Agravarea ficatului gras poate fi stopată

Apariția și agravarea ficatului gras (steatoza hepatică) înseamnă evoluția până la ciroză, cancer hepatic și insuficiență hepatică ce nu mai pot fi tratate. Renunțarea la unele obiceiuri zilnice cum sunt sedentarismul sau consumul de alcool, dar și tratamentul corect al unor afecțiuni cum sunt diabetul sau obezitatea, pot împiedica această evoluție a ficatului gras.

Ficatul este cel mai mare organ solid pe care îl avem și răspunde de stocarea energiei, detoxifiere, producerea bilei care participă la digestia grăsimilor alimentare. Sunt peste 300 de reacții chimice diferite care se produc în ficat.

Ficatul gras se caracterizează prin acumularea grăsimii în celulele hepatice (steatoza). Ulterior apare și inflamația (steatohepatita) care evoluează spre complicațiile menționate.

Încă nu există un tratament medicamentos pentru ficatul gras. Schimbarea stilului de viață și evitarea alcoolului scad riscul de evoluție a ficatului gras spre ciroză.

Tipurile de ficat gras

Ficatul gras reprezintă acumulare de grăsime în ficat, în interiorul celulelor hepatice.

Ficatul gras non-alcoolic afectează cam 20% din populație și apare frecvent la persoane cu obezitate, diabet tip 2 sau dislipidemie.

Ficatul gras alcoolic se caracterizează tot prin acumulare de grăsimi în ficat, dar cauza este consumul excesiv de alcool care provoacă modificări metabolice soldate apariția steatozei hepatice.

Netratate, ambele tipuri de ficat gras evoluează spre ciroză și carcinom hepatocelular (o formă de cancer hepatic). Riscul acestei evoluții nefaste este mai mare pentru ficatul gras alcoolic.

Află mai mult Ciroza hepatică: de ce apare și cum poate fi evitată?

Simptomele ficatului gras

Ficatul gras poate evolua fără să știi că ai această afecțiune. Simptomele apar tardiv când deja au apărut complicații:

  • oboseala
  • scădere în greutate neintenționată
  • slăbiciune generalizată
  • disconfort în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste

Află mai mult Ficatul gras non-alcoolic: simptome, analize, tratament

Schimbări pe care le poți face pentru a stopa agravarea ficatului gras

Controlul porțiilor de mâncare și menținerea greutății optime

Obezitatea și mai ales grăsimea abdominală cresc riscul de apariție și agravare a ficatului gras.

Ritmul de scădere în greutate pentru a nu crea alte neajunsuri este de 0,5-1 kg pe săptămână. Iar scăderea totală în greutate trebuie să fie de minimum 7%- 10% ca să obținem reversia ficatului gras.

Nu este recomandabilă scăderea excesivă în greutate în timp scurt.

Limitează grăsimile alimentare

Este recomandabilă limitarea cantității de grăsimi alimentare, dar mai ales înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase nesaturate provenite din pește, semințe de in sau diferite tipuri de nuci.

Evită alimentele cu cantități mari de zaharuri, mai ales fructoza

Băuturile îndulcite, băuturile energizante, sucurile din fructe sau ceaiul îndulcit sunt surse de calorii în exces pe care ficatul le va depozita în celule și vor duce la agravarea steatozei hepatice.

Cercetătorii au observat că un consum regulat și excesiv de fructoză duce la modificări de structură a ficatului, cu fibroză și agravarea evoluției ficatului gras.

Dieta

Mai important decât tipul de dietă este reducerea numărului de calorii pentru a grăbi scăderea în greutate.

În plus, trebuie avute în vedere alegerea proteinelor din surse vegetale în locul celor din carne și lactate, adaosul de alimente bogate în fibre, ceai verde și cafea.

Află mai mult Calitatea somnului și ficatul gras

Antrenamentul fizic zilnic

Activitatea fizică este frecvent considerată un factor neglijabil în tratamentul ficatului gras, dar nu este deloc așa. Combinată cu cele câteva reguli de regim alimentar menționate mai sus, mișcarea ne ajută substanțial să stopăm agravarea ficatului gras.

Este greu să treci dintr-o dată de la 2000 de pași zilnic la 10 000 de pași. De aceea, aplicațiile de telefon sau pedometrele care măsoară numărul de pași.

Numeroase studii clinice au confirmat rolul antrenamentului fizic.

A fost observată reducerea grăsimii acumulate în ficat cu 12-27% și reglarea transaminazelor (analizele care arată cum funcționează ficatul) după antrenamente aerobice regulate sau exerciții fizice de rezistență.

Combinarea sportului cu dieta crește suplimentar acest procent de îmbunătățire a funcției hepatice.

Află mai mult Cum să faci mișcare pentru arderea grăsimilor?

Reducerea colesterolului și trigliceridelor

Dislipidemia (colesterol și trigliceride mărite) împreună cu obezitatea, diabetul și hipertensiunea se asociază în așa-numitul sindrom metabolic.

Dislipidemia asociată ficatului gras se caracterizează prin:

Este clar demonstrat riscul de deces prin complicații cardiovasculare al persoanelor cu ficat gras. De aceea, se impune un tratament agresiv al dislipidemiei.

Statinele sunt prima linie de tratament a colesterolului crescut și dozele trebuie personalizate astfel încât efectele adverse să fie minime.

Toate statinele sunt utile, dar în prezent există mai multă experiență cu atorvastatina atunci când este vorba și despre ficat gras.

Statine, fibrați sau acizii grași omega-3 sunt variante de tratament pentru trigliceridele mărite, în afara modificărilor de alimentație.

Află mai mult Trigliceride mari? Ce obiceiuri trebuie să schimbi

Întreruperea consumului de alcool

Renunțarea la consumul de alcool ameliorează mult situația la persoanele la care steatoza hepatică a apărut pe fondul consumului de alcool.

Citește mai departe…

Cum se tratează steatoza hepatică?
Se poate vindeca ficatul gras?
Diabetul și bolile de ficat
Protejarea ficatului prin metode naturale
Semaglutide (Ozempic) util și în dependența de alcool

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.