Totodată s-a observat că persoanele care sunt consecvente cu dieta mediteraneană, au un risc mai scăzut de afecțiuni cognitive. Dieta mediteraneană este bogată în flavonoide.
Ce sunt flavonoidele?
Polifenoli sunt categoria de compuși chimici care apar natural în plante. Sunt peste 500 de tipuri diferite de polifenoli.
Polifenolii sunt împărțiți în mai multe categorii:
- flavonoide
- acizi fenolici
- stilbeni
- lignani
Alimentația pe bază de plante (legume, vegetale, fructe) aduce aportul de polifenoli numiți și fitonutrienți. Dintre aceștia, flavonoidele sunt cele studiate pentru efectul favorabil asupra creierului.
Ce alimente sunt bogate în flavonoide?
Cele mai bogate surse de flavonoide:
- fructe de pădure: bogate în antocianine (o categorie aparte de flavonoide)
- citrice și sucul de citrice
- ceapa
- țelina
- pătrunjel
- mere
- pere
- soia și produsele din soia
- ceai verde
- vin roșu
- ciocolata neagră (cacao)
Care este efectul flavonoidelor în prevenirea bolii Alzheimer?
Dieta mediteraneană și dieta DASH (care conține elemente destinate scăderii tensiunii arteriale) și-au demonstrat și efectele favorabile asupra funcționării creierului.
Modificările creierului apar cu ani înaintea apariției demenței.
Cercetătorii încearcă să depisteze medicamente utile, modificări benefice ale stilului de viață (alimentație, antrenament cerebral, mișcare fizică) sau combinații ale acestora care ar putea să contracareze efectele vârstei și ale geneticii.
Studiul ale cărui rezultate au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition în aprilie 2020, a urmărit efectul a 6 flavonoide diferite pe un lot de 2800 de persoane, timp de 20 de ani.
Analiza rezultatelor studiului a arătat că:
-persoanele care au avut o alimentație săracă în flavonoide au avut un risc de 2-4 ori mai mare de apariție a demenței pe parcursul studiului
Demența Alzheimer reprezintă aproximativ 60-80% din totalitatea cazurilor de demență.
-efectul pozitiv al flavonoidelor se datorează, în principal, efectului lor antioxidant: capacitatea de a elimina radicalii liberi toxici pentru celule
-flavonoidele exercită și o protecție a neuronilor prin combaterea inflamației
-au efect favorabil și asupra fluxului sanguin cerebral ceea ce favorizează angiogeneza (formarea de noi vase de sânge) și neurogeneza (formarea de noi neuroni)
Află mai mult ⮕ Tipul de personalitate prezice la timp boala Alzheimer
Care este consumul orientativ de flavonoide pentru a obține beneficiile?
Studiul a constatat efecte benefice în prevenirea bolii Alzheimer la persoanele cu consum crescut de flavonoide, însemnând orientativ: 8 mere sau pere/ lună, 20 căni de ceai/ lună și 8 căni fructe de pădure/ lună (1 cană=240 g).
De asemenea, se pare că nu este târziu ca de la vârsta de 50 ani să devenim fideli dietei mediteraneene pentru a preveni demența. Incidența bolii Alzheimer crește considerabil după 70 ani.
Nici nu pare un efort prea mare: 2 mere pe săptămână, 1 cană de ceai zilnic și fructe de păsure de 2-3 ori pe săptămână.
Dieta mediteraneană în ansamblu are însă multe alte efecte pozitive și sunt argumente numeroase pentru a începe chiar de mâine.
De reținut
Cauza bolii Alzheimer este neelucidată încă. De aceea, tratamentul practicat actualmente este doar parțial eficient.
Influența tipului de alimentație în apariția bolii este o preocupare a specialiștilor. Rezultatele de până acum susțin efectul favorabil al dietei mediteraneene practicate a la long, în special al alimentelor bogate în flavonoide.
Citește mai departe…
Flavonoide: beneficii și alimente recomandate
12 factori de risc pentru boala Alzheimer pe care îi putem evita
Care sunt primele semne de Alzheimer?
Bibliografie
- Shishrar E, Rogers G, Blumberg J, Au Rhoda, Jacques P. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2020
- Nehlig A. The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. Br J Clin Pharmacol. 2013
- Holland T, Agarwal P, Wang Y, Leurgans S, Bennett D, Booth S, Morris M. Dietary flavonols and risk of Alzheimer dementia. Neurology. 2020