Dureri de cap frecvente: ce remedii pot înlocui calmantele?

Oricine are măcar odată în viață durere de cap, dar uneori durerile sunt frecvente și supărătoare. După localizarea durerii de cap putem intui mecanismul și putem alege remediul cel mai potrivit.

Analgezicele obișnuite, cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, își fac efectul în cele mai multe cazuri. Dar există și remedii alternative pentru care există dovezi științifice.

Discutăm cele mai frecvente dureri de cap primare, neprovocate de vreo altă cauză cum ar fi o afecțiune sau un efect secundar la vreun tratament.

Ce fel de durere de cap ai frecvent?

Creierul nu poate recepționa durerea direct. Dar țesuturile care sunt în vecinătatea creierului (mușchi, meninge, vase de sânge, nervi) recepționează durerea.

Durerea de cap de tip tensiune

Durerea tip tensiune este durerea pe care o resimțim ca pe o bandă constrictivă în jurul capului, o presiune mai ales la nivelul frunții.

Este cel mai frecvent tip de cefalee și afectează, de obicei, ambele părți ale capului (dreapta și stânga). Durerea se extinde și către creștetul capului și musculatura gâtului sau a spatelui.

Durerea tip tensiune ste cauzată de contracția excesivă a mușchilor din aria cutiei craniene. Stresul, lipsa somnului, postura deficitară, tensiunea în mușchii gâtului și ai umerilor sunt cauzele cele mai frecvente.

Durerea de tip migrenă

Migrena se crede că este provocată de vasodilatația excesivă în teritoriul cerebral.

Creierul nu vine în contact direct cu cutia craniană, ci este învelit de meninge, 3 straturi de țesut protector. Dilatarea vaselor de sânge la acest nivel este resimțită rapid ca presiune și senzația că plesnește capul.

Durerea apare fie bilateral, fie numai de o singură parte a capului.

Migrena poate fi o durere extrem de debilitantă, mai ales când se însoțește de aură și fotofobie. Aura debutează înaintea durerii și este experiența sau senzația neclară că ceva urmează să se întâmple.

Simptomele se repetă, săptămânal sau lunar, și apar de 3 ori mai frecvent la femei, deși cauza durerii de cap nu este hormonală.

Află mai mult Migrena: factori declanșatori, faze, cand este urgență?

Durerea de cap de tip ciorchine (cluster)

Durerea de cap pare că vine dinăuntru, din spatele orbitelor și este extrem de intensă.

Cefaleea apare brusc și, tipic, numai de o parte a capului. Poate fi însoțită de congestie nazală și lăcrimare a ochiului de aceeași parte.

Cauza este, cel mai probabil, iritația nervului trigemen care are 3 ramuri principale: către ochi, către aripa nasului și către buza superioară. În aceste zone tinde să fie durerea mai intensă.

Află mai mult Când este durerea de cap o urgență medicală?

Durerea de cap de cauză hormonală

Cefaleea hormonală apare când simultan sunt scăzute nivelurile de estrogeni și progesteron.

La debutul menstruației, cel mai frecvent, se suprapune scăderea ambilor hormoni ceea ce provoacă vasodilatație la nivel cerebral și durere de cap.

Durerea de cauză hormonală apare și la menopauză.

Contraceptivele orale sau tratamentul de substituție hormonală duc la calmarea durerilor de cap în perioada fertilă a femeii și, respectiv, la menopauză.

Uneori se combina mai multe cauze pt a produce durerea.

Află mai mult Durere de cap pe o singură parte: cauze și remedii

Cu ce poți înlocui calmantele pentru dureri de cap?

Unele remedii alternative sunt mai eficiente în anumite tipuri de durere, altele se potrivesc oricărui tip.

1. Acupunctura

Acupunctura este o metodă a medicinei tradiționale chineze care implică implantarea unor ace în anumite porțiuni de piele în funcție de simptomul pe care terapeutul îl vizează.

Unele studii clinice susțin eficiența acupuncturii în a reduce frecvența și severitatea durerilor de cap.

Mecanismele prin care acupunctura are efect nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că au loc:

  • dezactivarea unor circuite neuronale și activarea altora care au ca efect reducerea inflamației
  • eliberarea de endorfine care sunt calmante naturale pe care corpul nostru le poate produce
  • modularea sistemului nervos central – acupunctura intervine influențând ariile cerebrale unde este percepută durerea

Pentru acupunctură trebuie apelat la un clinician antrenat chiar dacă efectele secundare sunt minime.

Află mai mult 10 simptome la care acupunctura este utilă

2. Lumina roșie

Un simplu bec cu lumină roșie poate calma fotofobia care acompaniază migrena. Fotofobia este adesea un factor declanșator al durerii de cap.

3. Uleiul de mentă

Masarea tâmplelor și a frunții sau a zonei care este mai intens dureroasă, cu ulei de mentă (mentol) are efect imediat potrivit unui studiu clinic.

Se combină relaxarea musculară cu cea mentală și se reduce astfel percepția durerii.

Atenție, uleiul esențial de mentă nu trebuie înghițit, ci aplicat local având grijă la ochi.

4. Acizii grași omega 3

Acizii grași omega 3 (EPA și DHA) se găsesc în anumite alimente cum sunt: peștele gras (somon, ton, macrou), semințele de in și chia.

Unele studii clinice susțin că omega 3 reduce frecvența și severitatea durerilor de cap, mai ales dacă este vorba de migrenă. Sunt eficienți și în sindromul premenstrual cu cefalee.

Mecanismul ar putea fi efectul antiinflamator al acizilor grași omega 3 și acțiunea asupra circulației sanguine cerebrale.

Efectele omega 3 au fost observate după câteva luni de tratament cu suplimente în care aportul de EPA a fost de 1g/ zi. Un asemenea aport este mai greu de obținut numai din alimentație.

Află mai mult 7 tipuri de pește bogat în omega 3

5. Magneziul

Magneziul este unul din mineralele esențiale de care are nevoie corpul nostru. Ajută la menținerea tensiuni arteriale stabile, a sănătății inimii, reglează funcționarea nervilor, a mușchilor și a oaselor.

Fundația Americană pentru Migrenă recomandă, pe baza unor studii clinice, o doză de 400-500 mg de oxid de magneziu zilnic pentru a preveni migrena. Este eficient și în migrenele cu aură și tulburări vizuale (fotofobia).

Unele cercetări susțin că este nevoie de suplimentarea magneziului pentru 3-4 luni ca să fie eficient în prevenția durerii de cap.

Orice supliment decidem să folosim este bine să cerem sfatul medicului de familie, mai ales dacă avem și alte tratamente în paralel.

Surse naturale de magneziu: nuci, fasole, linte, banane. avocado ș.a.

Află mai mult Cât magneziu consumi?

6. Cafeina

Cafeina poate calma durerea de cap, dar nu oricând. Numai atunci când produce vasoconstricție (reduce diametrul vaselor de sânge).

Cafeina acționează blocând receptorii celulelor pentru o substanță numită adenozină. Adenozita este în sânge în cantitate mică la trezire, dar pe parcursul zilei crește și seara atinge un maximum.

Pe lângă melatonină, adenozina este a doua substanță care ne provoacă seara somnul.

Blocarea receptorilor pentru adenozină de pe suprafața celulelor reduce senzația de somn, dar provoacă și vasoconstricție.

De aceea, cafeaua consumată după-amiaza, când adenozina este crescută, are efect de îndepărtare a somnului și reduce durerea de cap. Atenție însă, consumul cafelei după ora 15.00 strică arhitectura normală a somnului.

Consumată dimineața sau după o noapte de somn bun, cafeaua nu are efect asupra durerii de cap.

Află mai mult Cafeina: poate cauza pierderea calciului din oase?

7. Oxigenoterapia

Terapia cu oxigen în inhalarea de oxigen pur prin intermediul unei măști, timp de 10-15 min.

Metoda calmează mai ales durerea de tip ciorchine (cluster).

8. Biofeedback pentru durere de cap

Biofeedback este o tehnică ce implică un echipament electronic de monitorizare pe care pacientul poate să-și vadă parametri vitali: tensiune, puls, respirații etc.

Se folosesc niște electrozi care culeg informații (puls, tensiune, temperatura etc) și le expun pe un ecran.

Scopul metodei este de ca persoana să devină mai conștientă de acești parametri și să învețe să-i controleze.

Metoda biofeedback se folosește pentru anxietate, durere cronică, durere de cap sau hipertensiune.

De exemplu, dacă o persoană are durere de cap tip tensiune, într-o ședință de biofeedback învață să se focuseze pe relaxarea musculară pentru că musculatura este cauza durerii tip tensiune.

Metoda necesită un practician antrenat. În funcție de gravitatea problemei pot fi necesare mai multe sau mai puține ședințe de biofeedback.

9. Stilul de viață

Antrenamentul fizic regulat, somnul suficient și reducerea stresului duc la reducerea frecvenței durerilor de cap.

Somnul este primul și cel mai important lucru pe care-l putem face pentru sănătatea noastră. Reglarea ceasului biologic, programul regulat de trezire și culcare, contactul cu lumina naturală la prima oră a dimineții, dar și pe parcursul zilei, sunt măsuri simple care ne mențin sănătoși.

Află mai mult Insomnia la 50+: cum o rezolvi?

Concluzie

Pentru durerile de cap care apar frecvent nu este cazul să apelăm la remedii alternative dacă nu este elucidată clar cauza de către un medic.

Ulterior, calmantele obișnuite de tip acetaminofen, ibuprofen sau aspirină pot fi alternate cu unele dintre remediile discutate în acest articol.

Cum reglezi ceasul biologic ca să nu te îmbolnăvești?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente