Fasolea este o leguminoasă nutritivă, convenabilă, versatilă și economică. Fasolea conține o combinație unică de fibre, proteine, vitamine și minerale, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea glicemiei și a colesterolului și favorizarea digestiei.
Un aliment cum este fasolea eliberează energie lent și menține sațietatea mai mult timp. Este recomandată vegetarienilor, persoanelor cu diabet sau celor care vor să evite variațiile glicemice bruște.
Fasolea previne constipația, dar nu este de obicei favorabilă persoanelor cu colon iritabil deoarece fermentează și poate produce balonare și gaze.
Fasolea este în mod natural săracă în sodiu și grăsimi și o sursă bună de potasiu
Potasiul este un electrolit care ajută la reducerea tensiunii în pereții vaselor de sânge și favorizează pierderea de sodiu prin urină, ambele acționând pentru scăderea tensiunii arteriale.
Este preferabil să fierbem fasolea uscată și să o preparăm acasă deoarece fasolea fiartă și conservată are un conținut substanțial de sodiu.
O porție de o jumătate de cană de fasole furnizează aproximativ 11% din necesarul zilnic de magneziu.
Magneziul este un mineral esențial care are multe roluri în organism. Este cofactor (coenzima) în mai mult de 300 de sisteme enzimatice implicate în sinteza proteinelor, reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, precum și în funcția musculară și nervoasă.
Bine de știut
O jumătate de cană (120 g) fasole fiartă aduce 132 de calorii.
Dimensiunea porției de fasole trebuie luată în considerare dacă vrem să ne menținem greutatea optimă.
Sursă bună de fier
Fierul este esențial pentru dezvoltarea neurologică, funcționarea celulară, sinteza hormonilor și creșterea fizică.
Fasolea conține fier non-hem care nu este absorbit eficient de organism. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în fier împreună cu alimente bogate în vitamina C poate crește absorbția.
Încercați să asociați mâncarea de fasole cu o salată bazată pe ardei gras roșu foarte bogat în vitamina C.
Prebiotice pentru sănătatea intestinului
Amidonul rezistent este o fibră care se găsește în fasole și alte leguminoase.
Amidonul acționează ca un prebiotic prin promovarea creșterii bacteriilor intestinale benefice (microbiomul intestinal) ceea ce aduce beneficii sănătății generale.
Fasolea este o sursă bună de proteine pentru cei care nu consumă carne
Persoanele care aleg să nu mănânce carne pot beneficia de consumul de fasole, o sursă valoroasă de proteine vegetale.
Proteina este un macronutrient esențial care acționează ca element de bază pentru mușchi, oase, cartilaje și piele. Proteinele sunt necesare atunci când celulele sunt reparate, ca în cazul vindecării rănilor. De asemenea, proteinele luptă împotriva infecțiilor și transportă vitaminele, mineralele și oxigenul în organism.
Fibre
Consumul de fasole contribuie și la asigurarea necesarului de fibre alimentare, un tip de carbohidrați complecși care nu se digeră în intestin, dar ajută la digestia alimentelor și tranzitul intestinal.
În plus, fibrele alimentare ajută la controlul glicemiei (zahărul din sânge) și la scăderea colesterolului.
Bine de știut
Necesarul zilnic de fibre: 25-30 g.
O jumătate de cană de fasole gătită aduce aproape 9 g de fibre.
Fasolea conține acid folic (vitamina B9)
Folatul este forma naturală a vitaminei B9. Folatul este implicat în formarea ADN-ului care conține codul genetic cu instrucțiuni exacte pentru formarea și funcționarea corpului nostru.
Aportul adecvat de folat este esențial în timpul sarcinii deoarece reduce substanțial riscul apariției unor malformații congenitale.
Cercetările susțin și alte roluri ale folatului cum ar fi prevenția apariției degenerescenței maculare, afecțiune oculară care apare odată cu vârsta.
Citește mai departe…
Cartofii dulci: ce vitamine și minerale câștigi?
Alimente bogate în potasiu utile la hipertensiune și nu doar atât
Hrișca: beneficii la care nu te gândești și idei de rețete
Lipsa de proteine: semne de alarmă și cum corectezi?
Usturoiul și leurda: cum obții toate beneficiile?
Bibliografie
- U.S. Department of Agriculture. Beans, peas, lentils.
- Health benefits of plant-based nutrition: Focus on beans in cardiometabolic diseases. Nutrients. 2021
- American Heart Association. How potassium can help control blood pressure.
- National Institute of Health. Office of Dietary Supplements. Folate.
- Centers for Disease Control and Prevention. Fiber: The carb that helps you manage diabetes.