Constipația de stres

Constipația de stres poate fi cauzată direct de hormonii de stres eliberați în organism și care influențează mișcările intestinale, dar și de faptul că persoanele stresate sunt mai frecvent neatente la comportamentele ce generează constipație: dieta nesănătoasă, sedentarismul sau deshidratarea.

Un nivel crescut de stres poate provoca sau poate agrava simptomele gastrointestinale cum sunt greața, durerea de stomac, diareea sau constipația. Cercetătorii au identificat numeroase conexiuni între creier și sistemul digestiv care pot justifica constipația la stres.

Constipație înseamnă mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Mișcările intestinale sunt încetinite, pot apărea crampe abdominale și senzația că intestinul nu se golește complet.

Sunt mulți factori care provoacă constipație printre care deshidratarea, sedentarismul sau alimentația săracă în fibre.

Și stresul poate fi una din cauzele de constipație, atunci când impactul emoțional al situațiilor stresante ajunge să provoace simptome fizice.

Constipația de stres: cum se explică?

Într-un studiu clinic dedicat acestui subiect, cercetătorii au identificat mai multe moduri în care stresul poate duce la constipație.

În situațiile stresante, glandele corticosuprarenale (de la polul superior al rinichilor) secretă în sânge un hormon numit adrenalină (epinefrină) obligatoriu pentru ca să putem face față la stres.

Unul din efectele adrenalinei este dirijarea sângelui preponderent către organele vitale cum sunt inima și plămânii. Aportul de sânge către intestine diminuează și mișcările intestinale diminuează fiind posibilă constipația la stres.

Ca răspuns la stres, organismul produce factorul eliberator al corticotrofinei (CRF) chiar la nivelul intestinului. CRF este un hormon care acționează direct asupra intestinului și poate avea atât efect de accelerare a tranzitului intestinal (diaree), cât și efectul invers de încetinire a tranzitului și constipație.

Este posibil ca stresul să afecteze și populația de bacterii bune care formează flora intestinală (microbiomul intestinal). Reducerea varietății de bacterii utile poate încetini digestia și poate constribui la apariția constipației la stres.

S-a observat și faptul că afectarea digestiei și constipația la stres sunt posibile și la copii și tineri. Experiențele stresante cum ar fi pierderea unui examen, o boală cronică sau faptul că unul din părinți își pierde jobul sunt mai frecvent asociate cu constipația.

Află mai mult Flora intestinală: cum ne influențează și cum o influențăm?

Cum se tratează constipația de stres?

Măsurile pe care le luăm de obicei când suntem constipați, cum ar fi laxativele, nu sunt suficiente în cazul constipației de stres pentru că nu se adresează cauzei.

Două tipuri de măsuri sunt utile în cazul în care suspectăm că stresul este cauza constipației:

Măsuri de reducere a stresului

În afara acestor măsuri, persoanele cu anxietate sau depresie pot beneficia substanțial de colaborarea cu un specialist. Terapia prin conversație sau cognitiv-comportamentală este una din metodele eficiente de îmbunătățire a reacțiilor noastre la stres.

Află mai mult Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde

Măsuri care îmbunătățesc tranzitul intestinal

Poate stresul să agraveze alte afecțiuni digestive?

Stresul psihologic poate provoca simptome fizice și este posibil implicat în agravarea unor afecțiuni digestive.

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune funcțională, fără să poată fi identificată o cauză organică. Se manifestă cu crampe abdominale, balonare și alternativ cu diaree sau constipație.

Cauzele colonului iritabil nu sunt exact cunoscute, dar se presupune că și stresul psihologic joacă un rol important în apariția și agravarea simptomelor. În plus, disbioza provocată de stres poate contribui la colonul iritabil cu constipație.

Disbioza reprezintă dezechilibrul florei intestinale cu reducerea varietății de bacterii și a numărului total al acestora. Numeroase cercetări arată implicarea disbiozei în apariția sindromului metabolic, obezității și chiar a unor afecțiuni autoimune cum este poliartrita reumatoidă.

Citește mai departe…

Constipația cronică: remedii eficiente și prevenire
Laxative naturale ca să scapi de constipație fără medicamente
Kiwi pentru constipație și colon iritabil
Constipația la copii: cauze și remedii eficiente
Constipația la menopauză

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente