Remedii pentru alergie

Preparate din plante, ceaiuri, sprayuri nazale, vitamine sau chiar acupunctura sunt remedii pentru alergie la care apelăm uneori când simptomele sunt supărătoare. Pentru unele din aceste remedii există și dovezi științifice că ar reduce frecvența apariției simptomelor. Altele nu sunt utile sau au efecte adverse pentru care este bine să le evităm.

Suplimentele din plante nu sunt neapărat fără efecte secundare pentru că sunt din plante. Efectele lor nu sunt certe și nici conținutul tabletelor nu este riguros verificat așa cum se întâmplă cu medicamentele.

Discutăm în acest articol remedii pentru alergii, ce spun studiile științifice și la ce să fim atenți.

Remedii pentru alergie

Urzica

Urzica (Urtica dioica) îmbunătățește simptomele rinitei alergice, fiind considerată unul din cele mai eficiente remedii pentru alergie.

Rinita este unul din simptomele cele mai supărătoare ale alergiilor fiind însoțită de congestie nazală, strănut, prurit (mâncărimi) al conjunctivei oculare, mucoasei nazale și orofaringelui.

Ce dovezi științifice sunt?

Un studiu clinic dublu-orb la oameni confirmă reducerea simptomelor alergice. S-au constatat chiar reduceri ale numărului de eozinofile, un tip de globule albe al căror număr crește în alergii.

Când și cum putem consuma urzica?

Se folosește ceaiul de urzici, dar există și capsule cu extract de urzică.

Urzica are proprietăți diuretice și rinichii vor produce și vor elimina urină mai multă. Efectul poate deveni important atunci când există și diuretice în tratament.

Află mai mult Ce spray este bun pentru rinita alergică?

Vitamina D

Vitamina D are un rol demonstrat în reglarea sistemului imunitar și în reacțiile chimice care duc la apariția simptomelor. Lipsa vitaminei D este legată de apariția alergiilor, a astmului alergic, rinitei și eczemei.

Ce dovezi științifice sunt pentru alergie?

Câteva cercetări științifice sugerează că vitamina D ar putea reduce inflamația și reacțiile alergice. În asociere cu medicamentele antihistaminice care sunt indicate la alergii, simptomele pot diminua.

Nu este însă clar dacă efectul vitaminei D ar fi observabil și fără tratamentul antialergic administrat în paralel.

Când și cum putem folosi vitamina D?

Dacă analizele de sânge au pus în evidență o lipsă a vitaminei D, medicul o să recomande un supliment cu vitamina D.

Corecția optimă a deficitului de vitamina D se poate realiza prin expunere la soare, dar nu totdeauna putem face acest lucru, mai ales în lunile de iarnă. Iar alimentele care conțin vitamina D sunt destul de puține.

Suplimentele cu vitamina D sunt cele la care se apelează pentru a corecta deficitul sau pentru a împiedica scăderea nivelului de vitamina D. Adulții până la 70 ani au nevoie de 600 UI vitamina D zilnic, iar peste 70 ani de 800 UI/ zi. Uneori se apelează la doze mai mari.

Excesul nu este recomandabil deoarece crește nivelul calciului în sânge și crește riscul de litiază renală sau formarea unor depozite de calciu în diferite țesuturi.

Află mai mult Lipsa vitaminei D în alergii și astm alergic

Quercitina

Quercitina este un antioxidant care protejează celulele și poate reduce inflamația, mai ales la nivelul pielii. Se găsește natural în alimente cum sunt: merele consumate cu coajă, fructele de pădure, strugurii roșii, ceapa roșie sau ceaiul negru. De asemenea, există quercitină și ca supliment.

Ce dovezi științifice sunt pentru alergie?

În laborator, quercitina împiedică eliberarea histaminei, substanța care declanșează simptomele de alergie. Ca și structură, quercitina este similară unui medicament antialergic numit cromoglicat de sodiu.

Teoretic quercitina ar putea avea efecte benefice în tratamentul alergiilor și al astmului alergic. Totuși cercetări nu s-au efectuat decât la animale până în prezent.

Există unele dovezi pentru efectele benefice ale quercitinei în reacțiile alergice cutanate, cum este dermatita atopică.

Când și cum putem folosi quercitina?

Ideal este să apelăm la sursele naturale de quercitină prezentă în alimente.

Dacă decidem să apelăm la suplimente trebuie să avem în vedere:

  • interacțiuni cu medicamentele pe care le avem în tratament: antibiotice quinolone, diclofenac, sulfasalazina, antidiabetice, antihipertensive și altele.
  • ne este recomandată celor cu afecțiuni renale
  • nu este recomandată în sarcină și perioada de alăptare

Află mai mult Ce este dermatita atopică?

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care poate stimula sistemul imunitar și poate reduce inflamația.

Ce dovezi științifice sunt pentru alergie?

Cercetările arată că inflamația explică parte din simptomele alergiei și reducerea inflamației poate avea efecte benefice.

Unele studii arată că vitamina C poate reduce fenomenele de rinită și mâncărimile care apar în alergii, dar numai atunci când este administrată în doze mari intravenos.

Există unele dovezi și pentru faptul că alimentele bogate în vitamina C consumate în cantități suficiente care să asigure 75 mg vitamina C/ zi poate reduce riscul de apariție al astmului alergic.

Când și cum să folosim vitamina C?

Sunt o multitudine de alimente bogate în vitamina C începând de la citrice și ardei gras roșu, până la fructe de pădure. Dar și suplimente cu vitamina C și creme sau loțiuni pentru piele cu adaos de vitamina C.

La consumul de suplimente cu vitamina C, au nevoie de sfatul medicului persoanele care au hemocromatoză, o afecțiune în care fierul se acumulează în exces în organism. Vitamina C accentuează absorbția fierului din sânge și ar putea agrava afecțiunea.

Există unele dovezi că excesul de suplimente cu vitamina C ar putea crește și riscul de litiază renală la bărbați.

Află mai mult 6 alimente cu vitamina C în afară de citrice

Mierea și propolisul – remedii pentru alergie

Mierea provine din nectarul florilor și are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar. O serie de substanțe prezente în polen explică beneficiile mierii și ale produselor derivate: tocoferol, niacina, tiamina, biotina, acid folic, polifenoli, carotenoizi, enzime și co-enzime. Toate formează un complex de nutrienți greu de găsit într-o formulă similară în altă parte.

Ce dovezi științifice sunt?

Ideea folosirii mierii ca remediu pentru alergie este aceeași ca și la vaccinurile de desensibilizare, și anume: contactul repetat cu doze mici de alergen poate produce, în timp, o reacție mai moderată la contactul cu alergenul și simptome mai puține.

În ceea ce privește mierea, ideea desensibilizării este numai teoretică și deși este logică nu sunt încă dovezi științifice clare.

În schimb este dovedit efectul benefic la calmarea tusei de orice cauză, comparabil cu al unor antitusive.

Un studiu clinic cu 52 de participanți a concluzionat că propolisul derivat din miere reduce simptomele de astm și scade numărul de eozinofile din sânge.

Când și cum putem folosi mierea pentru alergie?

Mierea este amestecată frecvent cu ceai, dar există și suplimente pe bază de miere și chiar sprayuri nazale.

Mierea trebuie evitată la copilul sub 1 an din cauza riscului de botulism. De asemenea, diabeticii trebuie să considere mierea ca aport de carbohidrați cu aceleași efecte de creștere a glicemiei.

Persoanele care au alergie severă la polen pot dezvolta o reacție anafilactică atunci când mănâncă miere sau propolis. Mierea ar trebui evitată și de cei care sunt alergici la înțepătura de albină.

Află mai mult Mierea: beneficii și precauții la diabet

Acizii grași omega-3 ca remedii pentru alergie

Omega 3 sunt acizi grași de care organismul are nevoie dar nu-i poate produce singur și trebuie să-i ia din alimente. Cele mai bogate în omega 3 sunt: peștele, nucile, uleiurile vegetale cum este uleiul de pește, semințele de in, și legumele cu frunze verzi.

Ce dovezi științifice sunt?

Acizii grași omega 3 pot reduce compușii chimici care se eliberează în reacția inflamatorie implicată în alergii, dermatită atopică și astm bronșic. Unele cercetări confirmă și diminuarea simptomelor.

În cercetări preliminare omega 3 administrat la femeile însărcinate ar putea reduce incidența dermatitei atopice la copii. Rămâne ca acest rezultat să fie confirmat.

Când și cum putem folosi omega 3?

  • ulei din semințe de in: 1-3 linguri pe zi
  • nuci: 14 jumătăți de nucă pe zi
  • capsule cu ulei de pește: 1-1,2 g de EPA și DHA pe zi

Uleiul de pește are un ușor efect anticoagulant. Este recomandabil să-l întrerupem cu 2 săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală.

Captalanul (Petasites officinalis și hybridus)

Captalanul (butterbur engl.) este oun arbust răspândit în Asia, Europa și America. Extractul obținut din captalan a fost cercetat pentru migrenă, dureri de stomac, tuse, rinită alergică și astm.

Ce dovezi științifice sunt?

Câteva studii clinice confirmă efectele extractului de captalan din rădăcină sau frunze. Simptomele rinitei alergice se ameliorează. În schimb, nu pare să fie util în alergiile cutanate și astmul alergic.

Precauții la folosirea captalanului

Suplimentele cu captalan conțin un compus chimic numit pirolizidină (PAs). Acest compus chimic poate fi toxic hepatic, pulmonar și posibil poate genera cancer. Când cumpărăm suplimente ar fi bine să ne sfătuim cu medicul și să verificăm dacă pirolizidina a fost îndepărtată.

Află mai mult Cum deosebim rinita alergică de rinita non-alergică?

Acupunctura

Academia Americană de Otorinolaringologie recomandă acupunctura ca remediu pentru rinita alergică.

Acupunctura este o metodă terapeutică veche de 5000 de ani, originară din China, care presupune stimularea anumitor puncte specifice fiecărui simptom, cu ajutorul unor ace speciale.

Sunt deja multe studii științifice care confirmă efectele benefice ale acupuncturii pentru diferite simptome cum sunt anumite tipuri de dureri, greața sau bufeurile.

Ce dovezi științifice sunt?

Sunt confirmări științifice pentru efectele acupuncturii de ameliorare a rinitei alergice, chiar dacă nu includ un număr mare de persoane și nici nu putem explica mecanismul prin care își face efectul.

Cum și când putem folosi acupunctura?

Acupunctura este o metodă de terapie alternativă care nu implică riscuri și, de aceea, merită încercată. Fie și numai pentru a reduce necesitatea antihistaminicelor pentru diferitele alergii.

Ședințele de acupunctură necesare ar fi o dată sau de 2 ori pe săptămână pentru o perioadă de câteva săptămâni, preferabil înaintea debutului alergiei.

Află mai mult De ce ar trebui să încerci acupunctura pentru bufeuri?

Modificări ale stilului de viață care funcționează ca remedii pentru alergie

  • hidratare suficientă; deshidratarea exacerbează simptomele astmului, mai ales la efort fizic
  • evitarea deschiderii geamurilor între 5 a.m. – 10 a.m dacă există alergie la polen
  • spălarea hainelor cât mai frecvent, dar să evităm uscarea afară unde se pot depune alergeni
  • spălarea frecventă a părului
  • umidificarea atmosferei în apartament, însă nu excesiv pentru că umiditatea favorizează mucegaiurile care pot fi alergeni
  • începerea tratamentului antialergic înainte de debutul simptomelor

Analize pentru alergie

Bibliografie
  • García-García C, Kim M, Baik I. Associations of dietary vitamin A and C intake with asthma, allergic rhinitis, and allergic respiratory diseasesNutr Res Pract. 2023
  • Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: a review of recent clinical research. Pharmacognosy Res. 2017
  • Mirsadraee M, Azmoon B, Ghaffari S, Abdolsamadi A, Khazdair MR. Effect of propolis on moderate persistent asthma: A phase two randomized, double blind, controlled clinical trial. Avicenna J Phytomed. 2021
  • Efficacy of omega-3 fatty acids supplementation versus sublingual immunotherapy in patients with bronchial asthma. Egypt J Immunol. 2019

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente