6 plante aromatice la ghiveci utile tot anul în bucătărie

Preocuparea de a cultiva plante aromatice la ghiveci poate fi utilă, dar și relaxantă. Dacă pornești de la semințe și nu achiziționezi o plăntuță deja formată, satisfacția este și mai mare.

În plus, multe dintre plantele aromatice sunt remedii naturale folosite de sute de ani pentru diverse simptome cum sunt tusea, greața, insomnia sau indigestia.

Este minunat să ai oricând o mână de frunze aromate când gătești, fie că este vorba de o simplă salată sau de un preparat mai sofisticat.

Ghivecele cu plante aromatice înveselesc iarna interiorul casei, iar vara le poți scoate în grădină sau pe balcon.

Ideal este să le plantezi în ghivece separate pentru că au pretenții diferite de umiditate, deși la toate le place lumina și orientarea spre soare. Cimbrul, de exemplu, necesită mult mai puțină umiditate decât busuiocul.

Cu ce plante aromatice poți să începi?

Busuioc (Ocimum basilicum)

Dacă-ți plac rețetele din bucătăria italiană, sosul pesto sau sosul de roșii aromat cu busuioc, merită să cultivi busuiocul în ghiveci tot anul.

Busuiocul este o plantă anuală, cel mai adesea cu frunze de culoare verde, dar există și varianta cu frunze purpurii-roșiatice.

Aroma este specifică, puternică și câteva frunze sunt suficiente ca să-și facă simțită prezența. Varianta Lime Basil are un parfum care aduce a coajă de lămâie.

  • ghiveci încăpător, înalt; planta atinge 45-60 cm la maturitate
  • orientare spre sud, către soare, mai ales iarna
  • pământul să fie umed și bine drenat

Ca să ai mereu frunze este bine să rupi florile imediat ce au apărut. Odată ce a înflorit frunzele nu mai sunt așa aromate și pot deveni un pic amărui.

Frunzele care se pot folosi proaspete, uscate sau se pot congela imediat după recoltare.

Toacă mărunt frunzele de busuioc după ce le-ai spălat și adaugă un pic de ulei de măsline ca să-și mențină culoarea. Transferă amestecul în tăvița de cuburi de gheață a frigiderului și pune la congelator. Ulterior poți scoate câte 1-2 cuburi de busuioc pentru diferite rețete.

Roinița (Melissa officinalis)

plante aromatice Melissa officinalis sau roinița

Roinița este o plantă perenă cu aromă prospătă de citrice. Aparține aceleiași familii ca și busuiocul, salvia și rozmarinul, cimbrul, oregano și lavanda.

Este folosită încă din antichitate ca remediu natural pentru anxietate și stres, insomnie, balonare, indigestie. Unele cercetări susțin efectul benefic asupra memoriei.

  • înălțime la maturitate 45-60 cm
  • necesită expunere în plin soare, la sud și doar când este foarte cald afară necesită umbră parțială
  • poți scoate ghiveciul afară primăvara și vara
  • solul să fie umed, dar bine drenat

În bucătărie roinița este o plantă foarte versatilă putând fi folosită la diverse preparate datorită aromei ei unice.

  • ceai: efectul este revigorant și calmant
  • sosuri și marinade: carnea de pui, peștele sau legumele capătă o aromă de lămâie
  • dresinguri de salate: oferă o aromă de citrice
  • cocktailuri: frunzele dau o aromă de lămâie care se potrivește acestui tip de băuturi

Ca să stimulăm apariția frunzelor, este bine să rupem florile cât mai curând după ce au apărut.

Recoltează frunzele înainte ca soarele să fie puternic și, dacă ghiveciul este afară, înainte să se usuce roua. Este momentul în care planta are cel mai mare conținut de uleiuri aromatice.

Salvia (Salvia officinalis)

Salvia este favorita multor grădinari pentru că aroma ei se potrivește la pregătirea unei varietăți mari de preparate culinare, dar și pentru aspectul frunzelor ei argintii și al florilor bleu-violet.

Pe lângă aspect și aromă, salvia este adesea folosită ca remediu natural pentru bufeuri la menopauză sau pentru efectele ei antiinflamatoare.

  • necesită expunere directă la soare
  • tolerează sol uscat sau mediu umezit, bine drenat
  • înălțimea la maturitate 45 cm

Salvia officinalis are o aromă ușor piperată, puternică, ce adaugă profunzime și complexitate unei varietăți de preparate culinare.

Trebuie utilizată cu moderație pentru că frunzele ei sunt foarte aromate. Se potrivește în mod special preparatelor din carne de porc, de pui sau la rețete care includ rădăcinoase.

Află mai mult Salvia: la ce ajută și ce precauții sunt necesare?

Cimbrul (Thymus vulgaris)

plante aromatice Cimbru

Cimbrul este o plantă aromatică utilizată frecvent în bucătărie, fie cu preparate din carne, fie ca aromă la mâncarea de fasole boabe sau alte rețete vegetariene.

Nu necesită îngrijire specială și este din acele plante aromatice cu un parfum inconfundabil.

  • înălțime la maturitate 8 cm
  • foarte sensibil la udare excesivă; tolerează bine solul uscat
  • drenajul ghiveciului trebuie să fie perfect
  • necesită expunere directă la soare

Cimbrul este folosit și ca remediu natural eficient pentru tuse.

Într-un studiu clinic, combinația de cimbru cu frunze de iederă a calmat tusea și alte simptome ale bronșitei.

Află mai mult 10 remedii naturale pentru tuse și cum le prepari?

Menta lemon (Menta piperita forma citrata)

plante aromatice Menta

Menta lemon este o plantă perenă cu aromă intensă de lămâie.

În bucătărie sunt multe variante de rețete pentru care menta este utilă:

  • salate: rețete specific mediteraneene sau din Orientul Mijlociu
  • sosuri și dresinguri
  • deserturi cu aromă de citrice
  • ceai de mentă sau în combinație cu alte plante aromatice

Ca remediu natural menta este utilă persoanelor cu colon iritabil și celor cu diaree de altă cauză. Calmează și durerile de cap, iar uleiul de mentă are efect relaxant.

În plus, ghiveciul cu mentă ține insectele la distanță.

  • înălțimea la maturitate 60 cm
  • îi merge bine la soare, dar și la umbră parțială
  • crește foarte ușor atât în ghiveci, cât și afară, în grădină

Oregano (Origanum vulgare)

plante aromatice: Oregano

Oregano este o plantă perenă cu frunze aromate, ideală pentru rețetele cu pește , carne sau paste.

  • înălțime la maturitate 30 cm
  • tolerează bine căldura și uscăciunea
  • necesită expunere directă la soare

Tăierea rămurelelor cu flori stimulează apariția de noi frunze pe care să le folosim în bucătărie.

În zona mediteraneană oregano este folosit și ca remediu natural pentru leziuni cutanate, dureri musculare, astm, indigestie sau diaree.

10 condimente și ierburi aromatice cu proprietăți vindecătoare

Bibliografie
  • Gardenia. Menta piperita
  • Gardenia. Origanum vulgare
  • Gardenia. Thymus vulgaris
  • Gardenia. Salvia officinalis

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente