Psyllium: la ce ajută și cum se folosește?

Psyllium face parte din fibrele solubile comestibile, dar nedigerate și care au efect laxativ. Provine dintr-un arbust: Plantago ovata, nativ din India, dar care crește peste tot în lume. Fiecare plantă produce aproximativ 15 000 de semințe din coaja cărora se extrage psyllium.

Fibrele solubile, așa cum este și psyllium, în contact cu apa, se transformă într-un gel care încetinește digestia. Organismul are timp să absoarbă mai mulți nutrienți din alimentele care trec prin intestin. În același timp crește consistența și volumul bolului de materii fecale ceea ce stimulează mișcările automate intestinale (peristaltismul).

Psyllium este încorporat în suplimente nutritive.

Psyllium se folosește ca remediu atât pentru constipație, cât și pentru diaree, utilizarea acestor fibre fiind utilă pentru reglarea tranzitului intestinal, diminuarea simptomelor colonului iritabil, dar și pentru simptomele provocate de hemoroizi sau alte probleme intestinale.

Psyllium: la ce este posibil să ajute?

Constipația

Constipația este frecvent tratată cu produse pe care le obținem fără rețetă și care au mai mult sau mai puțin efectul scontat.

După consumul de psyllium este necesară hidratare abundentă (câteva pahare de apă imediat după psylium și 6-8 pahare de apă pe parcursul zilei) deoarece altfel există riscul agravării constipației.

Totuși efectele psyllium nu sunt identice la fiecare persoană depinzând și de particularitățile mișcărilor intestinale ale fiecăruia.

Asociația Americană de Gastroenterologie a făcut de curând o analiză a studiilor privitoare la eficiența diferitelor produse adjuvante pentru constipație. Stimulează tranzitul și sunt mai utile decât psyllium: senna și polietilenglicol (PEG).

Similar cu psyllium acționează sărurile de magneziu sau fructele cu efect laxativ: prune, kiwi, mango.

Află mai mult Cât kiwi să consumi pentru constipație și colon iritabil?

Cancer de colon

Dieta bogată în fibre a fost studiată relativ la riscul de apariție a cancerului de colon. Dar rezultatele nu au fost foarte concludente. Nu este foarte clar că alimentația cu fibre din abundență ar putea preveni cancerul de colon.

Sindrom de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil are două forme de manifestare: una în care predomină diareea și alta în care predomină constipația.

Suplimentele cu fibre, așa cum este și psyllium, ajută la reglarea tranzitului intestinal, mai ales în forma de colon iritabil cu diaree.

Totodată, psyllium ar reduce inflamația intestinală din sindromul de colon iritabil.

Află mai mult Colon iritabil. Ce să mănânci ca să te simți mai bine?

Diabetul

Diabetul este o afecțiune cronică în care crește glicemia. Multe studii clinice arată că fibrele solubile ajută persoanele cu diabet tip 2 să-și controleze mai bine glicemia.

Un studiu din 2015 din American Journal of Clinical Nutrition a arătat că Psyllium administrat înainte de masă reduce și valorile glicemie pe nemâncate și hemoglobina glicozilată.

Nu există dovezi științifice că Psyllium tratează diabetul, ci doar că, adăugat la meniul zilnic și însoțit de hidratare corespunzătoare, ajută la un control mai bun al glicemiei la diabeticii care iau și tratament antidiabetic sau urmează dietă antidiabetică.

Psyllium nu s-a dovedit eficient la persoanele cu prediabet.

Află mai mult Momordica (castravete amar) și alte adjuvante pentru diabet

Colesterol crescut

Consumul de fibre solubile ca psyllium, semințe de in, tărâțe de ovăz pot ajuta la reducerea LDL-colesterolului dacă le utilizăm ca adaos la o alimentație săracă în grăsimi și fără exces de calorii.

Sunt studii clinice care susțin că adaosul de psyllium la medicația specifică de scădere a colesterolului (statine) aduce un beneficiu în plus la scăderea LDL-colesterolului și reducerea riscului de arterioscleroză și boli cardiovasculare.

Află mai mult Colesterol și trigliceride crescute: ce este de făcut?

Scădere în greutate

Fibrele solubile cresc senzația de sațietate și astfel reduc riscul de a mânca excesiv și a crește în greutate.

Dar psyllium, în mod special, nu are efect asupra greutății corporale, nu reduce indicele de masă corporală sau dimensiunea taliei.

Unde găsim fibrele Psyllium?

Fibrele psyllium sunt încorporate de obicei în suplimente nutritive (colonhelp, metamucil și altele)

Există și alte alimente pe care le putem încorpora în dieta zilnică pentru a evita constipația sau alte simptome digestive și care conțin același tip de fibre solubile ca și psillium:

  • ovăz
  • orz
  • nuci
  • semințe
  • fasole, linte, mazăre
  • legume
  • fructe, mai ales mere, grepfrut, portocale

Ce efecte secundare are psyllium?

Psylium poate provoca durere de stomac, greață, vărsături, urticarie, dificultăți de înghițire sau dificultăți de respirație.

Bine de știut

Psylium sunt fibre solubile extrase din coaja semințelor unei plante, dar sunt încorporate în suplimente alimentare cu diferite denumiri (colonhelp, metamucil etc) și care de obicei, mai au în compoziție și alte substanțe.

Suplimentele cu psylium pot interacționa cu anumite medicamente, la unele din ele întârziindu-le efectul, iar la altele diminuîndu-l.

Nu este recomandabil un supliment cu psylium fără să ne sfătuim cu medicul dacă avem în tratament medicamente din următoarele categorii:

  • antidepresive (amitriptilina, doxepin, imipramina ș.a)
  • carbamazepina
  • digoxin
  • litiu
  • suplimente cu fier

La persoanele cu diabet și medicație antidiabetică, administrarea de psyllium poate crește riscul de hipoglicemie.

Citește mai departe…

Alimente bogate în fibre
Laxative naturale ca să scapi de constipație fără medicamente
Berberina: este un ozempic natural util la diabet și obezitate?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

fit sau forma fizică

Află dacă ești fit. 8 teste necesare măcar o dată pe an

0
De ce ne străduim să fim fit sau în formă fizică bună? Fie din motive estetice, pentru că ne dorim să arătăm mai bine. Fie în scopuri funcționale: ne dorim să fim mai puternici,...
hipertensiunea arterială renală

Hipertensiunea arterială renală. Rinichii pot fi cauza tensiunii prea mari

0
Hipertensiunea arterială renală sau hipertensiunea renovasculară reprezintă creșterea peste valorile normale a tensiunii arteriale cauzată de îngustarea (stenozarea) arterelor renale care transportă sânge către rinichi. În 80% din cazuri ateroscleroza este cauza stenozei arterelor...
kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -