Licopen este pigmentul care dă culoarea specifică a roșiilor, pepenelui roșu sau grefului roșu. Licopenul este și unul din cei mai importanți antioxidanți care ne protejează de diferite afecțiuni cronice.
Antioxidanții sunt molecule care luptă cu radicalii liberi din organism. Radicalii liberi produși în diferite reacții chimice alterează structura celulelor și, în timp, conduc la afecțiuni precum cancerul și afecțiunile cardiace.
Licopen: Beneficii presupuse
Alimentația bogată în fructe și legume are beneficii dovedite clinic în prevenirea unor afecțiuni de care ne temem.
Fructele și legumele care conțin licopen au făcut obiectul a numeroase studii și rezultatele sunt încurajatoare, chiar dacă nu se poate afirma cu exactitate că efectele de reducere a riscurilor se datorează doar licopenului sau și altor fitonutrienți.
Despre licopen se afirmă că:
- poate reduce riscul de cancer, mai ales cancer de prostată sau pulmonar
- poate contribui substanțial la sănătatea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale
- poate reduce riscul de cancer de piele prin reducerea efectului radiațiilor UV asupra pielii
- poate reduce nivelul LDL-colesterol sau colesterolul rău
- poate stimula fertilitatea la bărbați
- poate reduce intensitatea durerilor cronice similar medicamentelor antiinflamatoare
- poate crește densitatea osoasă
Specialiștii nu pot face o recomandare exactă a cantității de licopen necesară zilnic. Dar, în general, se consideră că o cantitate între 9-21 mg/ zi ar fi suficientă pentru a obține beneficiile enumerate.
Alimentația de tip mediteranean ne crește șansele de a consuma mai mult licopen precum și alți fitonutrienți. În Italia unde populația este recunoscută pentru consumul constant de fructe și legume, consumul de licopen este estimat la 7,5 mg/ zi.
Află mai mult ⮕ Dieta mediteraneană: 9 beneficii pentru care este dieta nr. 1
Top 5 alimente cu licopen
Bulion

Bulionul sau sucul de roșii preparat din roșii la care se îndepărtează coaja și semințele și se fierb minimum 2 ore este una din sursele cele mai importante de licopen.
Două linguri cu suc de roșii sau bulion pot aduce aproximativ 25 mg licopen.
Bărbații care consumă cel puțin 2 porții de suc de roșii pe săptămână au un risc de cancer de prostată cu 30% mai mic decât populația generală, afirmă unele cercetări.
Roșii

Roșiile sunt sursa cea mai cunoscută de licopen. Cel mai mult licopen conțin roșiile uscate la soare. Mai mult decât roșiile proaspete și decât bulionul.
Absorbția licopenului pe care îl aduc fructele și legumele este favorizată de prezența simultană a grăsimilor în ceea ce mâncăm. De exemplu, combinația roșii cu ulei de măsline dintr-o salată, favorizează absorbția licopenului pe care-l conțin roșiile.
Află mai mult ⮕ Salată cu roșii cherry, spanac și felii de zucchini rumenite pe grătar
Pepene roșu

Pepenele roșu este o sursă delicioasă de licopen, dar aduce și potasiu, vitamina C și vitamina A. În plus, ne hidratează perfect și fără aport mare de calorii.
Pepenele roșu este integral comestibil, inclusiv coaja și semințele.
O cană plină cu bucăți de pepene roșu aduce 13 mg de licopen.
Află mai mult ⮕ Pepene roșu: beneficii, precauții, rețete inedite
Grepfrut roșu

Grepfrutul roșu nu are așa de mult licopen ca și roșiile sau pepenele. O cană cu bucăți de grepfrut aduce cam jumătate din cantitatea de licopen pe care o aduce o cană cu bucăți de pepene roșu.
În schimb este o sursă bună de vitamina C și vitamina A.
Află mai mult ⮕ Ce medicamente nu poți să iei când bei suc de grepfrut?
Caise

Caisele, în special cele uscate, sunt o sursă bună de licopen, chiar dacă nu depășesc roșiile. Aproximativ 30 de caise uscate aduc o cantitate de licopen similară unei roșii.
Alte fructe care conțin licopen, dar care nu fac parte din consumul regulat la noi în țară sunt: papaya, guava, mango, smochinele ș.a.
Citește mai departe…
Antioxidanții: cum ne protejează de cancer și boli de inimă?
4 remedii naturale pentru prevenirea cancerului de prostată
Alicina din usturoi și leurdă: cum să obții toate beneficiile?
Hreanul: la ce ajută și cum să-l folosești?
Suc de țelină: ce vitamine și minerale câștigi?
Bibliografie
- Dietary lycopene intake and risk of prostate cancer defined by ERG protein expression.Am J Clin Nutrition. 2016.
- Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2021.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central: Tomatoes, red, ripe, raw.
- The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021.
- Lycopene and Vascular Health. Front Pharmacol. 2018