Menopauza: simptomele cele mai supărătoare și remedii posibile

Menopauza reprezintă încheierea etapei fertile a femeii. Este considerată complet stabilită după 12 luni consecutive de absență a ciclului menstrual. Menopauza apare cel mai frecvent între 45-55 ani, cu o medie în jurul vârstei de 51 ani. Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor induce imediat menopauza, indiferent de vârstă.

Menopauza este precedată de premenopauză. Ovarele produc progresiv mai puțini hormoni reproductivi, iar ovulația este tot mai rară.

Etapa de premenopauză poate începe chiar și cu 10 ani înaintea instalării menopauzei.

Simptomele menopauzei instalate normal se datorează, în mare parte, reducerii nivelului de hormoni reproductivi (estrogeni, progesteron). Dar, oricum, este momentul potrivit pentru o evaluare a stării generale de sănătate.

Menopauza, premenopauza și postmenopauza sunt etape normale ale avansării în vârstă. Nu sunt afecțiuni.

Menopauza: Simptome

Bufeuri

Bufeurile apar la 75-85% din femei, chiar cu un an înainte de instalarea menopauzei. Încep cu senzație de căldură și transpirații la nivelul feței și se extind ulterior la torace.

Bufeurile variază ca frecvență și intensitate. Și se pot însoți de accelerarea pulsului, roșeața tegumentelor, frisoane care urmează după transpirații.

În medie, bufeurile durează între 6 luni- 2 ani. Dar nu este neobișnuit să reapară și ulterior.

Cauza exactă a simptomelor nu este clară. Se pare că nivelul scăzut de hormoni afectează hipotalamusul – regiunea din creier care deține termostatul organismului. Hipotalamusul reacționează exagerat la modificările ușoare de temperatură și pornește toate sistemele de încălzire, ridicând temperatura corpului. Și restul organismului reacționează, încercând să reducă temperatura: vasele de sânge se dilată, crește cantitatea de transpirație, apare frisonul.

Bufeurile pot fi declanșate de consumul de cafeină, fumat, condimente, alcool, haine prea strâmte, stres și anxietate. Evitarea factorilor declanșatori reduce intensitatea bufeurilor.

Tratamentul hormonal pentru menopauză, atunci când medicul consideră că este necesar, rămâne metoda cea mai eficientă de combatere a bufeurilor.

Află mai mult Acupunctura pentru bufeuri

Creștere în greutate

Este bine să ne pregătim pentru perioada de menopauză cu ceva timp înainte. Dacă la debutul menopauzei greutatea este normală, lucrurile sunt mai ușor de ținut sub control.

Chiar dacă nu am început un stil de viață sănătos înainte de menopauză, obezitatea nu este o stare pe care trebuie să o considerăm firească. Obezitatea crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și chiar unele tipuri de cancere.

Nu este târziu nici la 50 de ani să schimbăm stilul de viață.

Dieta mediteraneană
Alimentația bazata pe fructe și legume, cu evitarea carbohidraților și alegerea surselor de proteine din carnea slabă (pui, pește).

Mișcarea fizică regulată
Nu neapărat la sala de sport la gimnastică!
Dar parcând mai departe de magazin sau efectuând constant treburile din grădină creăm prilejuri pentru arderea caloriilor.
Și ridicarea greutăților este utilă pentru oase și mușchi dacă ne cunoaștem limitele și încercăm să le depășim zilnic câte puțin.

Voința și cântarul
Până la stabilizarea menopauzei nu trebuie să pierdem din vedere riscul creșterii în greutate. Și nici ulterior.
Voința de a urmări greutatea și utilizarea frecventă a cântarului sunt măsuri utile.

Află mai mult Femeia la 50 ani: 3 schimbări obligatorii de dietă

Tulburări de somn

Insomnia este cauzată cel mai frecvent de bufeuri. Dar la această vârstă poate avea și alte cauze: apnee de somn, anxietate, depresie, sindromul picioarelor neliniștite sau durere cronică.

Somnul întrerupt des peste noapte este specific acestei perioade și este vinovat pentru senzația de ”ceață” și lipsă de claritate a minții.

Igiena somnului este primul lucru de respectat înainte de a apela la somnifere.

Află mai mult Problemele de somn după 50 ani rezolvate fără medicamente

Durere de cap

Femeile care aveau și înainte de menopauză dureri de cap în preajma ciclului menstrual au risc mai mare de a face cefalee la menopauză.

Cele mai multe dureri de cap cedează la tratamentul obișnuit. Mai rar este vorba despre migrenă care să necesite prescripție medicală.

Află mai mult Dureri de cap frecvente: remedii care înlocuiesc calmantele

Tulburări de memorie

Memoria este una din abilitățile cognitive care se modifică pe parcursul vieții. Încă din perioada de premenopauză pot apărea dificultăți de concentrare și tulburări de memorie.

Fenomenele devin mai importante la menopauză. Dar postmenopauză memoria revine de obicei la capacitatea de dinainte.

Tulburările de memorie însoțesc în mod normal avansarea în vârstă.
Menținerea contactelor sociale, a activității fizice, dieta echilibrată și renunțarea la fumat au efecte pozitive asupra pierderii memoriei.

Arterioscleroza vaselor cerebrale poate contribui la declinul mental. Menținerea greutății corporale optime, a nivelului de colesterol și a combaterea hipertensiunii arteriale ne protejează și creierul.

Află mai mult Memoria la menopauză

Menopauza și starea psihică

Majoritatea femeilor trec la menopauză fără să apară depresia. Dar multe descriu variații frecvente ale dispoziției psihice, anxietate, stres accentuat.

Femeile care au antecedente de sindrom premenstrual sau depresie postpartum, sunt mai expuse riscului de depresie la menopauză.

Fluctuațiile nivelului de estrogeni explică parțial fenomenele psihice.

Depresia necesită tratament cu antidepresive. Medicul va stabili ceea ce este potrivit pentru fiecare caz în parte.

Anxietatea severă, depresia, trebuie să ne trimită obligatoriu la medic. Simptomele psihice pot semnala menopauza. Dar pot însemna și probleme de tiroidă sau alte afecțiuni. Medicul nu trebuie ocolit.

Află mai mult 7 semne fizice de depresie care te trimit la doctor

Incontinența urinară

Estrogenii au multe roluri în organism. Controlează ciclul menstrual, evoluția sarcinii, dar au rol și în funcționarea vezicii urinare și a uretrei.

La menopauză pot apărea:

Află mai mult Exercițiile Kegel pentru musculatura bazinului

Sindrom genitourinar

Sindromul genitourinar reprezintă o colecție de simptome ce apare frecvent la menopauză: uscăciune vaginală, durere la contact sexual, modificarea libidoului, infecții urinare frecvente.

Activitatea sexuală regulată duce la diminuarea acestor simptome. De asemenea, sunt utile lubrifiantele și emolientele vaginale.

Medicul va stabili dacă este potrivită utilizarea estrogenilor intravaginal în doze mici.

Modificări ale pielii

Pielea își pierde proteinele structurale (colagenul) și elasticitatea. Este mai expusă la apariția ridurilor. Cauza principală este tot reducerea cantității de estrogeni. Dar, în afară de hormoni sunt și alți factori care contribuie la aspectul pielii. La fumătoare, efectele sunt mai pronunțate.

Expunerea la radiațiile UV afectează aspectul pielii, crește riscul de apariție a ridurilor, a petelor maronii și se modifică textura pielii. De aceea, utilizarea cremelor potrivite de protecție solară este esențială.

Cremele emoliente pe care le folosim trebuie să fie adaptate acestei decade de vârstă. Iar măștile naturale pentru întreținerea tenului ar trebui aplicate săptămânal.

Află mai mult Secrete de întreținere a pielii pentru fiecare decadă de vârstă

Menopauza: Simptome rare

  • hipotensiune
  • dureri articulare
  • căderea părului
  • țiuit în urechi (tinitus)
  • păr în exces pe față

Menopauza: Complicații posibile

Osteoporoza

Osteoporoza este afecțiunea în care se pierde masă osoasă. Estrogenii joacă un rol vital în reformarea structurii osoase. Când nivelul de estrogeni scade, crește riscul de osteoporoză.

O femeie poate pierde până la 20% din masa osoasă în 5-7 ani de la debutul menopauzei. Riscul de fracturi osoase, în special de fractură de șold, crește considerabil.

Boli cardiace și accident vascular

Nivelul scăzut de hormoni feminini joacă un rol important în apariția acestor complicații. Dar contează și factorii de risc ce pot fi evitați:

Transpirațiile însoțite de palpitații, durere în piept, tulburări respiratorii, pot însemna infarct miocardic. Semnele infarctului miocardic trebuie recunoscute pentru a solicita ajutor medical cât mai rapid.

Simptomele de menopauză și premenopauză sunt diferite de la o femeie la alta. La unele bufeurile sunt mai pronunțate, la altele nu.

Aceleași simptome cu menopauza apar și în alte afecțiuni. De aceea, este bine să solicităm sfatul medicului.

Cum să treci cu bine pragul de 50 ani?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente