Usturoi fermentat cu miere este un remediu vechi revenit în moda actuală a remediilor naturale. Usturoiul are proprietăți antibacteriene, iar mierea poate atenua tusea sau durerea în gât. Ce avantaje are combinația celor două?
Remediul se prepară lăsând usturoiul la fermentat într-un borcan cu miere.
Fermentația este un proces chimic natural în care ciuperci și alte microorganisme descompun alimentele puse la fermentat în absența aerului (anaerobioză).
Procedeul fermentației este cunoscut din vremuri străvechi. Există dovezi arheologice că încă din anii 7000 î.e.n. se producea în Asia o băutură alcoolică obținută prin fermentație din fructe, orez și miere.
Ulterior s-a obținut prin fermentație și vinul a cărui producție s-a răspândit în toată zona mediteraneană, odată cu cucerirea romană.
Tot la capitolul alimente fermentate intră și murăturile, ca și zeama de varză ale căror beneficii asupra florei intestinale sunt binecunoscute și demonstrate.
Cum se prepară usturoi fermentat în miere?
Usturoiul este demult recunoscut pentru lupta contra virusurilor de la răceală și gripă. Un studiu științific susține eficiența usturoiului ca metodă de prevenire pentru răceală și gripă dacă este consumat zilnic.
Preparare: cățeii de usturoi se pun într-un borcan de sticlă și se acoperă cu miere, se sigilează și se lasă la fermentat pentru cel puțin o lună. Între timp, borcanul ar trebui răsturnat zilnic și conținutul amestecat.
Fermentația începe când sucul rezultat din usturoi se mixează cu mierea, ambele componente descompunându-se chimic.
Află mai mult ⮕ Miere și propolis: beneficii, compoziție, precauții
Usturoi fermentat cu miere: beneficii posibile
Remediul este promovat în social media exagerat mai ales pentru faptul că ar putea vindeca răceala. Fiecare din componente are efecte benefice, iar combinația nu aduce neapărat ceva în plus.
Beneficiile usturoiului utile în infecțiile respiratorii:
- stimulează imunitatea
- proprietăți anti-inflamatoare
- vasodilatație
Beneficiile mierii utile la răceală:
- calmează tusea și durerea de gât
- reduce inflamația
- reduce secreția de mucus
Nu există un tratament minune pentru răceală. Cu sau fără remedii, răceala se vindecă în 7-10 zile.
Nici usturoiul fermentat cu miere nu face excepție. Nu ne vindecăm mai rapid, dar o parte dintre simptomele neplăcute pot fi ameliorate.
Află mai mult ⮕ Hipertensivii trebuie să evite aceste remedii pentru răceală
Alte remedii naturale pentru răceală și gripă
1. Echinacea
Este neclar efectul echinacea în lupta cu efectele de răceală și gripă. Cele mai multe studii susțin că nu ajută deloc, iar câteva, susțin că scurtează boala cu 1-2 zile.
Dacă vă hotărâți să încercați, conform principiului ”Cum n-ajută, nici nu strică”, atunci începeți la debutul simptomelor și continuați 7-10 zile. Poate vă veți încadra între cei la care ajută!
2. Zinc
Unele studii susțin că zincul ar ajuta în bătălia cu virusurile. Deși nu pare să aibă efect în prevenirea răcelii sau gripei, totuși unele studii susțin că scurtează durata și severitatea dacă se administrează în primele 24 de ore de la apariția simptomelor. Se va continua tratamentul pentru 5 zile.
Bine de știut
Aportul zilnic necesar este între 4 – 8 mg/zi. Doze de 25 mg/zi pot provoca anemii și afectarea oaselor.
Nu este bine să consumăm suplimente alimentare fără indicație și fără a cântări dacă au vreun beneficiu.
3. Vitamina C
Efectul ei este incert. Unele studii susțin că scurtează evoluția bolii cu 24 ore.
Analiza rezultatelor mai multor cercetări arată că numai la cei care iau 200 mg/zi vitamina C, timp îndelungat înaintea declanșării răcelii, aceasta ar putea preveni răceala.
Vitamina C administrată după ce a debutat răceala poate doar să scurteze boala cu 1 zi.
4. Supa de pui
Supa bunicii este destul de eficientă ca antidot la răceală și gripă. Ajută la diminuarea simptomelor în mai multe moduri: desfundă nasul, înlocuiește lichidele pierdute, diminuează durerea de gât.
5. Ceaiul negru
Ceaiul negru are aceleași efecte ca și supa, dar, în plus, aduce antioxidanți utili în lupta cu boala.
6. Ceaiul din plante
Ceaiul din plante este unul dintre remediile vechi și este mai util seara, când vrei să eviți ceaiul negru.
Atenuează simptomele: nasul înfundat, durerea de gât și tusea (mai ales dacă adaugi o lingură de miere). Ne ajută să și adormim.
Pentru combaterea tusei, cele mai eficiente sunt:
- ceaiul de ghimbir
- ceaiul de nalbă
- ceaiul de măghiran
- ceaiul de cimbru
- ceaiul de mentă
7. Soluție salină pentru nas
Se poate prepara din: 8 părți apă fiartă + 1/4 lingură sare + 1/4 lingură de bicarbonat. Se aspiră într-o seringă sau un recipient curat. Se poate folosi pentru curățarea nasului de 2-3 ori pe zi.
8. Unguent cu mentol
Folosit pentru aplicare pe pielea de pe piept, gât și sub nas. Vaporii de mentol ajută la diminuarea congestiei nazale.
Nu este de folosit unguentul cu mentol pentru copiii sub 2 ani. Și nici pe pielea iritată!
9. Gargara cu sare
Folosită de 4 ori pe zi, diminuează inflamația din gât și curăță gâtul de germeni.
10. Lasă febra să lucreze
Febra este un semn că organismul se luptă cu boala. Este un semn al inflamației și este fenomenul prin care se trece până la vindecare.
Creșterea temperaturii corpului este un mediu care nu este favorabil germenilor care produc răceală și gripă.
NU este neapărată combaterea ei dacă nu produce disconfort.
În schimb trebuie atenție la hidratarea suficientă pentru a compensa pierderile cu transpirația. Anunță medicul dacă copilul are mai puțin de 3 luni și febră de 38 ℃.
11. Repausul la pat
Repausul la pat ste util deoarece conservă energia corpului în lupta cu boala.
Pentru a nu contamina și pe alții, este bine să rămânem acasă cel puțin încă o zi după ce a încetat febra!
Citește mai departe…
Răceală și tuse la copii: remedii permise
Simptome de gripă: cum te orientezi rapid?
Ce vitamine sunt utile pentru imunitate?
Bibliografie
- Fermented Foods and Beverages. Innovations in Traditional Foods. 2019
- National Institutes of Health. Zinc.
- Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, et al. The long history of vitamin C: from prevention of the common cold to potential aid in the treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020
- Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D, et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014
- Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: a review of recent clinical research. Pharmacognosy Res. 2017
- Shang A, Cao SY, Xu XY, et al. Bioactive compounds and biological functions of garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019