Rețete cu urzici din cartea lui Radu Anton Roman

Primăvara românească este semnalizată nu atât de ghiocei și ploaia de aur, cât de urzici, ștevie și lobodă, măcriș și frunze de păpădie, ne spune scriitorul Radu Anton Roman în cartea sa de bucate. ”Nu e casă românească – chiar și din cele mai simandicoase – în care să nu fiarbă o verzitură din asta vagaboandă.

Tot din cartea sa ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești” aflăm și câteva credințe populare despre urzici, ceea ce face farmecul rețetelor de bucate prezentate de Radu Anton Roman:

– urzica se numește popular buruiana lui Marț și este asemuită cu iutele și puternicul zeu Marte pentru calitățile sale deosebite: rezistența la frig și la secetă, prezența perilor urticanți, valoarea terapeutică)

– urzica este o plantă sacră mâncată în anumite zile sau perioade ale primăverii: Dochia, Săptămâna Patimilor din postul Paștelui și altele

– pentru a fi iuți și sănătoși tinerii se sorcovesc cu frunze de urzică în zilele de Sângeorz și de Paște.

Perioada în care înfloresc urzicile (aprilie) se mai numește și Nunta Urzicilor și este un semnal că urzicile nu mai pot fi folosite la mâncare.

Iată rețetele cu urzici exact cum sunt prezentate în carte:

Ciorbă de urzici

Ingrediente

• 0,5 kg urzici
• 1 căpățână mică de usturoi
• 200 ml iaurt (facultativ)
• leuștean, piper, sare
• 1 ou (facultativ)
• 1 ceapă
• 1 lingură orez
• 1 litru borș
• 1 linguriță de hrean ras

Preparare

• Se spală bine urzicile, se îndepărtează tulpinele mai groase, se opăresc,
se toacă
• Se taie ceapa mărunt
• Se pune totul la fiert în 2 l apă clocotită
• Se toacă usturoiul
• După 30 minute se adaugă orezul
• Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorbă și usturoi pisat
• După ce orezul a fiert un sfert de oră, se pune borșul cu hrean
• Se toacă leușteanul
• Dacă a fiert și borșul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul bătut, câteva
clocote, se ia de pe foc
• Se presară leuștean

Urzici la cuptor

Ingrediente

  • 1 kg urzici tinere
  • 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava
  • 4 ouă
  • 200 g telemea de brăila
  • 1 pahar cu lapte
  • 4 linguri de făină
  • 1 ceașcă orez cu bob lung
  • piper

Preparare

• Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au nisip și vietăți, se pun la
fiert
• Ouăle se bat bine cu făina, laptele, untul, piperul, până se fac pastă și
spumă
• Se spală, se fierbe orezul
• S-au muiat urzicile? Se scot, se scurg, se toacă, se amestecă cu orez
fiert și pastă de ouă
• Cratița se unge bine cu unt
• Se aștern urzicile cu orez
• Deasupra se rade brânza

În cuptorul cu foc mărunt vor sta o juma’ de orã, să se-nchege și să se
aureascã brânza, și sã aibă berea timp să se răceascã sloi
.”

Drob de urzici

Ingrediente

• 1 poală de urzici
• 6 cepe
• 1 căpățână de usturoi
• 12 ouă
• 2 linguri unt
• sare, piper
• cimbru și mărar verde
• 1 coșuleț de ciuperci de vară (bureți de rouă, urechiușe, vinețele, iuțari)

Preparare

• Urzicile grijite bine se pun la fiert 1 sfert de oră în apă clocotită
• Cepele se toacă, bob de porumb, și se pun la călit în unt
• Ciupercile se taie cât de mărunt și se pun peste ceapa aurie, să se
călească 20 de minute
• Se sărează, se piperează mâncarea din când în când
• Usturoiul, mărarul și, cimbrul se pisează pastă
• Urzicile se scurg bine și se toacă
• Se bat ouăle, se învârt bine cu usturoi, mărar și urzici și se amestecă cu
ciupercile; se aranjează într-o formă de cozonac
• Se pun în cuptor, la foc molcom, să se închege și să se rumenească
(vai, ce bune sunt!)

Taină: În loc de urzici, merge la drob orice buruiană: ștevie, lobodă, știr,
păpădie, podbal etc.

Borș de urzici

Ingrediente

• 1 poalã plină de urzici
• 1 litru de borș
• 2 ouă
• 1 lingură de făină
• 1 cană cu lapte
• 3 linguri untdelemn
• leuștean
• sare
• zarzavat: ceapă, morcov, păstârnac, țelină, pătrunjel

Preparare

• Se grijesc urzicile, se rup frunzele de codițe și se pun 10 minute la fiert
în 1 litru apă
• Zarzavatul se toacă și se pune la călit
• Când s-a-nmuiat se scoate cu supiera și se pune peste urzici, lăsându-le
sã clocotească
• Se pune borșul la fiert, separat
• Se bate laptele cu 2 ouă
• În uleiul rămas se pune făina la rumenit, se stinge cu lapte
• Se adaugã la ciorbã borșul și laptele cu făina, se lasã sã clocotească 5
minute
• Se toacă leușteanul
• Ciorba se potrivește de sare, se presară leușteanul

Cartea ne învață că urzicile din care se face borșul se opăresc înainte de a se pune la fiert în borș, căci altfel nu se mai înmoaie, rămân tari ca și cum ar fi nefierte.

Citește mai departe…

5 rețete cu dovleac, testate și ușor de pregătit
Chec cu ciuperci. Rețetă delicioasă în 3 pași
Salata de rucola cu parmezan și carne de vită la grătar
Cartofi dulci cu cremă de brânză și avocado
Salată cu mango, roșii cherry, ceapă roșie și pătrunjel

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente