Turmeric. La ce ajută și cum să-l incluzi în alimentație?

Turmeric sau Curcuma longa este o plantă din familia ghimbirului, nativă în Asia. Rădăcina turmericului este utilizată ca și condiment sau în medicina tradițională.

Curcumina este componenta majoră a turmericului, iar gustul, culoarea și proprietățile vindecătoare se datorează acestei substanțe.

Curcumina este un polifenol cu un spectru larg de utilizări: antioxidant, antiinflamator, anti-cancer, antidiabetic, anti-alergic sau neuroprotectiv.

Turmericul este ingredientul major în pudra curry utilizată ca și condiment. Dar există și pudra de turmeric la raionul de condimente.

O linguriță de turmeric condiment conține aproximativ 200 mg curcumină.
În timp ce suplimentele cu extract de turmeric au 500-1000 mg curcumină/ capsulă.

De aceea, este puțin probabil ca utilizarea turmericului în rețete culinare să aibă efecte similare celor obținute în studii clinice cu extractul de turmeric.

Turmeric: Beneficii

Curcumina este considerată de mulți consumatori și de practicanți ai medicinei alternative ca fiind un ingredient util ca antiinflamator și antioxidant.

Cercetătorii au investigat potențialele efecte benefice, dar rezultatele sunt încă inconsistente.

Totuși, turmericul este utilizat de secole în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică indiană.

Iar dacă nu țintim neapărat tratarea unei afecțiuni, ci doar utilizarea unor ingrediente binefăcătoare, turmericul este o bună alegere.

1. Artrita

Cele mai multe studii au testat capacitatea turmericului de a diminua durerea din osteoartrită și poliartrita reumatoidă.

O analiză a mai multor studii publicată în 2016 a concluzionat că sunt suficiente dovezi care să susțină utilizarea extractului de turmeric – 1000 mg/ zi – în tratamentul artritei.

Într-un alt studiu, din 2017, s-a observat că aceeași doză de 1000 mg/ zi curcumină, utilizată pentru 12 săptămâni, aduce beneficii similare ibuprofenului în tratarea durerii din artrită.

2. Sindrom premenstrual

Sindromul premenstrual reprezintă un grup de simptome provocate de variațiile hormonale ce însoțesc ciclul menstrual.

Simptomele sindromului premenstrual includ: durere abdominală, durere de spate, durere de cap. Dar și senzație de tensiune la nivelul sânilor, oboseală, anxietate.

Un studiu din 2015 a inclus 70 de femei care au format 2 grupuri.

Primul grup la care s-au administrat 2 capsule de curcumina/ zi, începând cu 7 zile înainte de ciclu. Administrarea a continuat și în primele 3 zile ale ciclului.

În al doilea grup s-a administrat placebo, după aceeași schemă.

La finalul studiului, s-a constatat o reducere semnificativă a simptomelor sindromului premenstrual în grupul cu turmeric.

Află mai mult Sindrom premenstrual. Remedii verificate științific

3. Piele

Turmericul încorporat în creme sau geluri este utilizat pentru a trata diferite afecțiuni ale pielii.
Utilizarea se bazează tot pe efectul antiinflamator și antioxidant al curcuminei.

Se afirmă că aplicarea topică ajută la granulare și formarea de țesut nou, la vindecarea leziunilor.
Eficiența nu este încă dovedită clar.

În țările asiatice utilizarea curcuminei pentru tratamentul eczemei este o practică obișnuită.

Cremele și gelurile cu extract de turmeric mai sunt folosite și pentru:

Află mai mult Mâncărimi de piele. Cauze și remedii simple

4. Alte afecțiuni pentru care se folosește turmericul

Oamenii folosesc turmericul și pentru alte afecțiuni. Dar fără să existe suficiente dovezi științifice.

Află mai mult 10 condimente și ierburi aromatice cu proprietăți vindecătoare

Turmeric: Efecte secundare posibile

Consumul de turmeric este, în general, sigur. Alergiile sunt rare.

Este greu să apară efecte secundare dacă folosim turmericul ca și condiment. Doza este mică.

În schimb, dacă alegem suplimentele alimentare, trebuie să cunoaștem efectele nedorite.

Consumul de doze mari (peste 1500 mg/ zi) și pentru perioade îndelungate poate genera probleme gastrointestinale, greață, amețeală, diaree.

Turmericul poate influența coagularea sângelui. Dacă există și un tratament anticoagulant în paralel, trebuie cerut sfatul medicului la consumul de suplimente alimentare.

Dacă urmează o intervenție chirurgicală, problemele de coagulare sunt importante și trebuie discutate cu medicul înainte de operație.

Turmericul mai poate genera scăderea glicemiei la persoanele cu diabet.
Sau agravarea litiazei biliare.

Atenție la sursa de turmeric

Un articol apărut recent în The Economist avertizează asupra riscului mare de intoxicație cu plumb la un consum regulat de turmeric sub diverse forme (pudră curry, pudră de turmeric, curcuma) și care provine din țările Asiei de Sud.

Aproximativ 75% din producția de turmeric/ curcuma provine din India. Iar consumul în țările asiatice este mare, atât pentru aromă, cât și pentru proprietățile antiinflamatoare.

Cercetătorii au constatat că pentru a intensifica culoarea galben-aurie a rizomilor de curcuma, producătorii folosesc cromat de plumb, o neurotoxină.

Această practică explică de ce Asia de Sud are cea mai mare rată de intoxicație cu plumb din lume. Problemele cardiace și afectarea creierului sunt specifice intoxicației cu plumb, iar copiii sunt în mod special sensibili.

Se estimează că cel puțin 1,4 mil de decese au fost provocate de intoxicația cu plumb doar în 2019 în regiunea Asiei de Sud.

Turmeric: cum îl incluzi în alimentație?

Dieta anti-inflamatoare este denumirea unui regim alimentar care se bazează pe ingrediente antiinflamatoare. Turmericul este unul din aceste ingrediente, dar nu singurul.

Principiile dietei anti-inflamatoare:

  • consumă zilnic 5-9 porții de fructe și legume bogate în antioxidanți; o porție înseamnă, de exemplu, 1 măr de dimensiuni medii
  • înlocuiește carnea roșie (porc, vită) cu carne slabă de pasăre, pește sau surse vegetale de proteine
  • înlocuiește cerealele rafinate cum sunt pâinea și produsele de patiserie, cu cereale integrale ca ovăz, quinoa, orez brun
  • folosește condimente cu efecte antiinflamatoare: usturoi, ghimbir, turmeric
  • nu pregăti prea des alimente prăjite, ci înăbușite, la grătar sau la cuptor.

Cantitatea de curcumina din condimente este relativ redusă. Dar suplimentele alimentare nu au aprobarea de a fi comercializate în scopul tratării vreunei boli.

Adoptarea unei diete echilibrate care să aducă permanent nutrienți de calitate rămâne metoda cea mai bună de a ne menține sănătoși.

Ghimbirul. Beneficii, efecte secundare, interacțiuni

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

alimente care cauzează inflamație

Alimente care cauzează inflamație

0
Inflamația este o reacție normală a corpului nostru care se apără de diverși agresori. Datorită inflamației organismul repară leziunile și se vindecă. Există însă și situații care cauzează inflamație dintr-o eroare, cum sunt bolile...
tipuri de depresie

Tipuri de depresie: semne caracteristice

0
Depresia este o afecțiune frecventă, dar există mai multe tipuri de depresie cu simptome caracteristice și grade diferite de severitate. Dacă nu luăm măsuri, depresia ne afectează sentimentele, gândurile și desfășurarea activităților zilnice. Nu există...
simptomele depresiei

Simptomele depresiei grăbesc pierderea memoriei

0
Simptomele depresiei și scăderea memoriei sunt legate între ele și se influențează reciproc. Datele adunate în peste 16 ani de la 8268 de adulți arată că depresia poate să preceadă diminuarea memoriei, iar memoria...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -