Lipsa vitaminei D în alergii și astm alergic

Vitamina D servește sistemului imunitar pentru a funcționa corect. Incidența reacțiilor alergice cum sunt astmul alergic, alergiile alimentare sau eczema a crescut în ultimele decade și cercetările încearcă să identifice în ce măsură lipsa vitaminei D este responsabilă pentru această evoluție.

Unele observații au dus către această idee. De exemplu, faptul că alergiile alimentare și diferitele tipuri de reacții anafilactice apar mult mai frecvent în țările în care expunerea la soare este redusă.

În plus, astmul alergic, eczema sau alte atopii (reacții alergice) se asociază frecvent cu lipsa vitaminei D. Iar suplimentarea vitaminei D la femeile însărcinate reduce semnificativ incidența astmului și a wheezingului la copiii mici.

Vitamina D activează anumite sisteme de reglare ale reacțiilor imunitare și poate preveni eliberarea substanțelor chimice care provoacă simptomele de alergie, cel puțin parțial. Lipsa vitaminei D poate fi implicată atât în declanșarea unei reacții alergice, cât și în apariția unor simptome mai severe.

Nu putem pune însă creșterea incidenței alergiilor numai pe seama lipsei vitaminei D în organism. Moștenirea genetică este responsabilă de apariția a 50% din alergii, iar factorii de mediu și stilul de viață joacă și ei un rol important.

Vitamina D și alergiile: observații științifice utile

Unele observații științifice legate de lipsa vitaminei D și apariția diferitelor forme de alergie ne atrag atenția că putem acționa preventiv:

Vitamina D din sângele mamei trece liber prin placentă la făt. Și este bine pentru că vitamina D participă activ la dezvoltarea fătului, inclusiv la dezvoltarea plămânilor.

Lipsa vitaminei D la mamă va duce la un deficit de vitamina D și la nou-născut. S-a observat că infecțiile respiratorii, care sunt principalele afecțiuni la copilul mic, apar mai frecvent dacă există și lipsa vitaminei D.

Vitamina D scăzută la copilul nou născut se asociază cu un risc crescut de apariției dermatitei atopice (eczema), o afecțiune dificil de tratat.

La adulți, scăderea nivelului vitaminei D (sub 50 nmol/ l) se asociază cu un risc crescut de rinită alergică. Iar prezența rinitei alergice, crește riscul apariției astmului bronșic. Aproximativ 75% din persoanele cu astm au și rinită alergică.

Află mai mult Wheezing (respirația șuierătoare) la copilul preșcolar: ce trebuie să știe părinții?

Cum este diagnosticată lipsa vitaminei D?

Analiza de sânge care verifică nivelul vitaminei D este 25(OH)vitamina D. Nu face parte din analizele de rutină pe care le recomandă medicul de familie, dar poate fi solicitată la laborator din aceeași probă de sânge din care se fac majoritatea analizelor.

Rezultatul poate fi comunicat de laborator în 2 tipuri de unități de măsură diferite: nanomoli/ litru sau nanograme/ ml.

  • Deficit de vitamina D: sub 30 nmol/l (12 ng/ ml)
  • Nivel inadecvat: 30-50 nmol/l (12-20 ng/ml)
  • Nivel adecvat: 50-125 nmol/l (20-50 ng/ml)

Află mai mult Cum faci diferența între rinita alergică și rinita non-alergică?

De ce apare lipsa vitaminei D?

Lipsa vitaminei D poate fi suspectată când te expunerea la soare este insuficientă, ceea ce astăzi se întâmplă frecvent având în vedere necesitatea protecției față de cancerul de piele.

Alte situații în care poate fi deficit de vitamina D:

  • nou-născuții hrăniți la sân deoarece laptele uman are puțină vitamina D
  • vârstnicii deoarece pielea nu mai produce eficient vitamina D prin expunere la soare; totodată rinichii nu mai convertesc eficient vitamina D în forma ei activă
  • persoanele cu pielea închisă la culoare
  • boala Crohn, colita ulcerativă și boala celiacă – afecțiuni la care este afectată absorbția vitaminei D din alimente
  • anumite medicamente: antiepileptice și anumite medicamente pe care le luăm pentru colesterol sau scădere în greutate.

Află mai mult Evoluția astmului bronșic și nivelul de vitamina D

Care este necesarul zilnic de vitamina D?

Necesarul de vitamina D depinde de vârstă:

  • până la 1 an: 400 UI
  • 1-13 ani: 600 UI
  • 14-18 ani: 600 UI
  • 19-70 ani: 600 UI
  • peste 71 ani: 800 UI
  • femei gravide și care alăptează: 600 UI

Dacă deja există un deficit de vitamina D, necesarul este mai mare.

Sunt 3 surse de vitamina D: soarele, alimentele și suplimentele. Expunerea la soare cu pielea acoperită cu creme de protecție solară împiedică formarea vitaminei D. Alimentele care conțin vitamina D sunt relativ puține: pește (somon, ton, sardine), ficat de vită, gălbenuș de ou. Suplimentele cu vitamina D rămân modalitatea de corecție cea mai eficientă când avem deficit de vitamina D.

Bine de știut

Vitamina D nu tratează alergiile, astmul bronșic sau dermatita atopică. Nu este recomandabil să întrerupem tratamentul antialergic sau tratamentul pentru astm și să luăm vitamina D.

Cel mai bine este să solicităm medicului o recomandare pentru analiza 25(OH) vitamina D. Dacă nivelul este sub 20-30 ng/ ml cerem și sfatul despre oportunitatea unui supliment cu vitamina D.

În tot mai multe studii clinice nivelul scăzut de vitamina D este legat de apariția sau agravarea diferitelor simptome de alergie.

Lipsa vitaminei D: cum ne dăm seama?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente