Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C.

Studiul a inclus 155 de participanți urmăriți timp de 8 săptămâni și rezultatele au fost publicate în British Journal of Nutrition.

Efectele consumului de kiwi asupra psihicului au fost comparate cu administrarea de suplimente cu vitamina C. Un fruct sau două de kiwi consumate zilnic s-au dovedit mai eficiente decât suplimentele.

În plus, efectul consumului de kiwi a fost rapid vizibil, în numai 4 zile.

Constatarea cercetătorilor subliniază încă o dată cât de important este să consumăm alimente integrale, neprelucrate, mai ales fructe și legume. Și faptul că alimentația poate contribui și la menținerea echilibrului psihic nu doar la starea generală de sănătate.

De la ce a pornit ideea studiului?

Se știa că aportul de vitamina C se asociază cu starea de bine, cu creșterea vitalității și a bunei dispoziții. Persoanele cu depresie și tulburări cognitive au adesea și deficit de vitamina C.

Cercetări mai vechi (2012) au arătat că la consumul unui fruct kiwi pe zi timp de 6 săptămâni putem corecta un deficit de vitamina C existent. Iar la consumul a 2 fructe/ zi se atinge saturația sau nivelul maxim posibil al rezervelor de vitamina C.

Un fruct kiwi sau suplimente cu vitamina C?

Cei 155 de participanți incluși în studiu aveau și deficit dovedit al vitaminei C. S-au putut astfel compara efectele consumului de kiwi cu ale administrării de suplimente cu vitamina C pentru corecția deficitului.

O parte din participanți au primit tablete cu vitamina C, alt lot a primit placebo, iar cel de-al treilea lot a consumat 2 fructe kiwi pe zi.

Persoanele care au consumat kiwi au raportat o îmbunătățire a vitalității, energiei și dispoziției psihice încă din a patra zi și efectul a fost semnificativ la 14-16 zile de consum.

Participanții care au consumat suplimentele cu vitamina C au observat efecte benefice mai modeste și abia după ziua 12 de consum.

Autorul principal Dr. Ben Fletcher a condus cercetarea ca parte a lucrării sale de doctorat la Universitatea Otago.

Află mai mult Bolile cardiace și depresia. Ce legătură există?

Ce alte beneficii aduce un fruct kiwi?

  • Aport de vitamine

Două fructe kiwi asigură 230% din necesarul zilnic de vitamina C, dar și 70% din necesarul de vitamina K.

Prin aportul de vitamina C, kiwi crește mult absorbția fierului din alte alimente pe care le putem consuma simultan și contribuie astfel la corecția anemiei.

Atât vitamina C, cât și vitamina K sunt principalii micronutrienți cu rol crucial în vindecarea rănilor.

Vitamina K este esențială în formarea factorilor de coagulare la nivelul ficatului, prevenind sângerările excesive.

  • Stimularea digestiei

Kiwi poate stimula digestia fiind o bună sursă de fibre solubile și insolubile. Participă la reglarea tranzitului intestinal, dar și la menținerea diversității florei intestinale.

Kiwi conține o enzimă numită actinidină care stimulează digerarea proteinelor în stomac și intestine.

Pentru persoanele cu colon iritabil, kiwi face parte din dieta low-FODMAP, fiind sărac în zaharurile care declanșează simptomele.

1 fruct kiwi aduce 10 g carbohidrați și este considerat la fructele cu indice glicemic scăzut, potrivit la regimul pentru diabet.

  • Sănătatea inimii

Kiwi are sodiu puțin, dar este o bună sursă de potasiu. Combinația aceasta de minerale este optimă pentru reducerea tensiunii arteriale.

Prin aportul de fibre participă la reducerea colesterolului, iar prin aportul de folat (acid folic), la reducerea riscului de accident vascular.

Citește mai departe…

Kiwi pentru constipație și colon iritabil
Salata cu kiwi, brânză cheddar și roșii cherry
Combinații de alimente care cresc absorbția fierului
Fructe indicate la diabet și dimensiunea porției
Dieta low-FODMAP pentru colon iritabil

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente