Cartofii dulci: ce vitamine și minerale câștigi?

Cartofii dulci sau cartofi albi obișnuiți sunt considerați alimente sănătoase, cu un mic plus în favoarea cartofilor dulci. Vitaminele și mineralele, deși sunt cam aceleași în ambele tipuri de cartofi, sunt în cantitate ceva mai mare într-un cartof dulce.

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta-caroten care se transformă în vitamina A. De la caroten provine și culoarea specifică portocalie.

Există și cartofi dulci de culoare mov-violet, mai bogați în antocianine.

Un cartof dulce conține mai mult potasiu decât o banană, precum și alte vitamine și minerale esențiale.

Cartofii dulci conțin carbohidrați, dar, cu câteva mici precauții, pot fi consumați și de către persoanele cu diabet. Mai ales dacă se acordă atenție metodei de preparare.

Ce vitamine câștigi de la un cartof dulce?

Vitamina A este câștigul cel mai important. Un cartof dulce aduce 21 900 UI vitamina A comparativ cu 17 UI câte aduce un cartof alb.

Consumul unui cartof dulce acoperă 102% din necesarul zilnic de vitamina A.

Vitamina A provine din cantitatea mare de beta-caroten pe care o conține cartoful dulce.

Vitamina C – cartofii dulci, ca și cei albi, sunt alimente bogate în vitamina C oricât de surprinzător ar părea. Un singur cartof aduce 1/3 din necesarul zilnic de vitamina C.

Vitamina B6 – un cartof dulce de dimensiuni medii poate acoperi 30% din necesarul zilnic de B6; la fel și un cartof alb.

Află mai mult Semne că nu ai destulă vitamina B6

Ce minerale câștigi consumând cartofi dulci?

Un cartof dulce de dimensiuni medii aduce câteva minerale importante:

  • Potasiu 542 mg, mai puțin decât un cartof alb, dar mai mult decât o banană.
  • Calciu 39-43 mg, mai mult decât cartoful alb
  • Magneziu 31 mg, ceva mai puțin decât cartoful alb
  • Fier 8 mg, de 8 ori mai mult decât cartoful alb

De ce sunt considerați cartofii dulci superalimente?

În general, apelativul de superalimente este atribuit alimentelor care ne ajută în prevenirea unor afecțiuni cronice.

Este bine să cunoaștem aceste superalimente și să le adăugăm hranei noastre zilnice renunțând totodată la alimente procesate și ultraprocesate.

Beneficiile cartofilor dulci sunt multiple.

Cartofii dulci sunt tradițional recunoscuți pentru proprietatea de a ameliora disconfortul gastric și diareea.

  • cartofii dulci conțin fitonutrienți care vin în ajutorul sistemului imunitar: carotenoizi, tocoferol (vitamina E), flavonoide, antocianine.

Prin toți acești compuși, cartofii dulci ajută la susținerea sistemului imunitar în lupta cu bolile.

  • proprietăți antioxidante și antitumorale

Prin conținutul mare de antioxidanți, cartofii dulci au fost studiați pentru prevenția cancerului. Cartofii dulci de culoare violet, bogați în antocianine și alți compuși ar putea încetini progresia unor forme de cancer.

  • proprietăți antiinflamatoare

Cartofii dulci pot fi incluși în dieta antiinflamatoare care include alimente utile afecțiunilor în care inflamația joacă rol principal: boli autoimune, cancer, boli inflamatorii intestinale, diabet tip 2 ș.a.

  • fac parte din alimentele sănătoase pentru inimă, participând la reducerea LDL-colesterolului.
  • beneficii pentru vedere

Compușii cu care sunt echipați cartofii dulci protejează retina și au efect benefic inclusiv în sindromul ochilor uscați.

Beneficiile asupra vederii sunt demonstrate mai ales pentru cartofii dulci de culoare violet, foarte bogați în antocianine.

Sunt indicați cartofii dulci la persoane cu diabet?

Cartofii dulci sunt considerați alimente cu indice glicemic mediu. Asta înseamnă că impactul asupra glicemiei nu este imediat și organismul are timp să regleze glicemia.

Totuși trebuie acordată atenție metodei de gătit pentru a nu-i transforma într-o bombă calorică. De exemplu, este preferabil să-i consumăm copți și nu prăjiți.

Ca și la alte legume sau fructe, aportul de carbohidrați ne obligă să fim atenți la dimensiunea porției atunci când avem diabet.

Află mai mult Cum să consumi cartofii fără să crească glicemia?

Cum să consumi cartofi dulci?

Fierberea legumelor este, de obicei, metoda cea mai păguboasă în ceea ce privește reținerea nutrienților valoroși.

În schimb, cartofii dulci pregătiți prin fierbere rețin mai mult beta-caroten și-l fac mai ușor de absorbit din intestin.

De asemenea, comparând pregătirea cartofilor dulci la cuptor sau air-fry, s-a constatat păstrarea unei cantități mai mari de nutrienți prin gătire air-fry.

Citește mai departe…

Cum să alegi un ulei potrivit cu metoda de gătit?
Cum să menții glicemia normală când consumi carbohidrați?
Cartofi dulci cu cremă de brânză și avocado
Vitamina A: beneficii, surse naturale, precauții
Alimente bogate în potasiu utile la hipertensiune și nu doar atât

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente