Pneumonia: simptome la copii și adulți

Pneumonia este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau fungi (ciuperci). Simptomele pneumoniei includ tusea productivă, febra, frisoanele și dificultățile la respirație. Pneumonia poate avea uneori o evoluție ușoară, dar alteori poate duce la complicații care pun viața în pericol. Copiii sub 2 ani și adulții peste 65 ani fac mai frecvent complicații.

Pneumonia bacteriană este cea mai frecventă formă de pneumonie care afectează, de regulă, doar o zonă limitată a unui plămân. Apare mai ales după un episod de răceală sau gripă care alterează răspunsul sistemului imunitar. Pneumonia bacteriană se tratează, de obicei, cu antibiotice.

Pneumonia virală, provocată de virusuri, apare mai frecvent, la copiii sub 5 ani, dar poate apărea și la adulți. Nu este așa de severă ca pneumonia bacteriană, dar poate crea condiții pentru suprapunerea unei infecții bacteriene.

Infecția cu COVID 19 poate cauza pneumonie virală și implică, de obicei, ambii plămâni.

Pneumonia fungică (cu ciuperci) nu apare la oricine. De regulă sistemul imunitar este deficitar (imunodepresie) sau există boli cronice.

Recunoașterea simptomelor pneumoniei ne trimite la medic în timp util pentru evitarea complicațiilor.

Pneumonia: simptome la adulți

Pneumonia este o boală contagioasă care începe de multe ori brusc cu simptome pe care nu putem să nu le observăm:

Febră mare și frisoane
Din păcate există și cazuri de pneumonie fără febră mare. Absența febrei nu exclude pneumonia. Totodată, la persoanele peste 65 ani, temperatura corpului poate să coboare sub cea normală de 37

Durere în piept la inspirul adânc. Poate fi resimțită ca o presiune în spatele sternului.

Tuse productivă
La tuse se elimină flegma (sputa) care este un amestec de salivă, mucus și uneori puroi. Sputa poate avea un aspect clar sau poate fi gălbuie, verde sau cu urme de sânge.

Oboseală și dureri musculare sau articulare

Respirații scurte și rapide
Senzația că aerul nu ajunge face ca respirațiile să fie mai scurte și mai rapide. Când tegumentele capătă o culoare albăstruie, mai ales în jurul gurii, este un semn că oxigenarea sângelui este insuficientă și există un grad important de insuficiență respiratorie.

Durere de cap
Apare mai ales când există și febră.

Greață, vărsături, diaree

Află mai mult Răceala vs gripa: semne care fac diferența, remedii eficiente

Simptomele pneumoniei la copiii sub 1 an

Cele mai multe pneumonii la copii sunt provocate de virusuri și bacterii care se transmit de la un copil la altul. Se întâmplă mai frecvent toamna și iarna când copiii stau mai mult în casă.

Apariția pneumoniei nu este legată de faptul că temperatura a fost scăzută când am plimbat copilul și nici de cât de gros a fost îmbrăcat când a ieșit afară.

La copiii sub 1 an simptomele pot fi mai greu de observat:

  • vărsături
  • febră și frisoane
  • neliniște
  • lipsă de energie
  • dificultăți la alimentație pentru că respirația este îngreunată

Simptomele pneumoniei la copiii mai mari

La copiii peste 1 an, simptomele pneumoniei apar, de regulă, după o răceală cu rinoree și tuse ușoară. Situația se agravează brusc și putem observa:

Febra. Uneori febra este singurul semn de pneumonie al copilului

Wheezing sau respirația șuierătoare
Apare mai frecvent în pneumoniile virale și sunetul caracteristic este mai evident în expir. Wheezingul se datorează unei îngustări a căilor aeriene.

Tuse
Poate fi tuse uscată sau productivă. Sputa poate avea aspect clar, gălbui sau verzui. Nu ne putem ghida după aspectul sputei pentru a afirma că este o pneumonie bacteriană care necesită tratament antibiotic.

Vărsături

Cianoza
Tegumentele sunt albăstrui, mai ales în jurul gurii, sugerând că oxigenarea sângelui nu este cea corespunzătoare și că trebuie să ne adresăm urgent medicului.

Respirații rapide și dificile
Creșterea frecvenței respirațiilor este un semn important care sugerează că pneumonia e foarte probabilă. Nările se închid la fiecare efort de inspirație. Mușchii intercostali participă vizibil la efortul respirator.

Bine de știut
Este recomandabil să mergem urgent la medic dacă frecvența respirațiilor este de peste 50/ min la copilul sub 1 an, peste 40/ min la copilul între 1-5 ani și peste 30/ min la copilul mai mare de 5 ani.

Află mai mult Wheezing sau respirația șuierătoare la copii: ce trebuie să știe părinții

Ce complicații apar la pneumonie?

Foarte multe cazuri de pneumonie se recuperează fără să se ajungă la complicații. Riscul de apariție a complicațiilor este mai mare la copiii mici și la vârstnici, mai ales dacă au și alte afecțiuni cronice sau sunt spitalizați.

Bacteriemia reprezintă răspândirea infecției de la plămâni, prin intermediul sângelui, la alte organe provocând șoc septic cu insuficiențe multiple de organ și chiar deces.

Pleurezia este acumularea de lichid în pleură, sacul protector care învelește plămânii. Lichidul acumulat poate deveni purulent și dacă este în cantitate mare necesită o intervenție de drenaj la exterior a puroiului.

Abces pulmonar reprezintă necrozarea și distrugerea a unei părți din țesutul pulmonar ca urmare a infecției. Necesită tratament antibiotic și uneori intervenții chirurgicale.

Insuficiența respiratorie acută este complicația în care respirația proprie nu mai face față să asigure corecta oxigenare a sângelui. Este nevoie de spitalizare și se apelează la un ventilator (aparat de respirație mecanică).

Având în vedere gravitatea complicațiilor, este bine să recunoaștem la timp simptomele și momentul agravării lor în orice infecție respiratorie.

Află mai mult Simptomele gripei pentru care să chemi 112

Cum deosebim pneumonia de bronșita acută?

Bronșita și pneumonia au simptome asemănătoare, dar există și diferențe. Ambele sunt infecții respiratorii, dar bronșita afectează căile respiratorii, iar pneumonia cuprinde chiar țesutul pulmonar.

Pe de altă parte, o bronșită acută care nu evoluează bine poate să devină pneumonie.

Simptomele sunt asemănătoare în bronșita acută ca și în pneumonie, dar diferența majoră este severitatea. În pneumonie este mult mai evident că infecția și inflamația tind să afecteze întregul organism, cu febră mare și frisoane, stare generală alterată semnificativ.

Ce este dubla pneumonie?

Dubla pneumonie nu este un termen medical, dar se referă la afectarea ambilor plămâni într-o pneumonie. De cele mai multe ori pneumococul (bacterie) sau gripa (virus) provoacă pneumonie bilaterală.

Pneumonia bilaterală necesită, de obicei, spitalizare și administrare de oxigen.

Complicațiile gripei: care sunt, de ce apar, cum le recunoști?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente