Pepenele galben, ca și pepenele roșu, este un fruct foarte bun pentru rehidratare când temperaturile sunt ridicate. În același timp este și o sursă de beta caroten, potasiu, vitamina C și alți nutrienți valoroși.
Putem consuma pepenele galben ca atare sau îl putem încorpora în diferite rețete de smoothie și salate. De exemplu, într-o salată condimentată, pepenele galben balansează gustul și oferă salatei o aromă în plus.
Oricine poate consuma pepene galben, chiar și persoanele cu diabet dacă sunt atente la dimensiunea porției.
Ce vitamine câștigi de la pepenele galben?
Vitamina C
Pepenele galben este foarte bogat în vitamina C. O cană (240 ml) cu bucăți de pepene galben acoperă 72% din necesarul zilnic de vitamina C.
Vitamina C face parte dintre antioxidanți, compuși chimici care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi de oxigen. Stresul oxidativ (acțiunea radicalilor de oxigen asupra celulelor) este considerat o cauză principală de apariție a multor boli cum sunt bolile cardiace sau diferite tipuri de cancere.
La persoanele cu nivel ridicat al vitaminei C în sânge s-a observat și reducerea markerilor inflamatori cum este proteina C reactivă.
Vitamina C nu este singurul antioxidant din pepenele galben. Luteina și zeaxantina sunt alți doi antioxidanți care au efecte benefice asupra vederii. Specialiștii consideră că luteina și zeaxantina ar putea avea un efect protectiv față de degenerescența maculară, o afecțiune a vederii legată de avansarea în vârstă și pentru care momentan nu există tratament.
Vitamina A
Pepenele galben conține beta caroten care se convertește în organism în vitamina A. O porție de pepene galben acoperă 33% din necesarul zilnic de vitamina A, importantă pentru vedere, reproducere și imunitate.
Vitamina B9 (folat/ acid folic)
Folatul este una din vitaminele B esențiale, necesară producției de globule roșii și albe în măduva osoasă, producția de ADN și ARN sau transformarea carbohidraților în energie.
Aportul de folat este esențial în perioadele de creștere, în sarcină, copilărie și adolescență.
Află mai mult ⮕ Acid folic: beneficii, efecte secundare, interacțiuni
Ce minerale câștigi consumând pepene galben?
Potasiu
O porție de o cană cu bucăți de pepene galben aduce 10% din necesarul zilnic de potasiu.
Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pepenele galben este totodată sărac în sodiu, un alt efect favorabil la hipertensivi.
Alte minerale conținute în cantități variabile:
Pepenele galben: beneficii
Pepenele galben este o alegere bună fie că suntem tineri și sănătoși, fie că am avansat în vârstă și avem unele afecțiuni.
Prin combinația de fitonutrienți vitamine și minerale esențiale, pepenele galben contribuie la prevenirea apariției unor afecțiuni sau împiedică agravarea lor.
Beneficii:
Hidratare – pepenele galben conține aproape la fel de multă apă ca și pepenele roșu.
Protecția vederii – prin aportul de beta caroten și vitamina A, ajută la prevenirea degenerescenței maculare, dar contribuie și la combaterea sindromului de ochi uscați.
Ajută la prevenirea astmului – participă la acest efect beta carotenul, vitamina A și colina, un alt fitonutrient al pepenelui.
Reduce tensiunea arterială – prin aportul de potasiu
Stimulează digestia pentru că este o sursă foarte bună de fibre.
Sănătatea pielii și a părului – se mențin datorită aportului de vitamina A și vitamina C.
Stimulează sistemul imunitar mai ales prin aportul de vitamina C.
La ce să fim atenți?
Structura cojii pepenelui galben favorizează contaminarea cu germeni, mai ales cu Salmonella. Infecția cu Salmonella provoacă crampe, diaree și febră și poate duce la complicații grave.
Este recomandabil să spălăm coaja, să tăiem bucățile de pepene și să le detașăm de coajă și să le păstrăm măcar 1 oră la frigider înainte de consum.
Citește mai departe…
Fructe indicate la diabet și dimensiunea porției
Pepene roșu: beneficii și rețete inedite
Antioxidanții: cum ne protejează de cancer și boli de inimă?
Efectele vitaminei C asupra pielii
Surse naturale de vitamina A
Bibliografie
- Melons, cantaloupe, raw. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.
- Cantaloupe.Defeat Diabetes Foundation.
- American Academy of Ophthalmology. Four fantastic foods to keep your eyes healthy.
- National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Potassium: Fact sheet for consumers.
- American Heart Association. How potassium can help control high blood pressure.