6 alimente bogate în Vitamina C în afară de citrice

Imunitatea ne preocupă, de obicei, doar în sezonul rece. Atunci ne gândim că ar trebui să facem rezerve de vitamina C. Alimente bogate în vitamina C putem consuma însă pe tot parcursul anului, nu doar iarna.

Vitamina C face parte din nutrienții esențiali însemnând că organismul nostru trebuie să-și asigure necesarul zilnic din alimente.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de deficit de vitamina C:

  • fumători
  • cancer
  • afecțiuni digestive în care este afectată absorbția alimentelor

Majoritatea copiiilor mici au necesarul de vitamina C acoperit din laptele matern sau formulele de lapte. Laptele de vacă fiert pierde însă din vitamina C. Aportul trebuie compensat cu alte alimente bogate in vit. C.

Care este necesarul zilnic de vitamina C?

Copiii până la 14 ani au un necesar zilnic recomandat cuprins între 40-65 mg vitamina C, fără diferențe între sexe.

Ulterior lucrurile se schimbă puțin.

VârstaBărbațiFemeiGravide și alăptare
14-18 ani75 mg65 mg80-115 mg
peste 19 ani90 mg75 mg85-120 mg
Necesar zilnic recomandat de Vit. C

Alimente bogate in Vitamina C

1. Ardei gras

Indiferent de culoare, ardeii grași conțin vitamina C în cantități asemănătoare. Dacă totuși este să facem un top, ordinea ar fi ardei galben, apoi roșu și ultimul ardeiul verde.

O jumătate de cană cu ardei gras galben tăiat în bucăți aduce 153% din necesarul zilnic de vit. C. De aceea este util când suntem răciți.

1/2 cană bucăți de ardei gras galben= 138 mg vit. C
1/2 cană bucăți ardei gras roșu= 95 mg vit. C
1/2 cană bucăți ardei gras verde= 60 mg vit. C

Se poate adăuga la salate pe tot parcursul anului. Sau se poate consuma cu humus, o rețetă pe bază de năut foarte nutritiv și sățios.

2. Kiwi

Un fruct de kiwi de dimensiuni medii este la fel de valoros ca o portocală.

1 kiwi mediu= 64 mg vitamina C

Poate fi consumat ca atare, dar dacă nu-ți place gustul lui acrișor, poți să-l adaugi în rețetele de smoothie cu banane și diverse semințe.

Află mai mult Kiwi pentru constipație și colon iritabil

3. Broccoli

broccoli și vitamina C

Probabil știi deja că broccoli este bogat în nutrienți, iar vit. C este unul dintre aceștia.

1/2 cană bucățele de broccoli= 51 mg vitamina C

Prepararea contează când vrem să păstrăm calitățile nutritive. Înăbușit, la abur sau pe grătar sunt variante avantajoase de preparare. Poate fi apoi încorporat în salate.

Află mai mult Chec sau broccoli? Principiul după care aleg copiii

4. Căpșuni

căpșuni cu vitamina C

Despre căpșuni știm că sunt bogate în antocianine cu efect antioxidant și esențiale pentru menținerea performanțelor creierului.

1/2 cană de căpșuni= 49 mg vit. C

Se pot folosi și căpșunile congelate la smoothie atunci când nu este sezon.

Află mai mult Căpșuni: Beneficii și rețete de smoothie

5. Varza de Bruxelles

varza de bruxelles cu vitamina C

Varza de Bruxelles este rudă cu varza obișnuită și cu conopida. În afară de vit. C conține folat, vitamina A și vitamina K.

1/2 cană de varză de Bruxelles gătită= 48 mg vit. C

Se poate folosi crudă la salate. Sau preparată termic: sote sau înăbușită. Se păstrează bine la frigider (aproximativ 2 săptămâni) fără să fie gătită.

Află mai mult Rețetă: Salata de sfeclă roșie cu varză, mere și nuci

6. Suc de roșii

roșii cu vitamina C

Și roșiile conțin vitamina C. Dar dacă dorim să acoperim cât mai mult din necesarul zilnic, o cană cu suc de roșii aduce nutrienții concentrați.

3/4 cană cu suc de roșii= 33 mg vit. C

Află mai mult Top 5 alimente cu licopen de care putem profita

Ce nu știai despre vitamina C?

fumătorii necesită aproximativ 35 mg vit. C în plus pe zi.

cartofii sunt o bună sursă de vit. C, dar au dezavantajul faptului că pot crește glicemia mai mult decât zahărul
Pentru a reduce din acest efect negativ, nutriționiștii recomandă să-i consumăm reci sau reîncălziți.

combate durerile articulare, osoase și musculare, fiind eficientă în prevenirea apariției durerii cronice după operațiile ortopedice (în doză de min 500 mg/zi)

administrată intravenos în doze mari reduce durerea postherpetică (după zona zoster)

favorizează absorbția fierului din alimente.

este posibil să reducă efectul statinelor, medicamentele care reduc nivelul de colesterol și trigliceride.

Citește mai departe…

Ajută vitamina C la răceală sau COVID?
Excesul de vitamina C: poate cauza pietre la rinichi?
Combinații de alimente care cresc absorbția fierului
10 alimente bogate în fier
Cartofii dulci: ce vitamine și minerale câștigi?

Bibliografie

 

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente