PEPENE ROȘU. Beneficii, precauții, rețete inedite

Pepene roșu – unul din fructele preferate ale verii – este sărac în calorii și o excelentă sursă de vitamina C, vitamina A și licopen, fără să fie la fel de acid ca și citricele sau roșiile, alte surse importante de vitamina C și licopen.

O cană plină cu bucăți de miez de pepene (aproximativ 150 g) aduce:

  • 46 calorii
  • 0,2 g grăsimi
  • 1,5 mg sodiu
  • 11,5 g carbohidrați
  • 0,6 g fibre
  • 9,4 g zaharuri
  • 0,9 g proteine
  • 12,3 mg vitamina C
  • 42,6 mg vitamina A
  • 170 mg potasiu
  • 6890 micrograme licopen

De ce este bine să consumăm pepene roșu?

Ne ajută să ne hidratăm optim

Pepenele roșu este 92% apă, deci este ușor să ne hidratăm consumându-l.

După sport, putem presăra puțină sare pe felia de pepene și câștigăm dintr-o dată carbohidrați, electroliți și apă. Ne va ajuta să ne refacem energia rapid.

Aduce cantități importante de vitamine și minerale

Pepenele roșu bine copt este o sursă bună de vitamina C și vitamina A.

Vitamina C favorizează vindecarea rănilor și susține sistemul imunitar. Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor.

În plus, beneficiem de vitamina B1, B6, acid pantotenic și biotină.

Potasiul face parte din mineralele esențiale care contribuie la menținerea balanței corecte a apei în organism și contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Conține antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ne susțin în lupta cu multe afecțiuni. Pepenele roșu are licopen, un fitonutrient care s-a dovedit eficient în reducerea tensiunii arteriale, conform studiilor clinice.

În plus, licopenul mai este studiat și pentru efectul benefic în prevenirea cancerului de prostată.

Semințele și coaja sunt comestibile

Semințele (proaspete sau uscate) sunt bogate în magneziu, folat și omega 3.

Lipsa de magneziu poate apărea la persoanele cu diabet sau boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă). Dar și la cei care se alimentează nesănătos cu multe produse procesate.

Folatul, dar și magneziul sunt compuși esențiali pentru dezvoltarea normală a sarcinii la femeile gravide.

Pepene roșu pentru vedere

Antioxidanții din pepenele roșu întârzie apariția cataractei și reduc riscul de degenerescență maculară, o afecțiune de vârstă care duce la pierderea vederii.

O singură felie de pepene aduce 11% din necesarul zilnic de vitamina A.

Susține imunitatea

Conținutul important de vitamina C ajută la susținerea imunității. Sistemul imunitar ne ajută în lupta cu infecțiile, dar luptă și cu celulele canceroase.

Tot vitamina C ajută organismul să producă colagenul ce asigură tonusul și elasticitatea pielii și reduce efectele îmbătrânirii.

Reduce febra musculară

Sucul de pepene roșu ne ajută să ne recuperăm mai repede după efortul musscular. Această constatare se poate datora conținutului de citrulină care îmbunătățește fluxul sanguin și funcția musculară.

Află mai mult Antioxidanții. Cum ne protejează de cancer și boli de inimă?

La ce să fim atenți când consumăm pepene roșu?

Indicele glicemic al pepenelui roșu este 76

Indicele glicemic mare înseamnă că glicemia crește rapid după ce consumăm pepene roșu. La persoanele cu diabet, creșterea rapidă a glicemiei nu este recomandabilă și trebuie să fie atente la cantitatea de pepene roșu consumată odată.

Poate favoriza apariția migrenei

Pepenele roșu conține cantități importante de tiramină, un aminoacid care poate declanșa migrena.

Poate provoca simptome digestive la cei cu colon iritabil

Colonul iritabil se manifestă adesea cu balonare, diaree sau constipație în funcție de alimentele consumate.

Pepenele roșu trebuie observat cu atenție și dacă este responsabil de simptome atunci trebuie evitat.

Află mai mult 10 fructe cu carbohidrați puțini utile la diabet și cure de slăbire

Ce este dieta de detoxifiere cu pepene roșu?

Nici dieta cu pepene roșu, nici alte diete de detoxifiere nu au nicio bază științifică. Faptul că producem mai multă urină după ce mâncăm pepene nu înseamnă că ne detoxifiem.

Ficatul și rinichii noștri fac detoxifierea de care avem nevoie și singurul lucru de care trebuie să ne preocupăm este să menținem aceste organe sănătoase.

Află mai mult 10 obiceiuri care ne pot afecta rinichii

Idei de preparare

Putem consuma pepenele roșu ca atare sau îl putem include în diverse rețete de smoothie.

Gustul dulceag îl face foarte potrivit în asociere cu brânza, nucile sau alte surse de proteine.

Coaja conține zaharuri mai puține și mai multe fibre. Tăiată subțire și trasă la tigaie poate fi adăugată în diferite rețete de salate.

Salată cu pepene roșu, avocado și roșii

  • 1 cană cuburi de pepene roșu
  • 1 cană roșii felii
  • 1 avocado tăiat cuburi
  • 1/2 lingură semințe de susan
  • frunze de mentă proaspătă
  • dresing: 3 linguri suc de lămâie, coaja rasă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1 lingură ulei de măsline

Salată cu pepene roșu, brânză feta și măsline ( a la Ottolenghi)

  • 50 ml ulei de măsline, se încălzește în tigaie și se adaugă 1 cățel de usturoi tăiat feliuțe, coajă rasă de lămâie, cimbru și rozmarin, sare și piper. Se prepară pe foc timp de 4-5 min. Apoi se stinge focul și se adaugă 25 măsline Kalamata (100 g). Se pune totul de-o parte până pregătim restul ingredientelor sau, și mai bine, până a doua zi.
  • pregătim în vasul în care dorim să servim salata, 100 g pepene roșu tăiat în cuburi și îndepărtăm semințele dacă dorim
  • peste pepene se adaugă măslinele împreună cu marinata în care au stat și deasupra se presară brânza feta și frunze proaspete de busuioc și mentă

Alimente bune pentru arsuri gastrice

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente