Nalba: la ce ajută în sezonul rece?

Nalba (Althaea officinalis) poate ameliora foarte bine tusea, un efect benefic în sezonul rece. Sunt comestibile toate componentele plantei, dar pentru remediile naturale se folosește în special rădăcina de nalbă.

Proprietățile medicinale ale nalbei se datorează unui mucilagiu foarte bogat în antioxidanți care tapetează mucoasele la nivelul căilor respiratorii și tubului digestiv. Mucilagiul este prezent atât în rădăcina de nalbă, cât și în frunze.

Nalba se folosește pentru a prepara ceai sau tinctură. De asemenea, există capsule cu extract de nalbă și creme sau unguente pentru îngrijirea pielii.

Pudra din extract de nalbă amestecată cu apă formează mucilagiul gros, protector pentru mucoase, mai ales dacă lăsăm amestecul peste noapte.

Suplimentele nutritive (capsule) nu sunt testate, verificate și reglementate la fel ca medicamentele. Trebuie să fim precauți când ne gândim să folosim un supliment alimentar chiar dacă este pe bază de plante. Nu tot ceea ce este denumit natural este fără efecte secundare.

De exemplu, capsulele cu extract de nalbă au fost studiate pentru efectul asupra tiroidei și s-a constatat că nivelul hormonilor tiroidieni și cel de TSH se modifică.

La ce poate ajuta nalba?

Tratarea ulcerului gastric

Un studiu din 2019 demonstrează proprietățile protective ale nalbei asupra mucoasei digestive și rolul benefic în tratarea ulcerelor.

Beneficiile se datorează probabil compoziției mucilagiului de nalbă care conține vitamine, antioxidanți și taninuri ce stimulează vindecarea.

Nalba mai poate fi utilă la indigestie sau în bolile inflamatorii intestinale cu leziuni multiple ale mucoasei digestive (boala Crohn și colita ulcerativă).

Nalba: remediu pentru tuse

Rădăcina de nalbă este folosită ca remediu pentru tuse și durere în gât încă din timpuri străvechi.

Filmul protector pe care-l formează pe mucoasa respiratorie reduce simptomele și permite o vindecare mai rapidă. De asemenea, are posibile efecte antibacteriene care ar putea fi utile și la tusea provocată de infecții, nu doar pentru tusea uscată iritativă.

Acadelele care conțin nalbă sau o mixtură de plante printre care se află și nalba, reduc semnificativ tusea la copii, inclusiv accesele nocturne de tuse.

Nalba mai poate fi utilă în tusea provocată de astmul bronșic și bronșită.

Află mai mult ⮕ Tuse seacă: 10 remedii naturale și cum să le prepari

Reducerea simptomelor de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune frecventă în care se produce refluarea acidului din stomac către esofag, faringe și gură.

Mucilagiul nalbei poate proteja mucoasa esofagului și faringelui față de efectul iritativ al acidului refluat.

Află mai mult ⮕ Arsuri gastrice: remedii pentru acasă

Ameliorează uscăciunea gurii

Gura uscată (xerostomia) poate provoca apariția cariilor, infecții dentare și afecțiuni gingivale. Se datorează lipsei de salivă.

Sindromul Sjogren este o afecțiune autoimună în care lipsa de salivă face parte din simptomele tipice care mai includ și: piele uscată, tuse persistentă, ochi uscați, dureri articulare și oboseală marcată.

Sunt și alte motive de reducere a cantității de salivă: antihistaminicele, unele antihipertensive sau afecțiuni neurologice.

În unele cercetări s-a observat efectul benefic al rădăcinii de nalbă la persoanele cu gura uscată prin hiposalivație.

Sunt utile acadelele sau bomboanele pe bază de nalbă lăsate să se topească în gură încet. Se poate folosi și ceaiul de rădăcină de nalbă (2-3 căni/ zi).

Află mai mult Gura uscată și lipsa de salivă: cauze frecvente

Vindecarea rănilor

Nalba ajută la vindecarea rănilor. Reduce iritația și inflamația. Cremele și unguentele sunt utile chiar și în dermatite sau eczeme.

Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale nalbei explică probabil faptul că vindecarea rănilor este mai rapidă.

Rădăcina de nalbă conține și compuși ca D-galactoza, acid D-galacturonic și acid D-glucuronic care ajută la vindecarea leziunilor de pe mameloane la femeile ce alăptează.

Pentru efectele benefice asupra scalpului și părului, nalba este inclusă și în compoziția unor șampoane sau a altor produse pentru îngrijirea părului.

Cum se face ceaiul de nalbă?

Ceaiul de nalbă se prepară din rădăcina de nalbă pusă la infuzat în apă fiartă timp de 5-10 minute, după care este gata de consumat.

Se poate adăuga miere care suplimentează proprietățile antitusive ale ceaiului.

Nalba: precauții

Nalba este considerată în general fără riscuri și este bine tolerată. Rar sunt raportate reacții alergice.

Totuși nalba poate interacționa cu unele din medicamentele pe care le folosim:

  • litiu
  • antidiabetice
  • diuretice
  • antihipertensive

Un studiu clinic semnalează efectul de scădere a glicemiei la persoanele cu diabet.

De reținut

Nalba este o plantă medicinală utilizată de 2000 de ani pentru tratarea tusei, durerilor în gât, simptomelor digestive și vindecarea rănilor.

Efectele se datorează mucilagiului prezent în rădăcina de nalbă și în frunze.

Ceaiul de nalbă se prepară din rădăcina de nalbă. Dar sunt și alte tipuri de preparate: capsule, tincturi, pudră, creme și unguente.

Suplimentele cu nalbă (capsule, tablete) necesită precauții și sfatul medicului. Pot influența efectul medicamentelor pe care le luăm, dar și nivelul hormonilor tiroidieni și glicemia.

Citește mai departe…

Fenicul și semințe de fenicul: la ce ajută și cum să le folosești?
Salvia: la ce ajută și ce precauții sunt necesare?
Plante medicinale și aromatice utile în infecții urinare
Cătina: beneficii dovedite și precauții
Diuretice naturale pentru eliminarea excesului de apă din organism

Bibliografie


Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.