Boli cardiace urmate de depresie

Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct, fac depresie ulterior. Și același procent de 40% persoane cu depresie vor avea boală coronariană ulterior.

Asocierea nu poate fi pusă doar pe seama faptului că persoana a trecut printr-o experiență consumantă emoțional cu ocazia infarctului.

Și asta pentru că factorii care cresc riscul de boli coronariene (dislipidemia, hipertensiune, diabet, inflamația), apar și la depresivi.

De asemenea, cardiacii cu depresie au o rată mai mare de deces decât cardiacii care nu suferă simultan de depresie.

Cercetătorii știau deja că bolile cardiace și depresia apar asociate. Totuși, până de curând, mecanismul nu era cunoscut.

Depresia provoacă boli cardiace?

Un studiu recent a pus în evidență că inflamația indusă de stres poate explica faptul că bolile cardiace și depresia se însoțesc adesea.

Cercetători de la Universitatea Cambridge au publicat rezultatele lor pe această temă în Molecular Psychiatry.

Studiul a luat în calcul 370 000 de persoane cu vârste cuprinse între 40-69 ani.

Mai întâi au dorit să stabilească dacă cei care au membri de familie cu boli coronariene au și un risc mai mare de a face depresie.

Concluzia a fost că da, persoanele care au cel puțin un părinte care a decedat cu boală coronariană, au un risc cu 20% mai mare de a face depresie.

Întrebarea care a venit automat a fost: există o genă moștenită care explică legătura între bolile cardiace și depresie?

Calculând scorul de risc genetic pentru boli cardiace, cercetătorii au stabilit că nu există nicio legătură între predispoziția genetică pentru boli cardiace și riscul de depresie.

Cu alte cuvinte, cele două afecțiuni nu sunt legate pentru că ar exista o genă comună defectă sau o predispoziție genetică comună.

Atunci cum se explică conexiunea dintre depresie și bolile cardiace? De ce cardiacii au risc mai mare de depresie și depresivii au risc crescut de boli de inimă?

Sunt factorii de mediu implicați? Analiza studiului a scos în evidență faptul că există 3 markeri comuni.

3 analize care cresc simultan

Atât în bolile cardiace, cât și la depresivi, există 3 analize modificate: trigliceridele și 2 tipuri de proteine care cresc în inflamație: IL-6 și Proteina C reactivă (PCR).

Corpul nostru generează cele două tipuri de proteine inflamatorii ca răspuns la:

  • factori stresanți fiziologici ( infecții, factori ce țin de stilul de viață: fumat, alcool, inactivitate fizică)
  • factori stresanți psihici

Acești doi markeri ai inflamației (IL-6 și PCR) sunt crescuți adesea în depresiile rezistente la tratament sau în episoadele acute de depresie.

Rolul trigliceridelor în creșterea riscului de depresie nu este încă lămurit. Riscul de depresie este crescut la cei cu trigliceride mărite în sânge, dar nu se cunoaște mecanismul care să justifice acest fapt.

Pasul pe care îl face înainte acest studiu este stabilirea implicării sistemului imunitar și a mecanismelor inflamației în determinarea celor două tipuri de afecțiuni.

Inflamația poate face legătura între boli cardiace și depresie

Un grup de cercetători de la Vanderbilt University și Massachusetts General Hospital au găsit o legătură genetică între bolile coronariene și depresiile majore.

Analiza genetică a scos la iveală faptul că 185 de gene sunt implicate atât în apariția depresiei majore, cât și în apariția bolilor coronariene, iar mecanismele inflamatorii coordonate de aceste gene par să joace rolul principal.

Cercetătorii subliniază și aplicabilitatea practică a rezultatelor lor. Și anume că un tratament care să țintească inflamația ar putea fi util în ambele afecțiuni.

Mai multe studii sunt necesare ca să se poată stabili tratamentul optim, spune Lea Davis PhD., dar această lucrare susține cel puțin faptul că inima și creierul trebuie considerate împreună când facem un plan de tratament pentru depresie sau pentru boli cardiace.

Citește mai departe…

7 semne fizice de depresie care ne trimit la doctor
Cu ce analize depistăm inflamația?
Diabetul și riscul de depresie
5 stresori care ne afectează cel mai mult în viață
Durere în piept care vine și pleacă: este inima de vină?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

insuficienta renala

Insuficiența renală și pericolul ca rinichii să nu mai funcționeze

0
Insuficiența renală semnifică incapacitatea rinichilor de a mai filtra integral sângele ceea ce duce la acumularea deșeurilor neeliminate. Situația poate fi temporară, până la dispariția cauzei și atunci este vorba despre insuficiență renală acută...
boli autoimune

Boli autoimune: ce infecții pot să le declanșeze?

0
Bolile autoimune apar când sistemul imunitar atacă țesuturile noastre proprii. Mecanismul prin care sistemul imunitar ajunge să încurce inamicul nu este foarte clar lămurit, dar se consideră că infecțiile bacteriene, virale sau parazitare joacă...
sindromul CKM

Sindromul CKM care afectează inima, rinichii și metabolismul

0
Sindromul CKM este frecvent și include afecțiuni cardiovasculare, renale și diabet tip 2 la persoane cu obezitate. Particularitatea sindromului este faptul că având una din afecțiuni, le putem dobândi și pe celelalte din cadrul...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -