Laxative naturale ca să scapi de constipație fără medicamente

Folosim laxative naturale pentru a combate simptomele constipației ca balonarea și disconfortul abdominal. Medicamentele și suplimentele cu efect laxativ acționează pe moment, dar laxativele naturale pot fi un remediu de lungă durată pentru constipație. Anumite alimente, mișcarea fizică regulată și hidratarea sunt primele măsuri la care trebuie să ne gândim când suntem constipați.

Constipația este definită de prezența a mai puțin de 3 scaune pe săptămână și se poate însoți de simptome supărătoare:

  • dureri abdominale
  • crampe
  • greață
  • scaune cu consistență crescută, tari, greu de eliminat

Constipația poate cauza complicații cum sunt hemoroizii și infecțiile urinare prin transmigrarea germenilor către vezica urinară.

Cauzele constipației sunt de multe ori legate de stilul de viață sedentar și de alimentația săracă în alimente cu fibre, dar și unele din tratamentele cronice pot provoca încetinirea tranzitului intestinal: analgezice, antidepresive, antiacide, suplimente cu fier sau unele din antihipertensive.

Alimente cu rol de laxative naturale

Unele alimente acționează ca laxative naturale și nu sunt dificil de încorporat în dietă.

Alimente bogate în fibre: cereale integrale, pâine din făină integrală, paste din făină integrală, cereale cu ovăz, fructe (pere, mere cu coajă, prune), legume, nuci și semințe, linte, fasole.

Fibrele alimentare sunt absolut necesare ca să avem un pasaj intestinal normal. Fibrele se deplasează de-a lungul intestinului nedigerate și cresc volumul bolului de materii fecale stimulând eliminarea.

Dintre toate laxativele naturale, prunele sunt poate cele mai cunoscute pentru efectul lor. Aproximativ 250g de prune aduc 7,7g fibre, dar și un zahar numit sorbitol, ambele cu efect laxativ.

Bine de știut
Fără o hidratare corespunzătoare după ce am consumat alimente cu fibre, constipația se poate agrava.

Alimente bogate în magneziu: avocado, semințe chia, peștele gras, legumele cu frunze verzi.

Magneziul sub forma oxidului de magneziu sau laptele de magnezie (hidroxid de magneziu) fac parte din suplimentele cu efect laxativ recunoscut și care se eliberează fără rețetă.

Dar nu totdeauna este recomandabil să corectăm constipația cu tablete. De exemplu, constipația care survine în sarcină sau constipația la copii. De aceea, alimentele care asigură un aport crescut de magneziu pot fi utile.

Alimente probiotice: iaurt, kefir, zeama de varză.

Alimentele probiotice sunt alimente obținute prin fermentație care conțin microorganisme non-toxice și non-patogenice utile florei intestinale. Dar și unele din fructe și legume intră la capitolul probiotice.

Bine de știut
Uleiul de măsline poate fi un laxativ natural eficient deoarece stimulează mișcările intestinale.

Află mai mult Kiwi pentru constipație și colon iritabil

Băuturi cu rol de laxative naturale

Constipația apare și din cauza deshidratării. Lichidele sunt la fel de importante ca și alimentele în combaterea constipației.

Alimentele bogate în fibre pe care le consumăm pentru a combate constipația nu funcționează ca laxative naturale dacă nu consumăm în paralel și lichide.

O bună modalitate de a afla dacă te-ai hidratat suficient este culoarea urinei. Urina limpede, de culoare galben deschis atestă o hidratare corespunzătoare.

Apa: pentru ca alimentele cu fibre să-și facă efectul este nevoie de apă. Materiile fecale se înmoaie și pasajul lor este mai ușor dacă ne hidratăm corect.

Suc de prune: este un laxativ natural eficient chiar și în constipația cronică. Efectul sucului de prune se datorează unei combinații de sorbitol, pectină și polifenoli care ameliorează simptomele constipației.

Cafeaua: stimulează contracțiile musculaturii intestinului și favorizează eliminarea materiilor fecale. Cafeaua decofeinizată are un efect mai slab deoarece conține mult mai puțină cofeină.

Află mai mult Constipația cronică: 2 soluții noi recomandate de gastroenterologi

Semințe și plante cu rol laxativ

Psyllium

Psyllium sunt semințele plantei Plantago ovata. Sunt nedigerabile, dar atrag în bolul de materii fecale multă apă, crește volumul scaunului și este favorizată eliminarea.

Ca să fie eficient Psyllium trebuie consumat cu o cantitate suficientă de apă. Se poat consuma zilnic, însoțit de o cantitate suficientă de apă, pentru că efectul este moderat.

Senna

Senna este o plantă (Senna alexandrina) ale cărei componente sunt utilizate pentru a produce suplimente cu efect laxativ sau ceaiul de senna.

Senna este un laxativ eficient, util chiar și la constipația de sarcină. Se mai folosește cu succes și în constipația apărută postoperator.

Semințe chia

Un sfert de cană de chia aduce 50% din aportul de fibre necesar zilnic sau, altfel spus, la 30 g semințe corespund 10 g de fibre. De aceea sunt eficiente în combaterea constipației cronice, cu condiția să ne hidratăm suficient după ce le-am consumat.

Semințe de in

Semințele de in sunt bogate în acizi grași omega 3, fibre, proteine și vitamina B1. În plus, sunt recunoscute ca reglatoare ale tranzitului intestinal, fiind utile la constipație, dar și la diaree.

Semințele de in conțin fibre solubile și insolubile care stimulează mișcarea intestinală și care necesită și un consum de apă suficient pentru a-și face efectul laxativ.

Află mai mult Semințe de in: la ce ajută și cum să le folosești?

Mișcarea este un laxativ natural

Sedentarismul este una din cauzele majore de constipație. Mișcarea este obligatorie pentru o digestie sănătoasă și pentru a preveni constipația.

Chiar dacă practicăm doar mersul pe jos sau respectăm recomandarea celor 30 min/ zi de antrenament fizic trebuie să o facem constant. Aplicațiile de telefon care contabilizează numărul de pași efectuați zilnic sunt foarte utile pentru a ne reaminti să ne mișcăm.

Pe lângă toate aceste metode de combatere a constipației, un antrenament al intestinului este recomandabil. Să nu amânăm necesitatea de a merge la baie și să ne obișnuim să mergem la aceeași oră zilnic pentru a crea un reflex al golirii intestinului.

Constipația cronică: remedii eficiente și prevenire

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente