Miere si propolis: beneficii, compozitie, precautii la diabet

Miere, propolis și lăptișor de matca sunt 3 din cele mai studiate produse apicole. Mierea este cunoscută din antichitate pentru proprietățile vindecătoare care astăzi știm că se datorează efectului antioxidant, proprietăților antiinflamatoare, antimicrobiene și antitumorale. Care dintre aceste efecte sunt dovedite științific?

Mierea conține peste 180 de tipuri diferite de compuși, incluzând apa, zaharuri, proteine, enzime, minerale esențiale, vitamine și o varietate de fitonutrienți.

Compoziția, gustul și culoarea diferitelor tipuri de miere, depind de tipul de floare care este sursă de polen, aria geografică, climat, dar și de tehnica de procesare și stocare a mierii.

Miere, propolis, laptișor de matcă: Compoziție

Mierea este o soluție suprasaturată de zaharuri naturale. Conține 82% carbohidrați, fructoza și glucoza fiind în procente aproape egale.

O lingură de miere cântărește aproximativ 21g și aduce 64 calorii.

Carbohidrați

Caloriile pe care le aduce mierea provin în principal din carbohidrați sau zaharuri. Glucoza și fructoza sunt predominante.

Se estimează că indexul glicemic pentru miere este 58. Comparativ, indexul glicemic al zahărului de masă (sucroză) este 65.

Indexul glicemic indică rapiditatea cu care un aliment crește glicemia. Se consideră alimente cu index glicemic mic cele la care valoarea este sub 50.

O lingură de miere aduce 17g carbohidrați plus vitamine, minerale și antioxidanți.
O lingură de zahăr aduce 13g carbohidrați, fără vitamine, minerale și antioxidanți.

Grăsimi și proteine

Mierea nu conține grăsimi, iar cantitatea de proteine este minimă. Nu poate fi considerată o sursă de proteine.

Componentele bioactive care aduc proprietățile vindecătoare ale mierii sunt în procent de numai 0,5% și sunt reprezentate de acizi fenolici, flavonoide, acid ascorbic, carotenoizi și enzime.

Propolisul este compus 50% din rezine, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% alte componente. Conține 12 tipuri diferite de flavonoizi, dar și vitamina B1, B2, B6, C, E și câteva din mineralele esențiale: magneziu, calciu, potasiu, sodiu, zinc, mangan și fier.

Lăptișorul de matcă conține 50-60% apă, proteine 18%, carbohidrați 15%, lipide, minerale și vitamine.

Ce beneficii aduc mierea și propolisul?

Tusea

Există studii clinice care au demonstrat că mierea calmează tusea.

Mierea poate suprima tusea la copii la fel de eficient ca și unele medicamente: dextrometorfan (Robitussin), difenhidramina (Benadryl). Iar eficiența este de durată mai lungă decât la Albuterol (salbutamol).

Nu se folosește miere la copiii sub 1 an datorită riscului de botulism.

Tuse seacă: 10 Remedii naturale pentru acasă

Colon iritabil

Consumul de miere are impact pozitiv asupra simptomelor colonului iritabil. Consumată pe stomacul gol poate reduce atât diareea, cât și constipația.

Dieta low-FODMAP pentru colon iritabil

Vindecarea rănilor

Propolisul este compus 50% din rezine, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% alte componente. Propolisul stimulează sinteza de colagen, blochează radicalii liberi de oxigen și promovează vindecarea rănilor.

Propolisul și mierea s-au dovedit eficiente și pentru piciorul diabetic, afecțiune în care se știe că rănile se închid greu.

Propolisul a fost utilizat cu succes și pentru unele tipuri de acnee.

Mierea stimulează și ea vindecarea rănilor, chiar și a celor infectate cu bacterii rezistente la antibiotice, Cum este Stafilococul auriu MRSA.

Un studiu clinic a demonstrat eficiența unei mixturi de miere cu ceară de albine și ulei de măsline aplicată pe piele la copiii cu dermatită provocată de scutece sau chiar la cei cu dermatita atopică.

Dermatita atopică: de ce apare și cum putem evita?

Cancer

Mierea nu este considerată un tratament eficient împotriva cancerului. Nu sunt încă argumente științifice pentru asta.

Ceea ce este demonstrat în studii pe animale:

  • induce apoptoza celulelor tumorale (moartea celulelor)
  • inhibă creșterea tumorală
  • reduce inflamația

Infecții

Mierea și propolisul sunt cunoscute din antichitate pentru proprietățile antimicrobiene. Studiile clinice au demonstrat acțiunea pe bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative. De exemplu: E. coli, Psudomonas, Salmonela, ș.a.

Uneori produsele apicole sunt utile dacă sunt aplicate pe piele, alteori în alimentație.

Mierea penetrează ușor țesuturile și datorită proprietăților antibacteriene vindecă aftele bucale și reduce populația de bacterii care provoacă periodontita. sau stomatita.

Este utilă și pentru închiderea eroziunilor provocate de hiperaciditatea gastrică și refluxul gastroesofagian. Mierea este un inhibitor potent al bacteriei care provoacă gastrita și ulcerul (Helicobacter pylori).

Soluțiile cu propolis, de exemplu apa de gură, reduc formarea plăcii bacteriene care cauzează gingivita și periodontita. Pot fi utilizate și la dezinfectarea periuței de dinți.

Arsuri gastrice: 5 măsuri eficiente antireflux

Ce beneficii aduce lăptișorul de matcă?

Pentru lăptișorul de matcă există studii pe animale, dar și câteva studii clinice la oameni care au concluzionat următoarele efecte principale:

  • reducerea simptomelor premenstruale
  • tratamentul problemelor urinare
  • diminuarea simptomelor de menopauză
  • îmbunătățirea funcțiilor cognitive la persoane vârstnice

Ce este mierea de manuka?

Manuka sau Leptospermum scoparium este un arbust care crește în emisfera sudică, iar mierea provine din Noua Zeelandă și Australia.

Beneficiază de un marketing foarte bun, dar nu există dovezi suficiente că mierea de manuka ar fi superioară altui tip de miere organică, neprelucrată, nepasteurizată.

În România sunt producători locali de miere de calitate, dar care nu beneficiază de marketingul mierii de manuka.

miere

Un producător verificat de noi este brandul Dulce de Amara care produce miere de Amorpha (salcâm pitic), miere de rapiță, miere polifloră, dar și produse derivate din miere, homemade: crema cu ciocolată și miere, crema cu gălbenele și propolis sau tinctura de propolis și sucul de cătină cu miere.

Mierea de rapiță are o concentrație mai mare de glucoză în raport cu fructoza. De aceea cristalizează mai repede și are consistența unui șerbet. Se poate întinde pe pâine și servi la micul dejun.

Un alt producător de miere organică, nepasteurizată, de foarte bună calitate este brandul Miere de Hârtibaciu culeasă de albinele din zona Sibiului, cu varietăți de miere de salcâm sau miere de tei și fâneață.

Mierea de salcâm este mult mai deschisă la culoare, aproape transparentă. Are aroma delicată a florilor și cristalizează mult mai târziu decât alte tipuri de miere deoarece conține mai multă fructoză raportată la glucoză.

În plus, utilizată ca îndulcitor, mierea de salcâm nu schimbă gustul ceaiului sau al altor băuturi.

miere

Sunt două exemple de producători de miere pe care nu-i găsiți în magazine. Producția nu este de masă, dar este garantat bio și merită urmăriți pe paginile pe care își promovează produsele.

Poți consuma miere dacă ai diabet?

Mierea este un îndulcitor natural, dar 1 lingură de miere aduce mai mulți carbohidrați și mai multe calorii decât 1 lingură de zahăr de masă.

Și totuși efectul asupra creșterii glicemiei este mai mic la miere decât la zahăr.

Există ipoteza că mierea ar putea stimula creșterea secreției de insulină și astfel scăderea glicemiei.

Dar acest efect apare la consumul a 70-75g miere/ zi, ceea ce pentru o persoană cu diabet zaharat este foarte mult din punct de vedere al cantității de carbohidrați. Glicemia ar crește oricum până când ar apărea stimularea secreției de insulină.

Persoanele cu diabet trebuie să consume miere cu moderație și doar dacă diabetul nu este dezechilibrat.

Spre deosebire de alți îndulcitori, mierea vine cu potențiale efecte benefice: antioxidant, antiinflamator, antitumoral. Dar controlul glicemiei este principalul obiectiv în diabet tip 1 sau tip 2.

Persoana cu diabet este preferabil să aleagă mierea naturală, neprelucrată, organică, dintr-o sursă de încredere. Mierea comercializată în magazin poate conține zahăr adăugat.

Sunt dovezi științifice, obținute prin studii clinice, că, în aplicație locală, pe tegument, mierea și propolisul ajută la tratarea leziunilor piciorului diabetic.

Piciorul diabetic: semne de gravitate și prevenire

Pot fi utilizate produsele apicole în locul tratamentelor medicamentoase?

Proprietățile mierii și ale celorlalte produse apicole sunt demonstrate și verificate în timp, în practică. Studiile clinice riguroase la oameni sunt încă puține.

Sunt cunoscute în parte și mecanismele prin care acționează mierea, iar efectele ei benefice sunt plauzibile chiar dacă nu sunt încă suficient susținute cu dovezi.

Varietatea produselor apicole, denaturarea lor în procesul de fabricare sau de conservare împiedică stabilirea unor cantități standard eficiente în anumite afecțiuni.

De aceea, consumul de miere nu poate exclude tratamentul indicat de medic.

În schimb, consumul constant de miere în cantități care să nu ne dea glicemia peste cap, poate interveni în prevenirea afecțiunilor sau în creșterea potenței celorlalte tratamente.

10 tratamente naturale pentru ten și păr

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente