Exercitiile fizice ne pot ajuta atunci cand avem dureri

Exercitiile fizice constante cresc masa musculară, flexibilizează articulațiile și îmbunătățesc dispoziția psihică. Un studiu recent arată însă că sportul are și un efect neașteptat: crește capacitatea noastră de a tolera durerea atunci când suntem confruntați cu ea.

Studiul a fost condus de cercetători din Norvegia și a inclus date de la 10 732 de participanți cu vârste între 30-87 ani.

Fiecare participant a fost evaluat de 2 ori la distanță de 8 ani.

Toleranța la durere a fost evaluată prin testul presiunii la rece. Este o metodă obișnuită de a aprecia capacitatea unei persoane de a suporta durerea.

Participanții plasează mâna în apă la 3 și o mențin acolo atâta timp cât pot. Cu cât este mai lung intervalul de timp în care reușesc să țină mâna în apă rece, cu atât toleranța la durere este mai mare.

Cercetătorii au constatat că persoanele cele mai active fizic au fost și cele care au suportat durerea cel mai lung interval de timp.

În plus, cei care au practicat exercitiile fizice regulat după primul test, și-au îmbunătățit performanța la al doilea test, efectuat la 8 ani distanță.

Avansarea în vârstă ne scade capacitatea de a suporta durerea, spun cercetătorii. Ar putea fi parte a procesului normal de îmbătrânire.

Totuși, în urma cercetării rezultă că persoanele antrenate fizic păstrează o capacitate mai mare de a tolera durerea chiar dacă au îmbătrânit.

Exercitiile fizice și durerea

Având în vedere rezultatele cercetătorilor norvegieni se poate specula în ce mod acționează exercitiile fizice asupra proceselor de percepție a durerii.

O explicație posibilă este adusă de modificările fiziologice care apar după ce facem mișcare.

Hipoalgezia indusă de sport se referă la reducerea intensității durerilor după un antrenament fizic. După sport, în organism se eliberează endorfine, hormoni care acționează similar analgezicelor opioide și care reduc intensitatea durerii.

Un alt tip de substanțe pe care organismul nostru le produce și de care se folosește sunt endocanabinoidele. Acestea sunt implicate în neuroplasticitate, învățare și memorie, dar și în percepția durerii, reglarea apetitului, digestie și metabolism.

S-a observat mai demult că endocanabinoidele sunt eliberate de organism după exercitiile fizice intense.

Totodată, în ultimele decade studiile au arătat efectele psihoemoționale ale antrenamentului fizic: reducerea anxietății și senzația de euforie. Endocanabinoidele ar putea explica în mare parte aceste efecte.

Află mai mult 5 obiceiuri de dimineață ca să fii în formă toată ziua

Moderația este cuvântul cheie

Exercitiile fizice sunt o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Recomandarea de a ne antrena 30 min/ zi la intensitate moderată este susținută științific.

Antrenamentul fizic de intensitate moderată și practicat regulat poate reduce tensiunea arterială, LDL-colesterolul și sensibilitatea la insulină. Pe lângă asta, ajută la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și articulațiilor.

Excesul nu este bun nici în ceea ce privește sportul. Antrenamentul excesiv poate afecta diverse structuri celulere ca urmare a stresului oxidativ, un lanț de reacții chimice de care trebuie să ne ferim.

Antrenamentul intens favorizează și inflamația. Iar inflamația întreține cercul vicios al stresului oxidativ nociv pentru celule.

Cum să treci cu bine pragul de 50 ani?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente