Antidiabeticele noi care reduc riscul de AVC

Persoanele cu diabet au un risc de 2 ori mai mare de accident vascular decât persoanele fără diabet. Antidiabeticele tradiționale reduc glicemia, dar nu și-au dovedit niciodată eficiența în reducerea riscului de accident vascular (AVC).

În studii clinice recente, unele din antidiabeticele noi se dovedesc eficiente în reducerea riscului de accident vascular la persoanele cu diabet.

Diabetul cauzează modificări microvasculare și macrovasculare care culminează cu complicații majore, una din ele fiind accidentul vascular (AVC). Hiperglicemia crește riscul acestei complicații.

În cercetările mai vechi (de exemplu ACCORD, 2011) nu s-au putut aduce dovezi că un bun control al valorilor glicemiei reduce și riscul de AVC.

În ultimii ani, în tratamentul persoanelor cu diabet au fost introduse medicamente antidiabetice noi cum sunt inhibitorii SGLT-2 și analogii GLP-1.

Ceea ce aduc nou ultimele studii clinice este faptul că în afara menținerii valorilor glicemiei, antidiabeticele noi reduc și incidența accidentului vascular. Reducerea riscului de AVC atinge 15% atât pentru accidentele vasculare fatale, cât și pentru cele non-fatale.

Care sunt antidiabeticele noi care reduc riscul de AVC?

Inhibitorii SGLT-2

Inhibitorii SGLT-2 denumiți și gliflozine fac parte din planul de tratament al persoanelor cu diabet și au ca scop principal menținerea glicemiei la valori optime.

Denumire genericăDenumire comerciaă
DapagliflozinForxiga (cu metformin Xigduo)
CanagliflozinInvokana (cu metformin Vokanamet)
EmpagliflozinJardiance (cu metformin Synjardy)
ErtugliflozinSteglatro

Agoniștii GLP-1

Agoniștii GLP-1 sunt altă clasă de antidiabetice care mențin glicemia, dar contribuie și la scăderea în greutate. Se administrează per os sau injectabil, zilnic sau săptămânal.

Denumire genericăDenumire comercială
DulaglutideTrulicity
ExenatideBydureon, Byetta
SemaglutideOzempic, Rybelsus
LiraglutideVictoza, Saxenda

Diabetul și riscul de AVC

Persoanele cu diabet au un risc de 2 ori mai mare de accident vascular (AVC) decât persoanele care nu au această afecțiune. După AVC, persoanele cu diabet au un risc mult mai mare de deces decât persoanele fără diabet.

Persoanele cu diabet au mult mai frecvent hipertensiune, colesterol crescut și boli vasculare periferice. Toate aceste complicații cresc, de asemenea, riscul de AVC.

Sindromul metabolic este, de asemenea, asociat frecvent cu diabetul. În sindromul metabolic sunt asociate: hipertensiunea, hiperglicemia, exces de grăsime depusă în jurul taliei, colesterol și trigliceride mari. Aceste dereglări asociate cresc, de asemenea, riscul de AVC până la 20-40%.

Află mai mult Dimensiunea taliei și riscul de diabet

Când sunt recomandate antidiabeticele noi?

Ghidurile medicale recomandă inhibitorii SGLT-2 și agoniștii GLP-1 după ce s-a încercat tratamentul cu metformin la persoanele cu diabet și care au un risc demonstrat de ateroscleroză și boli cardiovasculare.

Medicul diabetolog poate calcula exact acest risc și recomandă antidiabeticele noi atunci când riscul unei complicații cardiovasculare este mai mare de 10% în următorii 10 ani.

Citește mai departe…

Inhibitorii SGLT-2 pentru diabet: cum se reduc complicațiile?
Diabet și AVC: semne de alarmă pentru accident vascular
Hemoglobina glicată optimă ca să evităm complicațiile
Accidentul vascular (AVC) hemoragic
Ce simptome apar când diabetul se complică?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente