Kefir face parte din produsele lactate cu efecte probiotice benefice pentru flora intestinală. O rețetă de smoothie cu kefir la care folosim și fructe sau legume vine cu un plus de fibre alimentare utile ca să avem un tranzit intestinal bun și beneficii metabolice dovedite.
Smoothie cu kefir și mango: ingrediente
Pentru 2 porții de smoothie cu efect probiotic și aproximativ 200 cal/ porție.
- 1 mango mediu-mare, curățat și tăiat bucăți
- 2 cm rădăcină de ghimbir curățată și răzuită
- 1/2 linguriță de turmeric (curcuma)
- 300 ml kefir
- 2 linguri semințe de dovleac
- 1 lingură miere
- 3-4 cuburi de gheață
Preparare
- Adăugăm toate ingredientele în blender sau în robotul de bucătărie
- Mixăm 15-20 secunde, până ce structura este cremoasă
Efecte benefice ale ingredientelor
Kefirul – are mai multe bacterii bune cu efect probiotic decât iaurtul. În afară de avantajele digestive, kefirul conține calciu și vitamina K2, ambele contribuind semnificativ la sănătatea oaselor.
Mango – un fruct tropical delicios, bogat în vitamine și minerale cum ar fi potasiul și vitamina C.
Mango are în structura sa și cele 2 tipuri de fibre alimentare (solubile și insolubile) care contribuie la menținerea unei flore intestinale normale, reduc capacitatea de absorbție a grăsimilor și reduc LDL-colesterol.
Ghimbirul și turmericul – ambele sunt ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare.
Semințele de dovleac aduc un aport substanțial de zinc benefic pentru imunitate. Aproximativ 100 g semințe de dovleac aduc 6,6 mg zinc, jumătate din necesarul zilnic.
Mierea are peste 180 de compuși bioactivi utili pentru simptomele colonului iritabil, printre altele.
Citește mai departe…
10 rețete de băuturi energizante cu semințe și nuci
Rețete de smoothie cu ingrediente antiinflamatoare
Probiotice: ce sunt și ce tratează?
Care este diferența? Probiotice vs prebiotice
Colon iritabil. Nu mai știi ce să mânânci ca să fie bine?
Bibliografie
- US. Department of Agriculture. Mangos, raw
- US. Department of Agriculture. Ginger root, raw
- US. Department of Agriculture. Spices, turmeric, ground
- Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, et al. Kefir and its biological activities. Foods. 2021
- Dinan TG, Cryan JF. The microbiome-gut-brain axis in health and disease. Gastroenterol Clin North Am. 2017