Alicina din usturoi și leurdă: cum să obții toate beneficiile?

Alicina este principalul component al usturoiului și leurdei (usturoi sălbatic) care conferă gustul și mirosul, dar și proprietățile medicinale ale celor două plante.

Usturoiul (Allium sativum) este recunoscut de mii de ani pentru proprietățile antibacteriene fiind unul din primele antibiotice folosite de vechii greci și romani. Se consuma în stare crudă în scop medicinal.

Compusul care-i conferă proprietățile antibacteriene este alicina care se eliberează în cantitate mare când usturoiul e zdrobit sau tăiat.

Leurda (Allium ursinum) mai este denumită și usturoi sălbatic, dar spre deosebire de usturoi, este o plantă de la care consumăm frunzele în mod special deși toată planta este comestibilă. Aroma cunoscută a usturoiului este destul de intensă și când consumăm leurdă.

leurda

Alicina: beneficii posibile

Alicina este un compus cu efecte antibacteriene care, în plus, poate reduce inflamația și are efecte antioxidante protejând celulele corpului. Usturoiul și leurda (usturoiul sălbatic) sunt surse de alicină foarte la îndemână.

Scade colesterolul

Alicina din usturoi și leurdă este foarte probabil să contribuie la scăderea LDL-colesterol și a colesterolului total, așa cum arată unele studii clinice.

Scăderea este însă modestă și mecanismul prin care se realizează este încă neelucidat.

Deși nu ne putem baza numai pe leurdă și usturoi când avem colesterolul mare, este clar că cele 2 plante pot fi adjuvante de care ne putem folosi.

Usturoiul nu pare să aibă niciun efect asupra trigliceridelor sau HDL-colesterolului.

Află mai mult Colesterol și trigliceride crescute: regim alimentar și tratament

Scade tensiunea arterială

Alicina poate contribui la menținerea tensiunii în limite normale, dar ca și în cazul colesterolului crescut, nu ne putem baza numai pe usturoi și leurdă când suntem hipertensivi.

Proprietăți antibacteriene și antifungice

Proprietățile antimicrobiene ale alicinei sunt cel mai bine documentate și cele mai de mult cunoscute.

A fost studiată acțiunea alicinei și a celorlalți fitonutrienți din usturoi asupra diverselor bacterii, de la E. coli la Pseudomonas, Proteus și Stafilococ auriu.

Pe lângă acțiunea directă asupra microorganismelor, alicina pare a acționa și prin stimularea sistemului imunitar. Asociată tratamentului antibiotic, alicina crește eficiența acestuia în tratarea infecțiilor.

Usturoiul este util și în tratamentul giardiazei, mai ales că medicamentele sintetice au un potențial toxic ridicat.

Beneficii în alimentația persoanelor cu cancer

Proprietățile preventive ale fitonutrienților sunt o preocupare a cercetătorilor în domeniul cancerului. Multe date indică faptul că o alimentație bazată pe consumul de plante (fructe, legume, plante cu frunze verzi) se asociază cu scăderea riscului de cancer.

În același context a fost analizat și potențialul alicinei și al altor componente ale usturoiului de a bloca dezvoltarea tumorilor.

Proprietățile antitumorale ale fitonutrienților din leurdă și usturoi s-ar putea datora efectului antioxidant, dar și capacității de a împiedica proliferarea celulelor. Dovezile sunt încă insuficiente.

Nu se recomandă folosirea suplimentelor cu usturoi de către persoanele cu cancer.

Află mai mult Ce analize depistează cancerul la timp?

Ce se întâmplă cu alicina atunci când preparăm termic usturoiul și leurda?

alicina din usturoi

O reacție chimică face ca aliina (aminoacid) să se transforme în alicina cu proprietăți medicinale. Această reacție este facilitată de acțiunea unei enzime numită aliinază.

Din păcate, aliinaza este inactivată prin expunerea la un mediu acid sau la temperaturi ridicate.

Cu alte cuvinte, aliinaza nu mai poate acționa ca să producă alicină dacă gătim termic usturoiul și nici după ce usturoiul sau leurda au ajuns în mediul acid al stomacului.

Nici folosirea usturoiului sau leurdei în salate în care am adăugat oțet nu mai este favorabilă producerii alicinei pentru că aliinaza este inactivată de oțet.

Nu totdeauna dorim să consumăm usturoiul crud. Dacă urmează să-l preparăm termic, cel mai bine este să-l zdrobim sau să-l tăiem și să-l lăsăm de o parte cel puțin câteva minute pentru ca alicina să aibă timp să se producă.

Apoi putem să-l preparăm termic, dar nu la temperaturi prea înalte care vor distruge complet alicina produsă.

pesto de leurdă

Mai simplu este să păstrăm proprietățile alicinei când consumăm leurdă pentru că frunzele și florile pot fi folosite crude în salate primăvara. Alicina se produce în cantitate mai mare prin același procedeu de zdrobire sau tăiere a frunzelor de leurdă.

Pesto preparat din leurdă cu adaos de parmezan, usturoi și semințe de pin poate fi păstrat la borcan în frigider pentru aproximativ 2 săptămâni. Este un excelent însoțitor la paste sau preparate din pește.

Citește mai departe…

Hreanul: la ce ajută și cum să-l folosești?
Urzicile: la ce ajută și cum să le folosești?
Salvia: la ce ajută și ce precauții sunt necesare?
Plante medicinale și aromatice utile în infecții urinare
Ceaiuri din plante utile la stimularea digestiei

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente