Durerea de spate provocata de stres

Stresul modifică felul în care organismul nostru reacționează în diferite contexte. Dacă situațiile stresante apar prea des, se instalează stresul cronic care poate genera și simptome fizice cum este durerea de spate.

Mintea și corpul sunt conectate. Indiferent care este motivul de stres, fie că este vorba de stresul fizic (prea mult efort) sau psihic (încordare psihică exagerată), organismul nostru declanșează același tip de reacție numită reacția de fugă sau luptă.

În ce constă reacția de fugă sau luptă declanșată de stres?

Corpul nostru interpretează orice factor de stres ca pe un pericol fizic și ia măsuri pentru a ne ajuta să scăpăm din situație și să ne protejăm.

Crește nivelul unor hormoni ca adrenalina (epinefrina) și noradrenalina (norepinefrina), dar și nivelul de cortizol din sânge.

Acești hormoni au ca efect creșterea tensiunii arteriale, a pulsului și frecvenței respiratorii. Exact ca atunci când ne temem de întâlnirea cu un animal sălbatic în pădure și ne pregătim de fugă sau luptă.

Perceperea pericolului face musculatura să se contracte, pupilele să se dilate și transpirăm exagerat.

Odată trecut pericolul, intrăm în starea de calm, musculatura se relaxează și ceilalți parametri revin și ei la normal.

Află mai mult Ce este sindromul burnout care ne face să ne simțim epuizați?

Cum poate provoca stresul durerea de spate?

Dacă reacția de fugă sau luptă este activată frecvent și prelungit, corpul nostru nu are timp să aducă parametri fizici la normal. Musculatura rămâne în tensiune și poate genera durerea de spate sau durere în alte zone ale corpului.

Sistemul nervos este constituit din miliarde de neuroni care transmit informații către restul corpului sub formă de semnale electrice sau chimice. De sistemul nervos depinde și cât de bine ne funcționează musculatura.

Suprastimularea neuronilor și activarea lor la momente impredictibile poate genera contracturi musculare, tensiune musculară prelungită, spasme musculare și durere.

În plus, stresul cronic duce la eliberarea repetată și haotică (la momente aleatorii) a cortizolului. Organismul devine insensibil la acțiunea cortizolului, se desensibilizează datorită nivelului permanent crescut.

Astfel se explică apariția inflamației declanșate de stres.

Reacția inflamatorie din stresul cronic crește riscul unor afecțiuni în care apare și durerea de spate:

Cum recunoști durerile de spate provocate de stres?

De cele mai multe ori nu ne gândim că este vorba de stres atunci când avem durere de spate. Încercăm să calmăm durerea și, dacă nu merge, trecem la investigații mai complexe și, uneori, la tratamente complexe.

Două tipuri de durere sunt mai frecvent provocate de stres:

Severitatea durerii de spate diferă de la persoană la persoană. Sunt totuși câteva semne comune:

 • simți tensiune, durere și rigiditatea musculaturii spatelui
 • durerea nu-ți permite mișcări prea multe și nu-ți poți desfășura activitățile zilnice în mod normal
 • uneori simți o durere ascuțită în spate fără să poți identifica o cauză
 • ai insomnie provocată de durerea de spate
 • simți durere de spate la mișcările de întoarcere
 • simți musculatura tensionată și durere între omoplați chiar și în repaus

Află mai mult Cum să respiri corect ca să nu ai durere cervicală?

Cum să previi durerea de spate provocată de stres?

Uneori nu este posibil să evităm stresul complet. Dar putem să facem unele schimbări ale stilului de viață care să prevină simptomele fizice datorate stresului.

 • pauzele pe parcursul zilei de lucru

Dacă jobul implică statul pe scaun toată ziua, fixează-ți pauze la intervale regulate de timp. Ideal este să te ridici de pe scaun la fiecare 30 min. Sau încearcă un birou care să-ți permită să lucrezi stând în picioare.

 • poziția la masa de lucru

Scaunul de birou și poziția pe scaun sunt foarte importante. Ai grijă să existe un suport lombar, spatele să fie mereu aliniat cu spătarul, tălpile pe sol și nivelul genunchilor îndoiți să fie un pic peste nivelul liniei șoldurilor.

 • antrenamentul fizic zilnic este esențial

Mișcarea are beneficii multiple. Inclusiv asupra nivelului de stres și al felului în care musculatura reacționează la stresori.

Orice tip de mișcare este util. Dar poți face și un program care să includă 3-5 mișcări și care să antreneze cât mai multe grupe musculare.

Află mai mult Exercițiile McKenzie pentru durere de spate

Durerea de spate provocată de stres poate fi prevenită și tratată prin modificarea stilului de viață

 • ai grijă ce mănânci

Include în alimentație mai multe fructe și legume, pește, nuci și semințe și alte alimente bogate în nutrienți. Alimentația cu multe grăsimi și zaharuri menține glicemia ridicată și accentuează efectele stresului.

 • oprește lucrul și mută atenția spre altceva

Dacă din când în când te oprești de la lucru, doar pentru 2 min, și te focusezi pe ceea ce percepi cu simțurile, pe ceea ce se aude sau se vede în jurul tău, pe mirosul florii din vază, nu înseamnă că va fi o mare întârziere față de termenul lucrării pe care o ai de predat.

Dacă atunci când te oprești corectezi și poziția spatelui, faci câteva mișcări banale, beneficiile sunt și mai multe.

Dacă ai insomnie, dacă încerci să slăbești și nu reușești, dacă glicemia începe să fie tot mai des crescută, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este cum stai cu ceasul biologic. De ritmul somn-veghe depind toate aceste reglaje fine care ne fac să ne simțim bine și să funcționăm normal sau dimpotrivă.

Durerea de spate provocată de stres nu rămâne fără consecințe. Cu timpul sunt afectate și alte articulații decât cele ale coloanei vertebrale. Apar dureri de picioare, durere de șold, durere de genunchi sau dureri cervicale.

Controlul stresului cronic și antrenarea musculaturii fac parte dintr-un stil de viață sănătos care ne ferește de apariția diverselor afecțiuni.

Citește mai departe…

Durerea sub omoplat: soluții practice eficiente
Poziția corectă la birou și poziții pe care să le eviți totdeauna
Lombosciatica. Ghid complet
Somnul de noapte fără dureri de spate
Cum să folosim stresul în favoarea noastră?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

alimente care cauzează inflamație

Alimente care cauzează inflamație

0
Inflamația este o reacție normală a corpului nostru care se apără de diverși agresori. Datorită inflamației organismul repară leziunile și se vindecă. Există însă și situații care cauzează inflamație dintr-o eroare, cum sunt bolile...
tipuri de depresie

Tipuri de depresie: semne caracteristice

0
Depresia este o afecțiune frecventă, dar există mai multe tipuri de depresie cu simptome caracteristice și grade diferite de severitate. Dacă nu luăm măsuri, depresia ne afectează sentimentele, gândurile și desfășurarea activităților zilnice. Nu există...
simptomele depresiei

Simptomele depresiei grăbesc pierderea memoriei

0
Simptomele depresiei și scăderea memoriei sunt legate între ele și se influențează reciproc. Datele adunate în peste 16 ani de la 8268 de adulți arată că depresia poate să preceadă diminuarea memoriei, iar memoria...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -