate în flavonoide, are rezultate palpabile în protecția față de bolile cardiovasculare, diabet, afecțiunile neurodegenerative.

Citește mai mult…

De ce să consumi fructe și legume violet?
Cartofii dulci: ce vitamine și minerale câștigi?
Suc de sfeclă roșie cu mere și morcovi: preparare și precauții
6 alimente bogate în vitamina C în afară de citrice
Suc de țelină: ce vitamine și minerale câștigi?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.