Analize pentru alergie

Scopul unor analize pentru alergie este identificarea alergenului sau a factorului declanșator al reacției alergice pentru a putea fi evitat. Sunt testați de obicei alergenii obișnuiți: polen, păr de animale, alimente, mucegai sau medicamente. Un test de alergie pozitiv înseamnă că persoana testată are anticorpi deja formați împotriva alergenului respectiv și deci este foarte probabil alergică la acel alergen.

Pentru identificarea alergiilor se folosesc:

  • testul cutanat cu scarificare
  • testul intradermic
  • testul de provocare pe cale orală
  • testul cu patch cutanat pentru identificarea dermatitei de contact

Specialiștii alergologi nu recomandă în ghidurile medicale alte tipuri de teste pentru alergie cum ar fi testarea citotoxică a alimentelor, analiza părului, electro-diagnostic, testare electrodermică, kinesiologie, reflexologie, test Bryan sau Alcat.

Nu există dovezi științifice pentru calitatea diagnosticului pus cu aceste teste. Concluziile obținute după aceste testări ar putea duce la restricții alimentare nejustificate medical.

Analize pentru alergie acceptate în ghiduri medicale

Testul cutanat cu scarificare (skin prick test)

Testul cutanat cu scarificare este cea mai veche metodă de testare a alergiilor și este considerată de încredere oferind informații pe care ne putem baza.

Testul începe prin realizarea câtorva mici zgârieturi pe piele (scarificare), la nivelul antebrațului, la distanță una de alta. Pe una dintre ele se depune o picătură de alergen diluat 1 la 10 (extract de polen, mucegai, păr de animal etc). Pe alta dintre zgârieturi se depune o picătură de ser fiziologic pentru a avea un model de test negativ. Iar pe a treia zgârietură se depune histamina diclorid pentru a avea o comparație cu un test pozitiv.

După 10 min se interpretează rezultatul. Dacă la nivelul leziunii unde a fost depus alergenul se pielea se înroșește, se umflă și apar mâncărimi, testul se consideră pozitiv.

Bine de știut
testul pozitiv nu este suficient pentru a diagnostica o alergie
testul pozitiv nu prezice severitatea unei alergii
testul negativ înseamnă, de obicei, că nu există alergie

Dacă testul iese negativ, dar simptomele persoanei sugerează existența unei alergii se trece mai departe la testul intradermic.

Află mai mult Diferența între rinita alergică și rinita non-alergică

Testul intradermic

Alergenul este injectat sub piele, în cantitate foarte mică și se face semn în jurul papulei(umflăturii) rezultată prin introducerea alergenului. Se folosește alergen diluat (1 la 500 până la 1 la 1000).

Se folosesc totodată și injectări de control, ca și la testul de scarificare.

Testul intradermic este pozitiv dacă diametrul papulei în zona injectată este de minimum 5 mm.

Testarea intradermică se folosește de obicei pentru a identifica alergiile medicamentoase. Și, mai ales, după ce un test de scarificare a ieșit negativ, dar simptomele de alergie există.

Bine de știut
Testele cutanate nu oferă un rezultat de încredere dacă nu este întrerupt înainte un eventual tratament antihistaminic pe care îl luăm pentru alergie.

Află mai mult Intoleranța la lactoză: simptome, analize, tratament

Analize pentru alergie efectuate dintr-o probă de sânge

Analizele de sânge sunt preferate la persoanele care au un tratament antihistaminic și nu-l pot întrerupe. De asemenea, la copii care nu tolerează testele cutanate, precum și la persoane care au afecțiuni ale pielii (psoriazis, dermatită etc) al căror aspect poate vicia interpretarea testului cutanat.

Dacă a existat în antecedente o reacție anafilactică amenințătoare de viață la un alergen, sunt, de asemenea, preferate analizele de sânge.

Testele de sânge depistează prezența anticorpilor IgE care au fost produși de sistemul tău imunitar la un contact cu alergenul.

Se pot determina:

  • anticorpii IgE totali – cantitatea totală de anticorpi IgE din sânge
  • anticorpi IgE specifici – anticorpi IgE formați la contactul cu un anume alergen

Principalele alergii pentru care se folosesc analize de sânge:

Analizele de sânge nu sunt considerate de încredere când este vorba despre alergii medicamentoase. Testul patch (vezi mai jos) este mai util în aceste situații.

Nici analizele de sânge nu pot estima și prezice cât de severă ar putea fi reacția alergică la contactul viitor cu alergenul.

Află mai mult Alergia la latex

Testul de provocare

Testul de provocare la un alergen se efectuează obligatoriu în prezența unui medic. O picătură mică de alergen este administrată oral. De obicei se practică pentru a depista o alergie alimentară.

Medicul alergolog supervizează testul și este pregătit să acționeze în cazul declanșării unui șoc anafilactic.

Testul patch sau testul cu plasture

Testul patch se folosește pentru a identifica dacă alergenul poate provoca o dermatită de contact.

Se depune pe piele o picătură de extract de alergen și apoi se aplică un plasture (patch) și un bandaj pentru 48-96 ore.

Dacă există alergie la substanța testată, atunci când se îndepărtează plasturele se constată că pielea este roșie și cu eventuale mâncărimi.

Testul patch este util pentru depistarea alergiilor la medicamente cu manifestări cutanate.

Află mai mult Alergii de primăvară. Ghid complet

Se poate declanșa un șoc anafilactic la testarea cutanată?

Un test cutanat reprezintă o reacție alergică în miniatură. Este o metodă utilă pentru depistarea unei alergii. Putem vedea riscul de a avea o reacție anafilactică la contactul cu părul de pisică, de exemplu, înainte ca aceasta să se producă.

Amploarea răspunsului imunitar la testare este mult mai mică decât ar fi la contact direct cu alergenul.

Testarea cutanată este considerată sigură, mai ales dacă este efectuată de un alergolog cu experiență și care are în cabinet dotarea necesară în cazul foarte rar al apariției unei reacții anafilactice.

Și copiii pot fi testați cutanat pentru identificarea unei alergii.

Se recomandă să evite efectuarea de teste cutanate pentru alergie persoanele la care o eventuală reacție anafilactică ar putea fi greu de redresat. De exemplu, cele care au: aritmii cardiace, astm bronșic sever, insuficiență respiratorie, dar și cei cu afecțiuni cu manifestări cutanate: dermatita atopică, urticarie.

De asemenea, la vârstnici sau gravide nu sunt recomandabile testele cutanate. Se apelează în aceste cazuri la analizele de sânge cu dozarea anticorpilor IgE.

Află mai mult Cum îți dai seama de alergia alimentară la copii?

Când se fac analize pentru alergie?

Cel mai frecvent analizele pentru alergie se efectuează dacă există:

  • astm bronșic
  • suspiciune de alergie la un medicament
  • suspiciune de alergie la insecte
  • suspiciune de alergie alimentară
  • rinită sezonieră
  • rinită cu otită medie
  • rinoconjunctivită

Interpretarea rezultatelor se efectuează ținând cont și de prezența simptomelor.

Șocul anafilactic: semne și măsuri de prim ajutor

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente