Prebiotice naturale: 8 alimente cu efect antiinflamator și antitumoral

Prebioticele nu sunt probiotice. Prebiotice naturale sunt un tip de fibre alimentare pe care sistemul nostru digestiv nu le poate digera. Ele servesc ca hrană pentru probiotice.

Probiotice sunt bacterii și ciuperci, microorganisme care vin să se adauge florei intestinale normale.

Polizaharidele non-amidonoase sunt principalele fibre alimentare. Spre deosebire de polizaharidele amidonoase, cele non-amidonoase nu sunt digerate și ajung nemodificate în colon. Aici servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile microflorei intestinale: Lactobacillus, Bifidobacterium și altele.

Deoarece polizaharidele non-amidonoase cresc populația de bacterii bune sunt denumite prebiotice.

Prebiotice naturale: efect antiinflamator

Bacteriile care compun microflora intestinală, cum sunt Lactobacillus sau Bifidobacterium, odată multiplicate, încep să genereze molecule utile cum sunt acizii grași cu lanțuri scurte.

Acest tip de acizi sunt principala sursă de nutrienți a celulelor colonului. Acizii grași cu lanțuri scurte ajută la menținerea unei puternice bariere împotriva virusurilor, bacteriilor și substanțelor nocive. Au totodată un puternic efect antiinflamator.

Prebiotice naturale: efect antitumoral

Cancerul de colon este una din cele mai frecvente forme de cancer. Și o cauză importantă de deces după bolile cardiovasculare și cancerul de plămân.

Punctul de pornire a acestui tip de cancer este la nivelul mucoasei colonului. Celulele colonului folosesc ca sursă de energie butiratul format de microflora intestinală.

Prebioticele stimulează formarea de butirat. Și astfel au acțiune antitumorală.

Ce rol au alimentele?

Alimentația are un rol important în menținerea echilibrului dintre bacteriile utile și cele care ne pot face rău. De exemplu, o dietă bogată în zahăr și grăsimi influențează microflora intestinală și contribuie la apariția rezistenței la insulină și a diabetului.

Reziduurile chimice, pesticidele sau antibioticele pot afecta și ele microbiomul.

8 alimente prebiotice naturale

1. Usturoi

Usturoiul este tradițional folosit pentru beneficiile sale în bolile gastrointestinale. Unul din componentele sale majore este fructanul. Fructanul stimulează creșterea bacteriilor benefice ale florei intestinale, cum este Bifidobacteria.

Usturoiul este și o sursă de inulină care susține bacteriile intestinale.
Cel mai bine este să-l consumăm nepreparat termic. Dar aduce beneficii și dacă îl introducem în diverse feluri de mâncare gătite.

2. Ceapa

Ceapa este bogată în prebiotice, antioxidanți și flavonoide.

Este principala sursă de fructani, fibre solubile care favorizează microflora intestinală. Fructanii duc la formarea de acizi grași cu lanțuri scurte cum este butiratul care are efect antiinflamator și antitumoral.

Ceapa poate fi consumată crudă, în salate de exemplu. Prepararea termică reduce efectele pozitive. degradând compușii benefici.

3. Praz

Prazul provine din aceeași familie cu ceapa și usturoiul. Prazul aduce puține calorii, dar multe vitamine și minerale, în special magneziu, vitamina A, vitamina C și vitamina K.

Datorită aportului de alicină și kempferol, prazul are proprietăți antioxidante și antitumorale.

Inulina prezentă natural în praz hrănește bacteriile intestinale.

4. Cicoare

Cicoarea este o plantă cu aromă de cafea. Rădăcina de cicoare este o sursă excelentă de prebiotice și este bogată în antioxidanți.

Inulina pe care o conține cicoarea stimulează bacteriile florei intestinale, reduce constipația și poate contribui la menținerea glicemiei normale.

5. Nap sau anghinare de Ierusalim

Napii sunt tuberculii plantei Helianthus Tuberosus, o plantă asemănătoare cu floarea soarelui. Gustul napilor este asemănător cu gulia. Gătiți sub formă de creme, piureuri sau la cuptor, gustul napilor aduce cu cel de anghinare.

Napii sunt bogați în inulină: 2g inulină/ 100g.
Datorită inulinei napii stimulează dezvoltarea bacteriilor din colon.

Napii sunt utilizați și în medicină sau industria farmaceutică deoarece are proprietăți antifungice, antitumorale, antioxidante. Au efecte pozitive de scădere a colesterolului, a glicemiei. S-a observat și faptul că pot reduce nivelul de acid uric.

6. Sparanghel

Sparanghelul este o sursă excelentă de probiotice. Este o sursă naturală de inulină care favorizează bacteriile bune din intestin, cum sunt Bifidobacteria și Lactobacillus.

7. Ovăz

Ovăzul integral este o cereală cu efecte prebiotice naturale datorită beta-glucanului, unul din tipurile de fibre.

Beta-glucanul stimulează dezvoltarea microflorei intestinale. Dar este utill și în scăderea LDL-colesterolului și reglarea glicemiei.
În plus, ovăzul încetinește digestia și scade apetitul.

8. Banane

Bananele sunt nu doar foarte delicioase. Sunt și bogate în vitamine, minerale și fibre.
Conțin 2 mari tipuri de fibre: pectina (scade pe măsură ce banana se coace) și amidon rezistent (prezent în banana verde, necoaptă).

Amidonul rezistent are efect prebiotic și hrănește bacteriile bune ale microflorei intestinale.

Citește mai departe…

Flora intestinală: cum ne influențează? cum o influențăm?
Probiotice vs prebiotice. Care este diferența?
Alimente bogate în fibre: care sunt cele mai indicate?
Constipația cronică: remedii eficiente și prevenire
Cum ajuți bacteriile intestinale dacă ai colon iritabil?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente