PRUNELE. Beneficii, vitamine, calorii

Prunele sunt surse de antioxidanți și vitamine, cu calorii puține. Sunt utile la persoanele cu constipație, cu osteoporoză, dar și la cele cu diabet zaharat deoarece au un indice glicemic redus și nu influențează exagerat valoarea glicemiei. Dar sunt la fel de recomandate oamenilor sănătoși care încearcă să mănânce echilibrat.

Sunt peste 40 de soiuri diferite de prun, dar numai două sunt răspândite global, prunul european (Prunus domesticus) și prunul japonez (Prunus salicina și hybris) originar din China.

China, Serbia și România sunt cei mai mari producători de prune la nivel global.

Prunele: Valoare nutritivă

  • Calorii: 30
  • Grăsimi: 0.2g
  • Sodiu: 0mg
  • Carbohidrați: 7.5g
  • Fibre: 0.9g
  • Zaharuri: 6.6g
  • Proteine: 0.5g
  • Vitamina C: 6.27mg
  • Vitamina A: 11.2mcg

Prunele sunt recomandate la diabet

Consumul de fructe ca atare, nu sub formă de suc, este indicat la diabet. Dar nu toate fructele sunt la fel. Diferă prin conținutul de carbohidrați care poate influența reglarea glicemiei.

Prunele sunt considerate fructe cu indice glicemic scăzut. O prună medie aduce aproximativ 30 calorii și 7g de carbohidrați.

În plus, conținutul mare de fibre încetinește absorbția carbohidraților și face ca glicemia să crească mai lent și să fie mai ușor controlabilă.

Află mai mult 10 fructe cu carbohidrați puțini utile la diabet și diete de slăbit

Efect laxativ verificat

Constipația cronică crește riscul altor afecțiuni gastrointestinale cum este cancerul de colon sau diverticuloza.

Prunele sunt tradițional utilizate pentru combaterea constipației. Sunt utile atât prunele uscate, cât și sucul de prune consumat zilnic înainte de masă.

Efectul laxativ se datorează conținutului important de fibre al prunelor, dar și combinației de sorbitol și polifenoli.

Sorbitolul este și motivul pentru care consumate în exces, prunele pot provoca crampe abdominale și balonare.

Află mai mult Constipația cronică: remedii eficiente și prevenire

Efect pozitiv pe structura oaselor

Un număr important de studii clinice efectuate la animale și la oameni confirmă efectul pozitiv al prunelor uscate asupra metabolismului oaselor. Crește rezistența oaselor la fracturi, este încetinită pierderea de masă osoasă și este stimulată formarea de țesut osos.

Femeile la menopauză sunt în mod special avantajate de consumul de prune uscate. Foarte probabil efectele se datorează concentrației crescute de polifenoli.

Nu a fost observat același efect la alte tipuri de fructe uscate cu care au fost comparate prunele (piersici, caise, mere).

Află mai mult Cum să previi osteoporoza cu prune uscate?

Efect antioxidant și antiinflamator

Prunele proaspete și uscate sunt bogate în antioxidanți, compuși utili la protecția celulelor față de acțiunea radicalilor liberi de oxigen.

Antocianinele sunt antioxidanți puternici, iar culoarea roșie-albăstruie a prunelor ne avertizează că sunt foarte bogate în antocianine.

Antocianinele au beneficii potențiale în protecția împotriva cancerului, a diabetului sau arteriosclerozei și bolilor cardiovasculare.

Prunele uscate sunt sursă de potasiu și vitamina K

Prunele uscate sunt bogate în potasiu, unul din mineralele esențiale care ajută inima, nervii și musculatura să funcționeze corect. Consumul a 4-5 prune pe zi asigură 12% din necesarul zilnic de potasiu.

În plus, aceeași cantitate de prune uscate acoperă 20% din necesarul zilnic de vitamina K cu ajutorul căreia ficatul nostru produce factori de coagulare a sângelui.

Gemul de prune are aceleași beneficii?

Gemul de prune necesită fierberea prunelor împreună cu zahărul.

Problema este că antocianinele valoroase pe care le conțin prunele se degradează la temperaturi ridicate. Încălzirea prunelor la peste 100 degradează semnificativ antocianinele.

Contează și timpul de fierbere. Prelucrarea termică timp de 4h degradează antocianinele în proporție de 29%.

Beneficiile integrale ale consumului de prune se păstrează la consumul de fructe proaspete sau uscate.

Rețetele de smoothie sau diverse salsa care încorporează prune proaspete sunt de preferat gemului sau marmeladei.

De ce să consumi cât mai multe fructe și legume de culoare violet?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente