Protejarea ficatului prin metode naturale

Ficatul și rinichii sunt organele care reușesc zi de zi să detoxifieze organismul în mod natural. Protejarea ficatului este necesară când ficatul este sănătos pentru a-și îndeplini cât mai bine toate rolurile. Iar când există deja o afecțiune hepatică, protejarea ficatului prin respectarea unor principii de alimentație face parte din metodele de tratament.

Ficatul este implicat în metabolism, în imunitate, în coagularea sângelui și în multe alte procese de care depinde starea noastră de sănătate.

Ficatul gras non-alcoolic, steatoza hepatică și steatohepatita apar la 10-24% din persoane. Iar evoluția este adesea gravă, spre fibroză hepatică, ciroză și carcinom hepatocelular.

Grija față de ficat nu înseamnă cure de detoxifiere realizate cu rețete sau suplimente miraculoase. Este mult mai simplu să respecți câteva principii sănătoase în alimentația zilnică, orele de odihnă și să eviți excesele pentru a păstra integritatea ficatului.

10 principii de bază în alimentație pentru protejarea ficatului

Fie că ai sau nu o afecțiune hepatică, ficatul este protejat prin respectarea pe termen lung a unor principii de bază.

1. Consumă multe fructe și legume, fără adaos de sosuri hipercalorice cu zahăr și sare în exces

Legumele ar trebui să ocupe 1/2 din fiecare porție de mâncare, iar dintre ele, varza, conopida, broccoli și alte crucifere ajută ficatul cel mai mult. Unele studii clinice sugerează că aceste legume stimulează procesul natural de detoxifiere.

Se știe că excesul de calorii contribuie cel mai mult la apariția ficatului gras. Legumele vin cu adaos de fibre care mențin senzația de sațietate și ne permit reducerea porției.

Legumele neamidonoase (sparanghel, ceapa verde, șalotele, ceapa roșie, usturoi ș.a.) sunt bogate în fibre și sărace în calorii ceea ce ajută substanțial la protejarea ficatului.

Fructele de pădure (afine, zmeură, mure), măslinele negre, prunele sunt bogate în polifenoli, micronutrienți cu proprietăți antioxidante și rol în protejarea ficatului.

Află mai mult De ce să consumi fructe și legume de culoare violet?

2. Evită grăsimile saturate și grăsimile trans

Margarina, alimentele prăjite, produsele de patiserie, carnea roșie cu grăsime, alimentele procesate, ambalate și semipreparate sunt pline de grăsimi saturate și grăsimi trans pe care ar fi bine să le evităm pentru protejarea ficatului.

Grăsimile trans sunt cel mai periculos tip de grăsimi. Le găsim notate pe etichete ca uleiuri hidrogenate, grăsimi hidrogenate, uleiuri parțial hidrogenate. Se găsesc preponderent în produsele alimentare procesate și ultraprocesate. Recomandarea medicilor este să reducem cât mai aproape de 0 consumul acestor tipuri de grăsimi.

Carnea roșie (vită, porc) este bogată în grăsimi saturate și nu este bine să exagerăm cu consumul acestui tip de grăsimi deoarece ne crește riscul de boli cardiovasculare.

Mai puțin de 7% din cele 2000 calorii pe care le consumăm zilnic ar trebui să provină din grăsimi saturate. Sau, mai simplu, doar o masă cu carne roșie pe săptămână sau la 2 săptămâni este un consum suficient.

Produsele alimentare tip fast-food sunt de regulă bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans și ar trebui să consumăm cât mai rar asemenea alimente.

3. Mănâncă pește cel puțin de 2 ori/ săptămână

Peștele gras, bogat în omega 3, este cea mai bună opțiune. Omega 3 face parte din grăsimile nesaturate sau grăsimile bune care combat reacția inflamatorie din organism și sunt benefice și la persoanele cu ficat gras non-alcoolic.

Află mai mult Conservele de pește pot înlocui peștele proaspăt din alimentație?

4. Alege lactate degresate și cât mai des lactate fermentate

Lactatele cu un conținut mai mic de grăsimi vin cu aportul de calciu necesar, dar te ajută să nu depășești caloriile consumate.

Iaurtul, kefirul și alte lactate fermentate contribuie substanțial la menținerea și diversificarea populației de bacterii benefice din intestin.

Flora intestinală are o legătură foarte strânsă cu ficatul. Se știe că bacteriile intestinale influențează major metabolismul lipidelor și acumularea lor în sânge și țesuturi.

Afecțiuni ca dislipidemia, ficatul gras sau arterioscleroza au legătură cu flora intestinală. Disbioza este implicată clar în apariția acestor afecțiuni.

Află mai mult Flora intestinală: cum ne influențează și cum o influențăm?

5. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este ingredient principal al dietei mediteraneene. Alimentația pe bază de ulei de măsline îmbunătățește nivelul glicemiei la persoane cu rezistență la insulină și diabet.

Pe de altă parte, grăsimile mononesaturate MUFA (acid oleic) pe care le conține uleiul de măsline au un efect direct de scădere a LDL-colesterol și a nivelului de trigliceride.

6. Semințe și nuci pentru protejarea ficatului

Semințele și nucile conțin proteine, fibre, vitamina E, calciu și grăsimi nesaturate. Migdalele în mod deosebit sunt bogate în vitamina E un nutrient studiat pentru efectul protector față de apariția ficatului gras.

Într-un studiu din 2020, 25 de pacienți cu ficat gras care au consumat semințe chia 25 g/ zi timp de 8 săptămâni au evoluat bine, la 52% din ei observându-se regresia bolii.

7. Evită băuturile cu adaos de zahăr

În ficat se desfășoară reacțiile chimice prin care zahărul este convertit în grăsimi. Prea mult zahăr adăugat înseamnă prea multe grăsimi produse de ficat. Iar grăsimile se vor acumula acolo unde nu ne convine: în interiorul ficatului, cu apariția ficatului gras, sau pe pereții vaselor de sânge (arterioscleroza).

8. Hidratarea corectă pentru protejarea ficatului

Hidratarea corectă este esențială pentru ca toate reacțiile din organism să se desfășoare corect. Dacă bem suficientă apă ne simțim mai energici, prevenim constipația, riscul de infecție urinară sau pietre la rinichi.

Consumul de apă trebuie crescut când temperatura mediului ambiant crește sau după ce facem efort fizic.

Hidratarea asigură un volum de sânge corespunzător și un aport suficient către organe importante cum este ficatul.

Un studiu clinic publicat în 2021 a inclus peste 16 000 de participanți și a demonstrat rolul hidratării în procesele metabolice în care este implicat ficatul.

Concluziile studiului au fost extrem de încurajatoare. O metodă naturală atât de simplă cum este consumul suficient de apă s-a dovedit eficientă în reducerea riscului de apariție a ficatului gras.

Află mai mult Câtă apă să bei în mod normal și câtă după efort fizic?

9. Ceaiul verde și cafeaua

Cafeaua nu este interzisă dacă ai probleme cu ficatul. Dimpotrivă, studiile clinice spun că aduce beneficii și protejează ficatul de apariția bolilor cronice la un consum de 2 cafele/ zi.

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți numiți catehine. Conținutul de catehine este mai mare dacă ne facem singuri infuzia de ceai și îl bem fierbinte.

Sunt cercetări care afirmă că ceaiul verde poate contribui la reducerea nivelului de tranaminaze la persoanele cu ficat gras. Transaminazele GPT și GOT sunt crescute când celulele hepatice sunt afectate.

Află mai mult Pot să beau cafea dacă am probleme cu ficatul?

10. Evită consumul de alcool pentru protejarea ficatului

Alcoolul este un dușman recunoscut al ficatului. Și asta pentru că metabolizarea întregii cantități de alcool pe care o consumăm se produce în ficat.

Evitarea alcoolului este suficientă pentru a preîntâmpina apariția ficatului gras de cauză alcoolică și a complicațiilor acestuia: steatoza hepatică, hepatita toxică și ciroza.

Semaglutide (ozempic) este un tratament relativ nou util la diabet și obezitate. Un studiu recent a constatat că ar putea fi util în tratarea dependenței de alcool.

Renunțarea completă la consumul de alcool poate fi urmată de refacerea structurii normale a ficatului și dispariția steatozei hepatice.

Citește mai departe…

Calitatea somnului și ficatul gras
De ce apare ficatul gras și cum putem preveni?
Regim hepatic pentru ciroză. Ce alegem? Ce evităm?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente