Bilingualismul stimulează creierul și întârzie boala Alzheimer

Bilingualismul, utilizarea a două limbi de comunicare, crește reziliența creierului și întârzie debutul demenței Alzheimer cu 5 ani comparativ cu adulții monolinguali. Este rezultatul unei cercetări recente publicată în revista Bilingualism: Language and Cognition.

Reziliența creierului este capacitatea de a se adapta, de a se reorganiza și de a se recupera în urma stresului, a traumelor sau a unor factori adverși.

Bilinguală este orice persoană care folosește a doua limbă de comunicare, chiar dacă învățarea celei de-a doua limbi nu este în copilărie.

Iar astăzi, când circulăm tot mai mult și putem interacționa cu oameni aparținând unor culturi diferite, învățarea unei limbi nu este timp pierdut.

Într-adevăr, pentru a vorbi o limbă foarte bine și fără accent este recomandabil să profităm de fereastra de până la 14 ani.

Dar ca să ne antrenăm creierul, învățarea și folosirea unei a doua limbi de comunicare este utilă la orice vârstă.

Suntem bilinguali indiferent de vârsta la care învățăm o nouă limbă.

Efortul pe care-l face creierul de a pune pe stop una dintre limbi și a o folosi pe cealaltă este un sport al minții foarte util în păstrarea funcțiilor cognitive.

Bilingualismul și reziliența creierului

Cercetătorii au imaginat o metodă bazată pe neuroimagistică pentru a evalua reziliența creierului în regiuni ale creierului în care sunt procesate informațiile lingvistice.

Au fost comparate caracteristici ale creierului la persoane mono- și bilinguale, unii cu cogniție păstrată, alții cu tulburări de memorie ușoare sau cu Alzheimer instalat.

Semnificativ este faptul că substanța cenușie a hipocampusului – principala structură a creierului implicată în învățare și memorare – este semnificativ mai dezvoltată și mai bine conservată la persoanele bilinguale comparativ cu cele monolinguale.

Totodată cercetătorii s-au făcut precizări mai detaliate despre ce presupune reziliența creierului:

  • mentenanța creierului odată cu îmbătrânirea
  • rezerva structurală a creierului
  • rezerva cognitivă

Mentenanța creierului este abilitatea continuă de a-și menține structura și funcțiile pe măsură ce îmbătrânim. 

Stimularea mentală, cum este cea realizată de bilingualism, împreună cu alimentația sănătoasă, antrenamentul fizic constant, somnul regulat, contribuie la o mentenanță mai bună.

Rezerva structurală a creierului permite păstrarea funcțiilor timp mai îndelungat. Un volum mai mare al substanței cenușii este un avantaj atunci când începe să apară atrofia cerebrală.

Rezerva cognitivă se referă la căile alternative pe care le poate găsi creierul ca să-și mențină funcționalitatea chiar și atunci când este afectat.

Află mai mult Tipul de personalitate prezice la timp boala Alzheimer

Ce alte beneficii are utilizarea unei a doua limbi de comunicare?

La copii, învățarea celei de-a doua limbi înseamnă înțelegerea foarte devreme a faptului că legătura dintre obiecte și numele lor este arbitrară. Poți spune lapte sau milk, dar obiectul este același. Realitatea este una, iar sistemul simbolic folosit pentru a exprima realitatea este altceva.

Această descoperire pe care o face devreme un copil, îi permite dezvoltarea ulterioară a unor abilități metalingvistice mult mai sofisticate și performanțe academice crescute.

Pe parcursul vieții, bilingualismul duce la performanțe crescute ale funcțiilor executive ale creierului. Este mai facilă concentrarea atenției pe lucrurile importante și ignorarea celor irelevante.

Cunoașterea mai multor limbi ne permite să facem conexiuni inedite între obiecte și lucruri ceea ce ne sporește creativitatea.

Bilingualismul, utilizarea unei a doua limbi de comunicare non-nativă, ne permite decizii mult mai logice și găsirea mai rapidă de soluții ceea ce ne sporește capacitatea de adaptare.

Creierul mai rezilient își poate reconfigura rețelele neuronale, ceea ce înseamnă că poate înlocui conexiuni sau zone afectate, găsind noi modalități de procesare a informațiilor. Este o rezervă inestimabilă atunci când creierul suferă un accident vascular sau un traumatism, de exemplu.

În fața factorilor de stres, creierul rezilient gestionează mai bine hormonii de stres (cum ar fi cortizolul) și reglează răspunsurile pentru a preveni efectele negative asupra organismului.

Creierul rezilient ajută la gestionarea emoțiilor negative, favorizând reglarea răspunsurilor emoționale și reducând impactul stresului asupra minții și corpului.

Citește mai departe…

Metode pentru îmbunătățirea memoriei
Televizorul ne poate afecta memoria? Dar computerul?
Memoria la menopauză. Cum oprim la timp declinul cognitiv?
Neuronii: cum încetinim îmbătrânirea creierului?
Cum se dezvoltă creierul copilului până la 5 ani?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.