Tratamentul depresiei: metode complementare și alternative

Tratamentul depresiei se bazează pe antidepresive, psihoterapie sau o combinație a acestor metode. Deoarece nu toate persoanele răspund optim la tratamentul clasic sau efectele secundare sunt inacceptabile din cauza co-morbidităților, este firească preocuparea pentru metode complementare și alternative de tratament.

Terapiile complementare sunt cele care se adaugă la tratamentul medicamentos clasic, iar terapiile alternative sunt cele care se folosesc singure, în locul tratamentului clasic.

Vom trece în revistă care sunt metodele complementare și alternative în tratamentul depresiei și ce susținere științifică au. Analiza după care ne ghidăm a fost publicată relativ recent în British Medical Journal.

Tratamentele complementare și alternative ar trebui folosite sub supravegherea unui specialist pentru a preveni interacțiunile adverse cu alte terapii. Consultația unui psihiatru rămâne esențială pentru gestionarea depresiei.

Ce simptome sunt caracteristice depresiei?

Orice om se simte trist și lipsit de motivație din când în când. Dar când aceste sentimente persistă săptămâni sau luni, foarte probabil este vorba despre depresie.

Simptomele cele mai frecvente:

  • tristețe
  • anxietate
  • sentimente de neputință sau de vină
  • pesimism, lipsă de speranță
  • neliniște, iritabilitate
  • pierderea interesului pentru activități care altădată îți plăceau
  • oboseală
  • dificultăți de atenție și concentrare
  • dificultatea de a lua decizii
  • tulburări de somn (insomnie sau somn excesiv)
  • idei de suicid

Simptomele fizice însoțesc simptomele psihice:

  • dureri articulare
  • dureri de spate
  • dureri de membre
  • probleme gastrointestinale
  • modificări ale apetitului

Bine de știut
Simptomele fizice nu trebuie puse din start pe seama depresiei. Cauzele diverselor acuze trebuie investigate și exclusă o cauză organică.

Caracteristic depresiei este că aceste simptome nu au o explicație care poate fi documentată prin analize și investigații, iar răspunsul la diferite tratamente (analgezice, laxative, antispastice etc) este nesatisfăcător.

Află mai mult 7 semne fizice de depresie

Cum ținem depresia sub control?

Primul pas este consultația medicului psihiatru care va stabili un tratament antidepresiv potrivit.

În al doilea rând, psihiatrul ne poate sfătui cu privire la oportunitatea psihoterapiei asociate cu tratamentul depresiei.

Tehnicile de psihoterapie sunt diverse. Terapia cognitiv-comportamentală dă rezultate foarte bune. Condiția este să ne interesăm despre competența psihologului căruia ne adresăm. Acesta trebuie să aibă acreditările necesare și să fie atestat ca psiholog clinician.

Tot cu medicul psihiatru ne sfătuim referitor la oportunitatea unei terapii complementare.

Află mai mult Tipuri de depresie: semne caracteristice

Care sunt metodele complementare și alternative în tratamentul depresiei?

1. Remediile din plante

Dintre extractele din plante, cu rezultatele cele mai bune este sunătoarea (Hypericum perforatum). Cele mai multe studii clinice consemnează reducerea severității simptomelor depresiei de la cazurile ușoare la cele cu depresie severă.

Unele cercetări consemnează o eficiență a extractelor de sunătoare similară medicamentelor antidepresive, atât în reducerea simptomelor, cât și în prevenirea recăderilor.

Totodată este un număr substanțial mai mic de persoane care raportează efecte secundare semnificative la sunătoare comparativ cu medicația antidepresivă.

Sunt și alte remedii din plante folosite ca adjuvante în tratamentul depresiei: ginseng, busuioc, roinița (Melissa officinalis), Betonica officinalis. Studiile clinice sunt mai puțin concludente pentru aceste plante comparativ cu sunătoarea.

2. Acupunctura

Acupunctura este o metodă tradițională chineză. Se bazează pe teoria că 2 tipuri de energii circulă de-a lungul unor meridiane ale corpului și dezechilibrul acestor energii provoacă afecțiunile.

Prin inserția acelor de acupunctură în anumite puncte se încearcă corecția acestui dezechilibru.

În depresie, acupunctura dă rezultate la anumite persoane. Ipoteza științifică este că după acupunctură se produce o descărcare de endorfine și alți neurotransmițători care ne modifică în bine starea psihică.

3. Exercițiile fizice

Sunt multe studii clinice (peste 1000) care susțin efectul benefic al antrenamentului fizic în depresie. Eficiența este comparabilă cu cea a psihoterapiei.

De asemenea, eficiența în reducerea simptomelor crește cu durata și intensitatea efortului fizic, indiferent de tipul de exerciții fizice practicat.

În depresie este specifică lipsa motivației, chiar și pentru mișcare. Dar dacă privim sportul ca pe o metodă terapeutică și ne propunem măcar o plimbare pe zi în mers rapid, este un prim pas care poate suplimenta efectele pozitive ale tratamentului medicamentos.

Sportul ne crește și stima de sine și sentimentul că avem control asupra propriei noastre stări.

4. Masajul

Simplul masaj al spatelui cu sau fără folosirea uleiurilor aromatice (lavanda, bergamot, ylang-ylang) are efecte benefice imediate asupra stării psihice.

5. Terapii de relaxare

Sub numele de tehnici de relaxare sunt incluse mai multe metode de reducere a senzației de tensiune fizică și psihică. Sunt tehnici care vizează atât corpul, cât și mintea noastră.

Tipuri de terapii de relaxare:

Respirația profundă și controlată: implică tehnici de respirație lentă și conștientă pentru a reduce ritmul cardiac și a calma mintea.

Exemple: Tehnica 4-7-8 (inspiri timp de 4 secunde, ții aerul 7 secunde, expiri 8 secunde). Altă modalitate de respirație controlată este respirația diafragmatică.

Respirația diafragmatică
Relaxează umerii și brațele și inspiră lung, pe nas, 5-8 sec. În inspir să simți mai întâi că se umflă abdomenul și apoi că se ridică și toracele.
Expiră apoi lent pe nas sau pe gură în același număr de secunde ca și inspirul. Amintește-ți să faci asta de câte ori simți stres și anxietate. Respirația diafragmatică poate opri chiar și atacul de panică.

Meditația: ajută la focalizarea minții și eliminarea gândurilor stresante prin practici de mindfulness sau meditație ghidată.

Relaxarea musculară progresivă: implică tensionarea și relaxarea treptată a grupurilor musculare pentru a reduce tensiunea corporală. Se practică pornind de la picioare și avansând până la cap.

Imageria vizuală: vizualizarea unor scenarii plăcute și relaxante pentru a induce o stare de calm.

Exemplu: Imaginația ghidată de un terapeut care descrie peisaje liniștitoare.

Yoga și Tai Chi: combinații de exerciții fizice și tehnici de respirație și meditație pentru echilibrul minte-corp.
Yoga implică poziții fizice (asane), iar Tai Chi include mișcări lente și fluide.

6. Fototerapia

Fototerapia este o formă de tratament care utilizează expunerea controlată la lumină artificială pentru a trata diverse afecțiuni medicale și psihologice. Este o terapie non-invazivă și sigură.

Se utilizează o lampă care emite lumină puternică (10.000 lux), similară cu lumina naturală a soarelui.Tratamentul se face dimineața, timp de 20-30 de minute, pentru a stimula ritmurile biologice naturale.

Fototerapia reduce severitatea simptomelor, mai ales în depresia sezonieră, dar și în alte tipuri de depresie. În același timp, reglează somnul și ritmul somn-veghe.

Rezultatele mai multor cercetări raportează o îmbunătățire a simptomelor cu 40-60% fie utilizând fototerapia singură, fie utilizând medicația antidepresivă singură. Combinarea celor 2 metode terapeutice poate crește substanțial procentul.

Pentru orice persoană cu depresie o plimbare de 30 min în lumina soarelui de dimineață este benefică. Într-o zi cu soare intensitatea luminii atinge 50 000 lux, iar într-una noroasă atinge 10 000 lux.

Află mai mult 6 tipuri de hormoni influențați de expunerea la lumină

7. Ecoterapia

Contactul cu natura este benefic depresivilor.

Blue zones (zonele albastre) sau spațiile din natură în care este apa în apropiere (mare, ocean, lac, râu) ne influențează pozitiv sănătatea și au un efect calmant.

Orice activitate pe care o desfășurăm în blue zones reduce stresul și anxietatea și ne crește stima de sine.  Și nu trebuie să așteptăm concediul pentru a ne apropia de o zonă cu apă.

Conceptul de forest bathing (baia de pădure) se referă la practica de a te menține calm și tăcut în mijlocul naturii, la o plimbare în pădure.

Forest bathing este o practică de în care toate simțurile tale percep contactul cu natura și nu se focusează pe altceva. Observarea culorilor, a mirosurilor, a formei frunzelor te ajută să te relaxezi și să te calmezi.

De reținut

Depresia este o afecțiune serioasă în care balanța unor neurotransmițători din creier este dezechilibrată. Simptomele sunt psihice, dar și fizice.

Tratamentul depresiei este bazat pe antidepresive și psihoterapie. Metodele complementare care funcționează pentru unele persoane nu funcționează la altele.

O informare corectă și sfatul unui psihiatru competent ne poate ajuta să facem față depresiei.

Atenția la calitatea somnului și la alimentația sănătoasă nu sunt de neglijat și pot fi considerate, de asemenea, metode complementare în tratamentul depresiei.

Citește mai departe…

Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde
Simptomele depresiei grăbesc pierderea memoriei
Depresia: este o problemă de chimie?
Putem fi dependenți de tristețe și nefericire?
Oare am depresie de iarnă?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.