Semaglutide (Ozempic) util la dependența de alcool

Semaglutide este un medicament antidiabetic comercializat sub diferite denumiri: Ozempic, Wegovy sau Rybelsus, care ar putea avea efect benefic în tratarea dependenței de alcool.

Scopul tratamentului cu semaglutide este de a obține un mai bun control al glicemiei la persoanele cu diabet.

Pe parcurs s-a observat eficiența semaglutidei pentru scăderea în greutate care oricum este un deziderat al tuturor celor cu diabet tip 2. Se știe că o scădere în greutate substanțială poate duce chiar la remisia diabetului.

Dependența de alcool este o afecțiune cu consecințe fizice și psihice. Actualmente această afecțiune se tratează printr-o combinație de medicamente și metode psihosociale. Dar, cauzele fiind complexe, eficiența tratamentelor este variabilă.

Un studiu recent publicat de eBioMedicine (The Lancet Discovery Science) a concluzionat că semaglutide poate reduce semnificativ consumul de alcool la persoanele dependente.

Studiul a fost efectuat pe șoareci și, de aceea, sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea efectele la om.

Semaglutide – un medicament care a devenit celebru pentru că te ajută să slăbești

Semaglutida este un medicament prescris pentru diabetul tip 2. Ozempic sau Rybelsus sunt două din denumirile comerciale ale semaglutidei care se poate administra injectabil (o dată pe săptămână) sau sub formă de tablete.

Scăderea în greutate este un deziderat pentru toate persoanele cu diabet și obezitate. Scopul este un control mai bun al glicemiei și hemoglobinei glicate HbA1c, dar și prevenirea complicațiilor diabetului.

Efectul semaglutidei este creșterea secreției de insulină atunci când glicemia crește.

Ozempic nu reduce glicemia de la început. Poate fi nevoie de 8 săptămâni de tratament pentru a observa acest efect. Dacă scăderea glicemiei nu este cea așteptată, doza de semaglutide va trebui mărită.

Medicamentul reduce riscul de diabet tip 2 cu 60% la persoanele cu prediabet.

În plus, semaglutide acționează și asupra centrilor din creier care controlează apetitul. Efectul este scăderea apetitului și, în consecință, scăderea în greutate.

Află mai mult Ozempic (semaglutide): ce efect are asupra greutății corporale?

Reduce semaglutida consumul de alcool?

Există deja relatări ale pacienților diabetici care au tratament cu Ozempic că au observat scăderea tendinței de a consuma alcool de când au început să ia acest medicament.

Cercetătorii de la Universitatea Gothenburg au testat efectul pe un lot de șoareci, animale de experiență.

Timp de 9 săptămâni șoarecii au primit alcool 3 zile pe săptămână pentru a se crea dependența.

Ulterior șoarecii au primit semaglutide și s-au măsurat efectele asupra consumului de alcool.

Autoarea principală a studiului, Prof. Elisabet Jerlhag, explică:

Am observat că semaglutide reduce consumul de alcool la șoareci, la ambele sexe. Reducerea este la jumătate față de cantitatea consumată anterior.”

Odată oprit consumul de alcool, efectul se menține chiar dacă este întrerupt tratamentul cu semaglutide

Cercetătorii au testat ulterior în ce măsură efectul semaglutidei se menține la șoareci după o perioadă de abstinență. Șoarecii au fost opriți de la consumul de alcool timp de 9 zile și apoi li s-a administrat semaglutide.

A fost urmărit apoi efectul reintroducerii alcoolului. În ce măsură șoarecii s-au întors la consumul de dinainte de abstinență.

Efectul semaglutidei a fost promițător la ambele sexe. Recăderea în dependența de alcool nu s-a produs.

Recăderea este o mare problemă la pacienții dependenți de alcool. Ei se abțin o perioadă de la consumul de alcool, perioada albă, dar ulterior beau mai mult decât înainte de abstinență. […]. Această evoluție este prevenită cu semaglutide. ” spune Prof. Jerlhag, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii sunt optimiști privitor la faptul că rezultatele obținute la șoareci vor putea fi reproduse și la oameni. Și alte tratamente de până acum, indicate la dependența de alcool, au fost testate mai întâi la șoareci dovedindu-și eficiența ulterior și la oameni.

Ciroza hepatică – o consecință a consumului de alcool

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente