Suc de sfecla rosie nu este inclus de obicei în lista de superalimente, dar poate ar trebui. Sfecla roșie crește rezistența la exerciții fizice, îmbunătățește fluxul sângelui și reduce tensiunea arterială, spun unele cercetări.
Suc de sfecla rosie cu mere și morcovi: Valoare nutritivă
∎ Calorii: 171
∎ Carbohidrați: 42g
∎ Grăsimi: 1g
∎ Proteine: 3g
∎ Calciu: 70mg (5% din necesarul zilnic)
∎ Fier: 1mg (6% din necesarul zilnic)
∎ Potasiu: 900mg (19% din necesarul zilnic)
Datele sunt valabile pentru 1 porție de suc (200 ml) și o dietă cu 2000 cal/zi.
Suc de sfecla rosie cu mere și morcovi: Beneficii
Sucul de sfeclă roșie poate face parte dintr-un meniu sănătos.
Sfecla roșie este recomandată pentru conținutul de betalaină. Betalaina este pigmentul natural care dă culoarea roșie și efectul antioxidant.
Este bogată și în beta-caroten, vitamina B6, vitamina K și minerale.
Sfecla roșie conține și compuși naturali numiți nitrați. Printr-un lanț de reacții chimice, nitrații se transformă în organism în oxid nitric care îmbunătățește fluxul sanguin și tensiunea arterială.
Merele și morcovii corectează gustul sucului de sfeclă, dar sporesc și efectul antioxidant.
Dacă adăugăm și ghimbir sporim suplimentar efectul antiinflamator deoarece ghimbirul conține gingeroli.
Ingrediente
∎ 1 sfeclă roșie medie
∎ 2 morcovi mari
∎ 1 măr mare
∎ 2-3 cm ghimbir (rădăcină)
∎ 1 lingură suc de lămâie
Preparare
Sucul simplu de sfeclă are un gust sălbatic ce poate fi neplăcut. Adaosul de morcovi și măr vine să sporească valoarea nutritivă. Dar se adaugă și pentru corecția de gust.
∎ se spală bine legumele și fructele, cu o perie special destinată, cu peri mai lungi
∎ se curăță de coajă sfecla, morcovii și mărul; se îndepărtează și sâmburii mărului
∎ se curăță de coajă și ghimbirul
∎ se introduc legumele și fructele în storcător, feliate sau nu
∎ se poate adăuga opțional 1 lingură de suc de lămâie
Sucul de sfeclă se bea imediat sau se păstrează la frigider pentru 24 ore într-un vas etanșat.
Suc de sfecla rosie: Precauții
În general, putem consuma fără riscuri sucul de sfeclă roșie. Dacă consumăm zilnic și pe perioade îndelungate, urina își poate modifica culoarea devenind rozalie.
Consumul regulat și excesiv de suc de sfeclă poate să nu fie potrivit pentru persoane cu anumite afecțiuni.
Sfecla roșie conține acid oxalic, ca și spanacul, pătrunjelul sau fructele de pădure.
Persoanele cu litiază renală, gută, poliartrită reumatoidă sunt sfătuite să reducă consumul de alimente cu acid oxalic.
Sfecla face parte din legumele cu indice glicemic mare. Consumul de suc din sfeclă roșie nu este recomandat la persoanele cu diabet.
Efectul de scădere a tensiunii arteriale poate să nu fie potrivit persoanelor cu tensiune mică.