Tiroida și oboseala exagerată. Ghid complet

Tiroida și oboseala au o legătură de tip cauză – efect. Obosești exagerat după desfășurarea activităților obișnuite? Crești foarte ușor în greutate și e dificil să dai kilogramele jos? Sau ești adesea transpirat și anxios, nervos? Tiroida ar putea fi de vină. Tratamentul pentru a regla funcția tiroidei ar putea fi soluția rezolvării acestor simptome.

Tiroida este glanda endocrină situată la baza gâtului. Ea produce hormoni care reglează metabolismul, adică ajută organismul să producă și să utilizeze energie.

Afecțiunile tiroidei pot să determine încetinirea sau accelerarea metabolismului, în funcție de cantitatea de hormoni pe care îi produce.

Dacă produce hormoni în cantitate prea redusă afectarea se numește hipotiroidie. 

Dacă există producție crescută de hormoni, peste nivelul normal, afectarea se numește hipertiroidie.

TIROIDA ȘI OBOSEALA

1.Modificările neașteptate ale greutății corpului

Pot fi un semn că tiroida nu funcționează normal. Tiroida și oboseala au o legătură cu creșterea în greutate aparent fără motiv ce apare în hipotiroidie.

Scăderea în greutate fără să ne străduim cu dieta poate însemna hipertiroidie. Hipertiroidia este mai frecventă decât hipotiroidia.

Află mai mult? Care sunt hormonii vinovați pentru creștere în greutate

2. Gușa

Creșterea în dimensiuni a gâtului la nivelul unde se află tiroida – gușa – este un semn că glanda nu funcționează normal.

Gușa poate apărea în hipotiroidie, dar și în hipertiroidie. Poate fi un semn că funcția s-a dereglat printr-un cancer tiroidian sau nodul tiroidian crescute în interiorul tiroidei.

3. Modificarea pulsului

Tiroida influențează aproape fiecare organ al corpului, deci și inima. Persoanele cu hipotiroidie observă că inima bate mai rar decât erau obișnuiți (de obicei, în jur de 50 bătăi/min).

Dacă este vorba despre hipertiroidism, pulsul este accelerat (de obicei, peste 100 bătăi/ min), apare o stare de oboseală și, astfel, tiroida și oboseala au o legătură și în acest caz.

Pot apărea și o creștere a tensiunii arteriale și senzația că inima bate neregulat (palptații).

TIROIDA și OBOSEALA EXAGERATĂ

4. Simți oboseală exagerată la eforturi obișnuite?

Te simți fără putere adesea? Tiroida influențează mult felul în care ne simțim. Tiroida și oboseala sunt dependente una de alta prin scăderea nivelului de hormoni care ne face să ne simțim epuizați, lipsiți de putere, deprimați.

Creșterea nivelului de hormoni are efecte opuse: un exces de energie, nervozitate, anxietate, tulburări de somn, iritabilitate (ne enervăm ușor), neliniște.

Consecința acestei hiperactivități poate fi, din nou, oboseala. Deci analizele de sânge și consultul medical vor elucida cauza oboselii: hipotiroidia sau hipertiroidia?

5. Căderea părului

Căderea părului este un alt semn că tiroida nu funcționează normal. Poate apărea atât în hipotiroidie, cât și în hipertiroidie. În majoritatea cazurilor părul se reface după tratamentul bolii.

6. Ți-e prea cald sau prea frig?

Tiroida participă la reglarea temperaturii corpului. Persoanele cu hipotiroidism se simt mereu înfrigurate. În hipertiroidism tolerăm greu căldura, ne provoacă nervozitate și transpirație excesivă.

TIROIDA ȘI OBOSEALA EXAGERATĂ

7. Hipotiroidie sau menopauză?

Deoarece hipotiroidia poate provoca modificări ale dispoziției și tulburări de ciclu menstrual, se poate confunda cu menopauza.

Cauza oboselii resimțite în acest caz este legătura dintre dintre tiroida și oboseala provocata de hipotiroidie. Testele de sânge care dozează TSH și T4 (tiroxina) vor lămuri cauza.

Află mai mult? Glanda tiroidă și menopauza: ce legătură există?

8. Cum putem verifica dimensiunea tiroidei?

Ne privim în oglindă, cu capul dat pe spate, în timp ce înghițim o gură de apă. Examinăm gâtul sub ”mărul lui Adam”, observând dacă există o neregularitate, o deviere de la linia de mijloc, o creștere în volum simetric sau asimetric.

Repetăm operațiunea de câteva ori și dacă observația persistă, ne adresăm medicului de familie. Acesta va solicita un sfat de la endocrinolog, dacă va considera necesar.

9. Cum va stabili medicul diagnosticul?

Testul de sânge care dozează hormonul TSH poate pune diagnosticul. Dacă TSH este crescut, înseamnă o funcție tiroidiană redusă (hipotiroidie).

Dacă TSH este scăzut, înseamnă o funcție tiroidiană exagerată (hipertiroidie). S-ar putea să fie nevoie și de dozarea altor hormoni (T4, T3). Dar și de studii imagistice (ecografie, CT) sau biopsie (se recoltează țesut din tiroidă și se analizează aspectul la microscop).

Testul de sânge care dozează hormonul TSH poate pune diagnosticul.

Dacă TSH este crescut, înseamnă o funcție tiroidiană redusă (hipotiroidie).

Dacă TSH este scăzut, înseamnă o funcție tiroidiană exagerată (hipertiroidie).

S-ar putea să fie nevoie și de dozarea altor hormoni (T4, T3). Dar și de studii imagistice (ecografie, CT) sau biopsie (se recoltează țesut din tiroidă și se analizează aspectul la microscop).

Află mai mult? Cum interpretăm valorile TSH?

TIROIDA și OBOSEALA EXAGERATĂ

10. Tiroidita HASHIMOTO

Tiroidita Hashimoto este cauza cea mai frecventă de hipotiroidie. Aceasta este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă țesutul tiroidian, îl distruge parțial și scade cantitatea de hormoni tiroidieni produsă.

Această afecțiune apare, de obicei, la mai mulți membri de familie.

Află mai mult? Tiroidita Hashimoto: simptome, analize, tratament

11. Alte cauze de hipotiroidie?

Poate fi afectată glanda hipofiză sau glanda pituitară care este poziționată la baza creierului.

Această glandă produce TSH – hormon stimulator al tiroidei – care controlează funcția tiroidiană.

Dacă glanda hipofiză nu produce destul TSH, nivelul de hormoni tiroidieni va scădea.

12. Boala GRAVES

Este cauza cea mai frecventă de hipertiroidism. Și aceasta este o afecțiune autoimună care atacă glanda tiroidă și declanșează eliberarea de hormoni tiroidieni. Unul dintre semnele vizibile și distincte ale acestei afecțiuni este aspectul ochilor.

Află mai mult? Boala Basedow-Graves – simptome, analize, tratament

TIROIDA și OBOSEALA EXAGERATĂ

13. Alte cauze de hipertiroidie?

Poate fi vorba despre noduli tiroidieni. Acești noduli dezvoltați în interiorul tiroidei pot începe să secrete hormoni tiroidieni.

Nodulii de dimensiuni mari pot fi cauza de gușă importantă. Nodulii mici  se pot detecta ecografic.

14.Care sunt complicațiile afectării tiroidei?

Lăsată netratată, hipotiroidia poate duce la creșterea nivelului de colesterol, creșterea riscului de a face accident vascular sau infarct de miocard.

În cazurile severe, cu nivel foarte scăzut al hormonilor tiroidieni, poate apărea coma și scăderea exagerată a  temperaturii corpului, punând viața în pericol.

Hipertiroidia netratată poate crea probleme grave cardiace și afectarea oaselor, oase friabile (care se rup ușor).

15.Cum se tratează hipotiroidia?

Medicul va prescrie hormoni tiroidieni sub formă de tablete. Starea de sănătate se va îmbunătăți în câteva săptămâni.

Tratamentul de lungă durată va aduce scăderea nivelului de colesterol, pierderea kilogramelor în plus, mai multă energie. Foarte probabil, medicamentele vor trebui luate toată viața.

Află mai mult? Hipotiroidism subclinic: cum influențează somnul nivelul de hormoni

TIROIDA și OBOSEALA

16.Cum se tratează hipertiroidia?

Tratamentul poate fi făcut cu iod radioactiv care are efect în 6-18 săptămâni (distruge țesutul glandei tiroide care produce prea mulți hormoni).

Sau se poate opta pentru intervenția chirurgicală care îndepărtează glanda. Ulterior se vor administra hormoni sub formă de tablete pentru tot restul vieții.

Mai există varianta tratamentului cu medicamente anti-tiroidiene care să combată efectul hormonilor tiroidieni în exces. Tratamentul este, de asemenea, de lungă durată.

17.Când este indicată intervenția chirurgicală?

Îndepărtarea tiroidei printr-o intervenție chirurgicală este recomandată dacă medicamentele nu-și fac efectul sau dacă gușa este importantă ca dimensiuni. De asemenea, operația se efectuează pentru noduli tiroidieni.

Orice intervenție chirurgicală presupune niște riscuri anestezice și chirurgicale care trebuie luate în considerare.

Anestezia generală este procedura standard. Odată ce tiroida este îndepărtată, pacientul trebuie să ia suplimente hormonale zilnic, pentru a nu apărea hipotiroidia.

Analize tiroidă: ce medicamente influențează nivelul TSH, T3 și T4?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente