Eustres: stresul bun care ne crește productivitatea și entuziasmul

Eustres sau stresul bun semnalează corpului și creierului nostru cum să-și mobilizeze mai bine resursele pentru a face față optim unei încercări. Acest tip de stres este rezultatul unui lanț de reacții care se declanșează, de exemplu, când urmează o competiție, un examen sau o întâlnire importantă.

Pulsul este mai rapid, respirațiile se accelerează și simțim entuziasm privitor la încercarea care urmează. Aceste modificări pe termen scurt pe care le face corpul nostru ne ajută să ne simțim mai pregătiți, mai energici și gata pentru a face tot ceea ce ține de noi ca rezultatele să fie bune.

În timp ce stresul prelungit poate să aibă consecințe negative asupra fiziologiei noastre, eustresul ne creează o stare de bine și la final satisfacția că am reușit.

Cercetările în domeniu arată că este importantă mentalitatea pe care o avem despre stres. Dacă ne autoeducăm pe ideea că stresul este doar negativ atunci performanțele noastre scad. Dacă, dimpotrivă, vedem efectele pozitive ale stresului, reușim să rezolvăm mult mai bine obiective dificile, performanțele noastre se îmbunătățesc.

Ce este eustresul?

Eustresul sau stresul bun reprezintă totalitatea manifestărilor fizice și psihice pe care le avem atunci când suntem entuziasmați. Pulsul crește, respirațiile se accelerează și nu simțim amenințare sau teamă.

Sunt multe situații care pot declanșa aceste modificări. Așa este de exemplu competiția pentru un job mai bun sau ceea ce simțim la prima întâlnire.

Eustresul ne face să ne simțim vii, în formă, entuziaști pentru ceea ce ni se întâmplă.

Ce modificări se întâmplă în corpul nostru datorită eustresului?

Eustresul semnalizează corpului și creierului nostru că este cazul să-și mobilizeze mai bine resursele:

În primul rând cresc adrenalina și dopamina eliberate în creierul și în corpul nostru. Cele două substanțe ne cresc nivelul de alertă, ne fac mai energici și ne cresc substanțial capacitatea de atenție și focusul asupra a ceea ce avem de rezolvat.

În al doilea rând, se eliberează în creier neurotrofinele (factor de creștere neuronal). Capacitatea noastră de gândire este stimulată, memoria și capacitatea de învățare cresc și creierul este pregătit să facă modificări importante ale rețelelor de neuroni care comunică (neuroplasticitate).

În al treilea rând, stresul bun cu durată scurtă (1-2 ore) stimulează sistemul imunitar care ne protejează de boli. Efect contrar are stresul cronic.

Deși este greu să vezi stresul ca pe ceva pozitiv, cunoscând modificările pe care le poate aduce eustresul, putem măcar să încercăm să ne schimbăm mentalitatea despre stres.

Află mai mult Stresul zilnic și apărarea imunitară

Exemple de eustres sau stres bun

Atunci când noi alegem ceea ce să facem și ne fixăm singuri obiective este cel mai simplu să experimentăm efectele stresului bun.

Ca să-ți dai seama dacă activitatea pe care te pregătești să o desfășori merită timpul tău, trebuie să fii atent la cum te face să te simți. Dacă simțim entuziasm, bucurie și un sentiment de bine înseamnă că vom experimenta efectele stresului bun.

Marile schimbări din viață sunt o sursă de stres bun: căsătoria, o locuință nouă, o localitate nou în care să ne fixăm pentru un timp, un job nou.

Dacă nu tot timpul putem avea evenimente mari care să ne provoace entuziasm putem încerca să ne creem prilejuri mai mici:

Călătoria într-un loc nou aduce experiențe inedite, întâlnirea cu oameni noi și posibilitatea de a învăța ceva dintr-o cultură diferită de a ta

Antrenamentul fizic poate fi o sursă de eustres. Când exersezi fixează-ți obiective de performanță (flexibilitate, ridicarea de greutăți etc) pentru căă atunci când le vei atinge vei experimenta entuziasmul.

Hobiurile sunt o altă sursă foarte bună de eustres.

Află mai mult Unde este granița între perfecționism și anxietate?

Cum se transformă eustresul în stres rău?

Eustresul devine stres cu consecințe negative atunci când experiențele sunt prea numeroase, prelungite în timp.

Modificările ce se întâmplă în corpul nostru, chiar și la eustres, se cumulează în timp cu alți stresori și nu mai putem experimenta efectele benefice ale stresului.

Este important să recunoaștem semnele epuizării sau să ne știm limitele de toleranță pentru a nu ajunge acolo.

Află mai mult Burnout: cum recunoști efectee stresului?

Cum se transformă stresul rău în eustres?

Nu poți avea control total asupra stresului zilnic, dar poți încerca să-ți schimbi mentalitatea despre stres. Cercetările au dovedit că schimbarea modului în care vedem stresul ne ajută să facem față mai bine experiențelor stresante.

Dacă privim orice încercare din viață ca pe o amenințare, răspunsul corpului nostru va fi de apărare față de acea amenințare.

Dacă, în schimb, începem să privim situațiile stresante ca pe niște competiții, frica și anxietatea se pot transforma în entuziasm.

Cum poți schimba percepția stresului?

  • focusează-te pe resursele pe care le ai ca să faci față, nu pe teama că nu vei reuși
  • recapitulează-ți atuurile
  • concentrează-te pe beneficiile potențiale
  • gândește-te că ceea ce se întâmplă pozitiv se datorează la ceva care tu ai făcut
  • gândește-te că rezultatele pozitive vor aduce alte evenimente pozitive și în alte domenii ale vieții tale
  • dacă ceva nu a fost bine, gândește-te că nu ți s-a datorat în totalitate, nu totul a ținut de tine

Citește mai departe…

Cum să folosim stresul în favoarea noastră?
Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde
Cum scapi de stresul timpului prea scurt?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente