Tipul de personalitate prezice la timp boala Alzheimer

Un studiu recent atrage atenția asupra legăturii dintre tipul de personalitate și riscul de boală Alzheimer. Identificarea acestei legături ne permite să anticipăm apariția demenței și, implicit, să acționăm la timp pentru prevenție și tratament.

Studiul a apărut în Biological Psychiatry și aparține cercetătorilor de la Florida State University College of Medicine.

Modificările creierului specifice bolii Alzheimer constau în acumularea de amiloid și proteine tau a cărei cauză nu o cunoaștem încă.

Ceea ce au constatat cercetătorii este că aceste modificări sunt prezente și pot fi puse în evidență mult mai devreme decât debutul bolii.

Până de curând, cercetătorii măsurau depozitele de amiloid și proteina tau doar pe creierele celor decedați, spune unul din autori.

Actualmente, neuroimagistica ne permite să evaluăm neuropatologia când omul este încă în viață, înainte de apariția oricărui simptom.

Care sunt cele 5 mari tipuri de personalitate?

Mulți psihologi consideră că există 5 mari tipuri de personalitate, așa-numitele Big Five.

Deschiderea spre experiențe – cuprinde persoanele cu imaginație și un larg domeniu de interese. Aceste persoane sunt curioase să descopere lumea, să învețe lucruri noi. Sunt, în general, persoane aventuroase și creative.

Un scor redus la deschidere înseamnă că nu-ți place schimbarea, nu agreezi ideile și lucrurile noi și nu excelezi la imaginație.

Conștiinciozitatea – cuprinde persoane cu o tendință ridicată de a fi organizați, de a planifica lucrurile, de a se putea autodisciplina.

Un grad mare de conștiinciozitate poate fi perceput ca încăpățânare sau chiar obsesie.

Un scor redus la conștiinciozitate se traduce prin lipsa de organizare și program, lipsa de grijă față de obiecte, tendința de a pierde timpul și de a nu duce la îndeplinire sarcinile propuse.

Extroversia – cuprinde persoanele care agrează să fie în centrul atenției, sunt foarte sociabile, vorbărețe și care caută mereu compania altora.

Un grad mare de extroversie este perceput ca și comportament dominator sau de atragere a atenției.

Un scor redus la extroversie înseamnă că preferi singurătatea, te obosește socializare, ți se pare dificil să porți o conversație, te gândești de mai multe ori înainte de a spune ceva, nu-ți place să fii centrul atenției.

Agreabilitatea – cuprinde persoane caracterizate printr-un grad înalt de altruism, bunătate, afecțiune. Cei care au grijă de alți oameni, se bucură să ajute și sunt empatici.

Un scor redus la agreabilitate înseamnă că nu te interesează prea mult de ceilalți, nu te preocupă problemele lor și nici ceea ce simt.

Neuroticismul – cuprinde persoane cu tendință spre tristețe și instabilitate emoțională, anxietate și iritabilitate.

Un scor redus la neuroticism înseamnă stabilitate emoțională, capacitate de a face față stresului, persoane care nu-și fac prea multe griji și care foarte rar se simt triste și deprimate.

Află mai mult Tipuri de personalitate sau Big 5: unde te încadrezi?

Ce este boala Alzheimer?

Pierderea memoriei și starea de confuzie sunt cele două simptome dominante ale bolii Alzheimer.

Se poate întâmpla să uiți numele unei persoane sau unde ai pus cheile, dar asta nu înseamnă că ai demență Alzheimer.

Cauza demenței Alzheimer nu este clar identificată. Ceea ce se știe actualmente este că se datorează unei combinații de factori genetici, de mediu și stil de viață.

În această afecțiune apar modificări la nivelul creierului. Cercetările efectuate la autopsii au pus în evidență existența unor depozite de proteine:

  • plăcile sau depozitele de amiloid se acumulează în spațiile dintre neuroni
  • proteinele tau se acumulează în interiorul neuronilor

Află mai mult Boala Alzheimer: care sunt primele semne?

Ce legătură este între personalitate și boala Alzheimer?

Cercetătorii de la Florida State University au inclus în cercetare 3000 de participanți din mai multe studii pe tema legăturii dintre personalitate și neuropatologie.

Cercetarea s-a focusat pe două trăsături de personalitate care se știa că au legătură cu demența:

  • neuroticismul care măsoară tendința către emoții negative
  • conștiinciozitatea care descrie tendința spre grija, organizare, planificare.

Rezultatele studiului au arătat că încă dinainte ca demența să se manifeste clinic, aceste trăsături de personalitate ne pot orienta către persoanele cu risc de boală Alzheimer.

Participanții cu scoruri crescute la neuroticism, dar scoruri mici la conștiinciozitate au demonstrat și prezența în cantitate mai mare a depozitelor de amiloid și proteina tau specifice demenței Alzheimer.

Importanța studiului constă în constatarea că tipul de personalitate ne poate avertiza din timp despre riscul de boală Alzheimer.

În timp, personalitățile mai adaptative își susțin mai eficient funcțiile biologice și imunologice și, în final, previn sau întârzie apariția proceselor neurodegenerative.

Ai risc de demență dacă ai pierderi de memorie ușoare?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente