Constipația în sarcină

Constipația în sarcină este un simptom frecvent datorat schimbărilor fizice și hormonale. Se întâmplă mai frecvent în primul trimestru de sarcină, dar poate apărea și ulterior. Prevenția constipației apărute în sarcină este de preferat tratamentelor cu laxative.

Alimentația săracă în fibre, deshidratarea și activitatea fizică mai redusă contribuie la agravarea constipației în sarcină. Aproximativ 50% din femeile gravide au acest simptom.

De ce apare constipația în sarcină?

Creșterea nivelului de progesteron (hormon) care relaxează toată musculatura, inclusiv de-a lungul tractului digestiv, este principalul motiv pentru care apare constipația. Alimentele se deplasează mai încet prin intestin.

În același timp, vasele de sânge se dilată în sarcină, ceea ce face necesar un consum de apă mai mare decât cel cu care ești obișnuită. Altfel poate apărea deshidratarea care duce la constipație și dureri de cap.

Constipația este mai frecventă în primul trimestru de sarcină, dar poate apărea și ulterior prin creșterea volumului uterului care apasă pe colon și rect.

O altă cauză de constipație pot fi suplimentele cu fier care sunt eventual indicate de medic pentru a corecta anemia de sarcină.

Controalele medicale regulate pe parcursul sarcinii pot depista dacă este vorba despre o altă problemă care provoacă constipație, cum sunt hipotiroidia (tiroida nu produce suficienți hormoni) sau diabetul de sarcină.

Pot apărea complicații de la constipație?

Constipația în sarcină poate determina apariția hemoroizilor sau poate agrava hemoroizi deja existenți înainte de sarcină.

Hemoroizii sunt vene dilatate, asemenea varicelor, prezente în jurul anusului la exterior și uneori și la interior.

Prezența hemoroizilor creează disconfort și mai rar durere semnificativă sau sângerare prezentă în scaun.

Incontinența urinară (pierderea involuntară de urină) este un alt simptom de sarcină care poate fi agravat de constipație.

Faptul că pierzi puțină urină când râzi sau strănuți se datorează presiunii mai mari la care este supusă musculatura pelvină. Combaterea acestui simptom prin exerciții Kegel practicate constant pe perioada sarcinii este o metodă eficientă de profilaxie.

Sfaturi practice pentru combaterea constipației în sarcină

Câteva modificări ale obiceiurilor de alimentație și ale stilului de viață te ajută să previi și depășești cu bine și constipația.

Hidratare mai abundentă

Consumul de apă stimulează mișcările tranzitului intestinal. Este o măsură care combate constipația în sarcină, dar și în alte situații.

Bolul de materii fecale absoarbe lichidele din intestin și poate progresa mai lent spre evacuare în cazul în care ne deshidratăm.

Încearcă să bei 10-12 pahare de apă pe zi și ghidează-te după aspectul urinei. Urina deschisă la culoare și limpede înseamnă că te-ai hidratat corect.

Transpirațiile, vremea umedă și antrenamentul fizic cresc necesarul de apă.

Alimente bogate în fibre

Cerealele integrale, orezul brun, fasolea, nucile și semințele, fructele și legumele proaspete sunt alimente bogate în fibre.

Poți încerca să adaugi câte o lingură cu tărâțe de ovăz la bolul cu cereale de la micul dejun și să observi dacă nu se îmbunătățește situația.

Fibrele necesită, de asemenea, o hidratare adecvată pentru a-și face efectul laxativ.

Mai multă mișcare

Recomandările de mișcare pentru gravide sunt similare celorlalte persoane adulte: minimum 30 min pe zi, 5 zile pe săptămână.

Mersul pe jos în ritm rapid este o formă de mișcare foarte bună în sarcină și te va ajuta și cu constipația.

Află mai mult Exercițiile Kegel înainte și după naștere

Probiotice naturale

Aproximativ 300 g de iaurt cu probiotice (Bifidobacterium, Lactobacil) consumate zilnic ameliorează constipația.

Verificarea suplimentelor

Medicul poate prescrie vitamine și minerale prenatale care să corecteze eventuale deficite ce pot afecta fătul.

Suplimentele cu fier pot provoca constipație și ar trebui discutată oportunitatea reducerii dozelor în cazul în care constipația este deranjantă.

Află mai mult Vitamine prenatale: care sunt componentele cheie?

Laxative pentru constipația în sarcină

Se apelează la laxative doar atunci când alimentația, hidratarea și mișcarea nu sunt suficiente pentru a scăpa de constipație. Medicul care urmărește sarcina trebuie întrebat înainte de a opta pentru un laxativ.

Sunt mai multe tipuri de laxative ce pot fi folosite:

  • laxative de volum

Laxativele de volum cresc volumul materiilor fecale stimulând deplasarea bolului fecal. Exemple: psyllium, metilceluloza. Sunt considerate relativ sigure pentru utilizare în sarcină, dar nu trebuie consumate fără indicația medicului.

  • laxative emoliente

Laxativele emoliente cum este docusat, atrag apa în intestin și încorporarea în bolul fecal făcând mai ușoară deplasarea și evacuarea. Nu sunt eficiente dacă nu consumi apă suficientă.

Se consideră că laxativele emoliente sunt relativ sigure și fără efecte secundare semnificative, dar nu se vor consuma fără avizul medicului.

  • laxative stimulante
Laxativele stimulante, ca senna și bisacodyl, stimulează mișcările intestinale. Pot avea efecte secundare: crampe abdominale, scăderea nivelului de potasiu sau sodiu și diaree cu deshidratare. De obicei nu se apelează la acest tip de laxative în sarcină.
  • laxative osmotice

Laxativele osmotice se caracterizează prin faptul că se absorb foarte puțin în sânge. Studiile clinice arată că sunt printre cele mai prescrise laxative în sarcină.

Exemple: polietilen glicol sau macrogol, magneziu citrat, lactuloză, sorbitol.

  • clisme și supozitoare

O parte din laxativele discutate mai sus pot fi încorporate în clisme sau supozitoare și administrate rectal. Efectul este mai rapid și pot fi folosite ocazional, când alimentația, hidratarea și mișcarea nu sunt suficiente pentru a combate constipația de sarcină.

De reținut

Constipația în sarcină este un simptom frecvent cu cauze cunoscute. Nu se apelează la laxative fără ca medicul să fie consultat și nu înainte de a încerca schimbările de alimentație și stil de viață.

Constipația poate persista și după naștere. Sunt necesare câteva luni pentru revenirea la normal a tranzitului intestinal.

Citește mai departe…

Trimestrul 1 de sarcină: săptămânile 1-13
Greutatea în sarcină: câte kg în plus sunt recomandabile?
Ce medicamente poți folosi dacă ești gravidă?
7 simptome de sarcină care te avertizează să iei măsuri
Dieta în sarcină: ce alegem? ce evităm?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente