Cum scapi de stresul timpului prea scurt?

Stresul timpului prea scurt ne creează frustrări tuturor. Sunt 168 de ore săptămânal. Probabil petreci 40 ore la serviciu. Rămân 128 de ore libere în care dormi, mănânci, te odihnești, petreci timp cu alții.

Tehnica de a organiza cele 128 de ore libere te poate ajuta să lungești timpul. De fapt, te ajută să obții un echilibru job-viață de familie, să nu te simți mereu supraaglomerat și depășit, să nu regreți permanent oportunități pierdute.

”Ceea ce apreciez cel mai mult în viață nu costă nimic. Este foarte clar că cea mai prețioasă resursă pe care o avem este TIMPUL” – Steve Jobs

Cum scapi de stresul timpului prea scurt?

1. Agenda zilei

Prima condiție ca să ai echilibru job-viață de familie este să duci la capăt, fără prea mult stres, ceea ce ai de făcut și să rezulte și ceva timp care se numește ”liber”, este să ai o agendă a zilei.

Aici pot fi organizate prioritățile pe ore și atunci nu este nevoie decât să execuți, păstrându-ți neuronii liberi pentru alte conexiuni.

Organizarea timpului este una dintre calitățile celor care reușesc să facă multe lucruri într-o zi și pe care îi admirăm atunci când nu ne ”roade” invidia.

2. Suprapunerea activităților de timp liber

În loc să-ți propui să fii multi-tasking, să faci multe lucruri într-o zi, caută să suprapui parte din ele. De exemplu, dacă-ți place să practici un sport, încearcă să înveți și copilul acel sport.

Dacă ai șansa să-i placă, vei putea să faci ceva care te destinde și să petreci și timp cu copilul. Sau vă puteți uita împreună la un film; filmele pentru copii sunt relaxante și pentru adulți și oferă și prilejul conversației pe marginea caracterelor personajelor.

3. Versiunea scurtă

Nu ai timp pentru hobby-uri, pasiuni, prieteni! Pur și simplu nu mai încap în program cum încăpeau odată.

Pentru un echilibru job-viață de familie încearcă să stabilești o ordine a importanței lor și mulțumește-te cu ”versiunea scurtă”.

În loc de o seară petrecută cu un prieten la bere, 45 de minute la o cafea; în loc de o partidă de tenis, o plimbare de 20 de minute cu bicicleta.

4. Echilibru job-viață de familie înseamnă timp liber, NU timp disponibil pentru alții

E important să conștientizezi că timp liber nu înseamnă neapărat timp disponibil pentru alții. Dacă ai o seară fără program, nu înseamnă că nu poți refuza invitația cuiva de a ieși în oraș.

Timpul petrecut doar cu tine diminuează stresul. Poate fi acasă la TV sau într-o librărie răsfoind cărți sau într-un parc la plimbare. Învață, deci, să spui NU. Nu lăsa pe alții să-ți facă programul.

Află mai mult Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde

5. STOP activităților online

Dacă lucrezi ”on line” stabilește-ți o oră la care să te oprești, altfel nu mai atingi niciodată un echilibru job-viață de familie. Indiferent dacă ceea ce rămâne pe mâine reprezintă lucruri importante.

De asemenea, în weekend, impune-ți câteva ore (de preferat o zi întreagă) în care să nu stai în fața ecranului. Scrie. Desenează. Mergi la alergat.

Mintea se ”împrospăteză” și vei observa că gândești mult mai clar la reluarea activității. Suntem mult mai performanți dacă alternăm activități, decât dacă persistăm într-una singură.

Află mai mult Cum ne creștem performanțele fizice și intelectuale fără să stricăm somnul?

6. NU activităților casnice în week-end

Nu lăsa toate treburile obligatorii, dar sâcâitoare (curățenia casei, rufe de pus la spălat, călcat, etc.) pentru finalul de săptămână.

Mai bine repartizează câte puțin în fiecare zi a săptămânii. Altfel, duminică seara încă vei avea de frecat cada! Și iarăși vei rata ocazia să faci ceva care-ți place.

7. Shopping eficient

Cumpărăturile trebuie eficientizate: lista și alegerea unui magazin în care să găsești tot ceea ce ți-ai propus (și la care, în plus, ai ajuns deja să cunoști layout-ul produselor tale preferate).

8. Cina în maxim 30 minute

Fixează-ți ca obiectiv să pregătești cina în 30 de minute. Vei fi surprins să afli câte rețete delicioase se pot prepara în numai 30 min. Dieta mediteraneană sau altele cu principii similare, au rețete ușor de preparat și foarte sănătoase.

Este mai bine dacă toți locatarii casei se hrănesc asemănător. Gătitul împreună cu un partener (soțul, prietena, copiii), poate fi un bun prilej de destindere și de schimb de informații.

Sunt ideale, din acest motiv, bucătăriile deschise care nu izolează unul din membrii familiei până ce termină de gătit.

9. Rutina serii

Construiește-ți o rutină seara: te va ajuta să te scoli mai revigorat a doua zi dimineața. Dar ce înseamnă asta?

Benjamin Franklin obișnuia să-și acorde o perioadă de introspecție înainte de a adormi. Își punea în fiecare seară întrebarea: ”Ce am făcut bine astăzi?”.

Cititul seara e o bună metodă de a ne destresa, de a muta gândurile către altceva decât problemele zilei. Și mai ales, atenție la orele de somn.

Studii recente arată faptul că a ne culca mai târziu de 23.30 va conduce la creșterea în greutate, cu toate consecințele ei. Sunt importante 7-8 ore de somn de noapte pentru a ne menține funcțiile cerebrale în perfectă stare și a înfrunta optim stresul de a doua zi.

Află mai mult Cum găsește somnul de noapte soluții la problemele nerezolvate?

10. Timp în natură

Petrece mai mult timp în natură. Cu o bună organizare a săptămânii, cea mai mare parte din cele 128 de ore libere vor fi în weekend de care depinde propriul echilibru job-viață de familie.

Ține cont că:

  • există deja o tulburare denumită ”nature deficit disorder” (afecțiunea datorată lisei contactului cu natura). Și nu este de mirare, pentru că majoritatea timpului îl petrecem în spații închise și în aer condiționat
  • timpul petrecut în spațiu închis ne afectează sănătatea fizică și emoțională
  • peisajele, lumina și mișcarea în aer liber va încărca bateriile pentru săptămâna ce urmează

Și tot Steve Jobs la final:

”Timpul tău este limitat, deci nu-l pierde trăind viața altcuiva….Nu lăsa zgomotul opiniilor celorlalți să acopere vocea ta interioară. Și, cel mai important, ai curajul să-ți urmezi inima și intuiția.”

Citește mai departe…

Sindrom burnout: de ce ne simțim epuizați? când să ne alarmăm?
Cum să folosim stresul în favoarea noastră?
Eustres: stresul bun care ne crește productivitatea și entuziasmul

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente