Stresul zilnic și apărarea imunitară

Stresul zilnic sub forma evenimentelor traumatice sau a problemelor de la job, accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar și crește riscul potențial de cancer, boli cardiovasculare sau infecții, arată un studiu recent.

Afectarea sistemului imunitar are un rol esențial în apariția bolilor.

Sistemul imunitar incompetent este implicat nu doar în apariția cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare, în creșterea riscului de apariție a complicațiilor la diverse infecții (pneumonia, de exemplu), în răspunsul mai slab la vaccinare.

Multitudinea cazurilor de COVID-19 a arătat evoluții posibile diferite la persoane de aceeași vârstă. Unele au avut forme ușoare, iar altele au evoluat cu complicații.

Incompetența sistemului imunitar este una din explicațiile pentru care starea de sănătate se deteriorează pe măsură ce avansăm în vârstă. Celulele sistemului imunitar își pierd abilitățile.

Stresul cronic, zilnic, evenimentele traumatice, pot avea același efect la vârste mai tinere.

Află mai mult Există vitaminele minune pentru imunitate?

Ce au constatat recent cercetătorii despre stresul zilnic?

Un studiu recent al cercetătorilor de la University of Southern California a pus în evidență reducerea numărului de limfocite T la persoanele supuse stresului social.

Limfocitele T sunt un tip particular de celule ale sistemului imunitar care ne ajută în lupta cu diversele afecțiuni.

Limfocitele T se maturizează și devin active la nivelul timusului, o glandă situată în torace, deasupra inimii. Timusul involuează pe măsură ce îmbătrânim și este înlocuit cu țesut grăsos. Rezultă și reducerea producției de limfocite T și scăderea capacității de apărare a sistemului imunitar.

Cele 5744 de persoane incluse în studiu au fost analizate din punct de vedere al stresului zilnic pe bază de chestionare.

Totodată au fost analizate probe de sânge ale participanților prin metoda flow-citometriei. Este o tehnică de laborator care permite numărarea celulelor una câte una și stabilirea tipului de celule.

Constatarea a fost că persoanele care au înregistrat scoruri mari ale nivelului de stres au avut și semnele îmbătrânirii precoce a celulelor sistemului imunitar și un număr mai redus de celule disponibile pentru luptă. 

Pe de altă parte, persoanele stresate au și obiceiuri dăunătoare care pot afecta în plus sistemul imunitar cum sunt dieta nesănătoasă sau lipsa antrenamentului fizic. Poate și pentru că este mai greu să menții un stil de viață sănătos înainte de a învăța să combați stresul.

Află mai mult Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde

Ce semne sunt că nu stai bine cu sistemul imunitar?

Chiar dacă nu mergem la medic și nu ne facem analizele de bază prea frecvent, avem câteva semne majore care ne pot avertiza că nu stăm bine la capitolul imunitate.

răcești frecvent și durează săptămâni să-ți revii

Este un semn că primele bariere de protecție imunitară nu mai funcționează corect.

Mucoasele și pielea sunt primele bariere. Producția de mucus, reflexul de tuse, acidul gastric sunt primele metode prin care organismul încearcă să îndepărteze invadatorul.

ești într-o continuă stare de stres

Stresul de scurtă durată, cum este traficul aglomerat, este destinat să activeze rapid mecanismele de apărare. Chiar și sistemul imunitar.

Când stresul devine cronic intervin alte reacții chimice care induc imunosupresia.

Studiile arată că episoadele frecvente de stres agravează și bolile autoimune cum sunt artrita reumatoidă sau colita ulcerativă. Sau pot provoca reapariția eczemei după o perioadă de acalmie.

herpesul de pe buze nu-ți dă pauze prea lungi

Virusurile care cauzează zona zoster și herpesul oral fac parte din aceeași familie a virusurilor herpetice. Odată ce ai contractat virusul herpetic, acesta rămâne în stare dormantă și se reactivează când imunitatea scade.

Reapariția frecventă a herpesului oral sau apariția zonei zoster la vârste tinere sunt semne că imunitatea nu este optimă.

Citește mai departe…

Trebuie stimulat sistemul imunitar?
Stresul și durerea de stomac
Sindrom burnout. Cum recunoști efectele stresului?
Cum să folosim stresul în favoarea noastră?
Durerea de spate provocată de stres

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente