Top 5 alimente cu licopen de care putem profita vara

Licopen este pigmentul care dă culoarea specifică a roșiilor, pepenelui roșu sau grefului roșu. Licopenul este și unul din cei mai importanți antioxidanți care ne protejează de diferite afecțiuni.

Antioxidanții sunt molecule care luptă cu radicalii liberi din organism. Radicalii liberi produși în diferite reacții chimice alterează structura celulelor și, în timp, conduc la afecțiuni precum cancerul și afecțiunile cardiace.

Licopen: Beneficii presupuse

Alimentația bogată în fructe și legume are beneficii dovedite clinic în prevenirea unor afecțiuni de care ne temem.

Fructele și legumele care conțin licopen au făcut obiectul a numeroase studii și rezultatele sunt încurajatoare, chiar dacă nu se poate afirma cu exactitate că efectele de reducere a riscurilor se datorează doar licopenului sau și altor fitonutrienți.

Despre licopen se afirmă că:

Specialiștii nu pot face o recomandare exactă a cantității de licopen necesară zilnic. Dar, în general, se consideră că o cantitate între 9-21 mg/ zi ar fi suficientă pentru a obține beneficiile enumerate.

Alimentația de tip mediteranean ne crește șansele de a consuma mai mult licopen precum și alți fitonutrienți. În Italia unde populația este recunoscută pentru consumul constant de fructe și legume, consumul de licopen este estimat la 7,5 mg/ zi.

Află mai mult Dieta mediteraneană: 9 beneficii pentru care este dieta nr. 1

Top 5 alimente cu licopen

Bulion

Bulionul sau sucul de roșii preparat din roșii la care se îndepărtează coaja și semințele și se fierb minimum 2 ore este una din sursele cele mai importante de licopen.

Două linguri cu suc de roșii sau bulion pot aduce aproximativ 25 mg licopen.

Bărbații care consumă cel puțin 2 porții de suc de roșii pe săptămână au un risc de cancer de prostată cu 30% mai mic decât populația generală, afirmă unele cercetări.

Roșii

roșii cu licopen

Roșiile sunt sursa cea mai cunoscută de licopen. Cel mai mult licopen conțin roșiile uscate la soare. Mai mult decât roșiile proaspete și decât bulionul.

Absorbția licopenului pe care îl aduc fructele și legumele este favorizată de prezența simultană a grăsimilor în ceea ce mâncăm. De exemplu, combinația roșii cu ulei de măsline dintr-o salată, favorizează absorbția licopenului pe care-l conțin roșiile.

Află mai mult Salată cu roșii cherry, spanac și felii de zucchini rumenite pe grătar

Pepene roșu

Pepenele roșu este o sursă delicioasă de licopen, dar aduce și potasiu, vitamina C și vitamina A. În plus, ne hidratează perfect și fără aport mare de calorii.

Pepenele roșu este integral comestibil, inclusiv coaja și semințele.

O cană plină cu bucăți de pepene roșu aduce 13 mg de licopen.

Află mai mult Pepene roșu: beneficii, precauții, rețete inedite

Grepfrut roșu

Grepfrutul roșu nu are așa de mult licopen ca și roșiile sau pepenele. O cană cu bucăți de grepfrut aduce cam jumătate din cantitatea de licopen pe care o aduce o cană cu bucăți de pepene roșu.

În schimb este o sursă bună de vitamina C și vitamina A.

Află mai mult Ce medicamente nu poți să iei când bei suc de grepfrut?

Caise

Caisele, în special cele uscate, sunt o sursă bună de licopen, chiar dacă nu depășesc roșiile. Aproximativ 30 de caise uscate aduc o cantitate de licopen similară unei roșii.

Alte fructe care conțin licopen, dar care nu fac parte din consumul regulat la noi în țară sunt: papaya, guava, mango, smochinele ș.a.

Antioxidanții: cum ne protejează de cancer și boli de inimă?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente